Εικόνα «μη κλιμάκωσης»: Η Αθήνα δεν δείχνει διάθεση ένοπλης απάντησης στην εισβολή του Oruc Reis

10/8/20 | 0 | 0 | 1,739 εμφανίσεις

 

Το Oruc Reis, που ήδη έχει μπει 22 μίλια εντός της υφαλοκρηπίδας, συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες και δύο βοηθητικά πλοία. Όλα έχουν αναπτυχθεί σε κοντινή απόσταση σε απόσταση περί των 30 μιλίων γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό.

Πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΝ μιλάνε για δύο τουρκικά υποβρύχια κοντά στο Orus Reis και δύο άλλα κοντά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Μεγίστης.

Το τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτύξει από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Στρογγύλης, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 24 πλοίων.

Ούτε επτά ελληνικά πολεμικά πλοία δεν βρίσκονται στην περιοχή.

Η προπαγανδιστική φωτογραφία

Το βράδυ της Δευτέρας το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέβασε στο Twitter προπαγανδιστικές φωτογραφίες με το Oruc Reis να πλέει συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Και λέμε προπαγανδιστικές γιατί απλά ήθελαν να δείξουν την δύναμη που το προστατεύει καθώς στην πραγματικότητα και αν βρίσκονταν σε αυτή την διάταξη απλά όχι δεν θα μπορούσε να απλώσει τα καλώδια ερευνών αλλά ούτε να λάβει ηχητικά σήματα.

Όπως αναφέρει το tweet, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Καμία διάθεση ένοπλης απάντησης

Περιέργως η ελληνική πλευρά δεν δείχνει καμία διάθεση ένοπλης απάντησης στις έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οχυρωμένη πίσω από τον -έωλο- ισχυρισμό ότι «Κάνουν πολύ θόρυβο τα πλοία γύρω του και δεν μπορεί να κάνει έρευνες»!

Φυσικά ο ηχοβολισμός που κάνει το Oruc Reis -και κάθε ερευνητικό της κατηγορίας- δεν έχει καμία σχέση, ούτε εμπλέκεται με τον… θόρυβο που κάνουν οι προπέλες των πλοίων.

Αν ήταν έτσι, θα έβαζαν cd με “heavy metal” μουσική στη διαπασών τα ελληνικά πλοία και θα είχε λυθεί το ζήτημα…

Το Oruc Reis ερευνά την γεωλογική σύσταση κάτω από τον βυθό με σεισμογραφική διαδικασία. Αν ήταν να μπερδεύονται με ήχους πλοίων σε απόσταση μερικών μιλίων δεν θα λειτουργούσε κανένα ερευνητικό πλοίο με ηχοβολιστικά.

Όμως αυτή θα είναι η διέξοδος της ελληνικής πλευράς στην παρούσα φάση, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη η Αθήνα να κλιμακώσει και ούτε να υλοποιήσει τις «προειδοποιήσεις» προς την Άγκυρα, παρά την εμφάνιση με… στολή παραλλαγής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ.Φλώρου στο Μαξίμου.

Γενικά η εικόνα είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό «οχυρωμένο» από τα τουρκικά πολεμικά και κυρίως την αποφασιστικότητα της Άγκυρας θα κάνει αυτό που επιθυμεί η τουρκική πλευρά και η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε τίποτα περισσότερο από τις «εκπομπές μηνυμάτων» μέχρι την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου. 

Αφού έτσι ή αλλιώς «δεν κάνει έρευνες».

Το επόμενο ραντεβού θα είναι μάλλον με κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο, όπου και πάλι θα διατρανωθεί «η αποφασιστικότητα υπεράσπισης της ελληνικής κυριαρχίας» μέχρι να γίνει η τρύπα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα…

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/904567_eikona-mi-klimakosis-i-athina-den-prokeitai-na-apantisei

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/1/21 | (1 σχόλια)
    του Max Boot (*) Η πρόκληση - και η ευκαιρία - για τον Τζο Μπάιντεν είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από κολοσσιαία ανικανότητα και αδιαφορία για το δημόσιο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας