Εθνική υποχώρηση σάλπισε ο κ. Δένδιας: η Ελλάς αυτοκτονούσα δεν ενδιαφέρεται για πετρέλαιο και αέριο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
 

Γιώργος Ρωμανός

Συγγραφέας – Αναλυτής, Ιστορικός ερευνητής

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τα μεγάλα «λόγια της Άγκυρας» ο κ. Δένδιας κινήθηκε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι δηλώσεις του στην Σαουδική Αραβία έχουν περιληπτικώς ως εξής: «η Ελλάς δεν θα σκάψει στον βυθό της Μεσογείου για πετρέλαιο και αέριο. Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος. »

Τα ερωτήματα και τα πολιτικά συμπεράσματα είναι κυριολεκτικά μοιραία:

1.Δικαιώνεται ο γράφων που ήταν εκ των ολίγων που είδε με ελάχιστα θετικό μάτι τα «λόγια της Άγκυρας» και έγραψε πως: Τα «λόγια» Δένδια απαιτούν και πράξεις προς την Τουρκία.

 1. Η Ελλάδα αυτοκτονούσα λοιπόν διακηρύσσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ΑΟΖ της και ανοίγει δρόμο στην κατακτητική Τουρκία. Η άρνηση της ΑΟΖ σημαίνει άρνηση εθνικής κυριαρχίας. Έτσι σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα για τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία.
 2. Στη χώρα μας, αρέσει δεν αρέσει, το μόνο παραγωγικό κοίτασμα που έχει και το οποίο διαρκώς αποδίδει ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις, είναι αυτό που ανέδειξε η δικτατορία των Συνταγματαρχών, το Πρίνος 1 (1971-1974, Φεβρουάριος), στη Θάσο. Αντίθετα, 48 χρόνια μετά η πολιτική τάξη της χώρας, δημοκρατικά διαπλεκόμενη ανθελληνικά, δεν έδωσε στη χώρα μας ούτε ένα, έστω ανάλογο κοίτασμα, από τον άφθονο ενεργειακό της πλούτο.
 3. Η τεράστια κυβίστηση Δένδια απέδειξε πόση σημασία είχε η επίσκεψη Πάιατ στο γραφείο του πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα.
 4. Οι ανανεώσιμες πηγές δεν εξασφαλίζουν στο άμεσο μέλλον την εθνική επιβίωση της Ελλάδος. Σήμερα η Ελλάδα έχει ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό που φτάνει σε τεράστιο ποσοστό.
 5. Η χώρα μας παραιτούμενη από τον ενεργειακό της πλούτο γίνεται και τυπικά προτεκτοράτο, καθώς προωθείται το σχέδιο των ημέτερων τουρκόφιλων για τυπική ένταξη της χώρας μας στην Τουρκία. Ή ακόμη και στα Σκόπια, μέσω της σχεδιαζόμενης πρωτίστως από τη Γερμανία «Μεγάλη Μακεδονία του Αιγαίου», πράγμα που μπορεί να υλοποιηθεί βάσει της επαχθούς και διεθνώς παράνομης «Συμφωνίας των Πρεσπών». Ανάλογοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για την ελληνική Θράκη η οποία σχεδιάζεται να γίνει απόλυτος δορυφόρος της Τουρκίας. Αυτό που θέλουν να απομείνει είναι δύο-τρεις «Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου» σε Θεσσαλία, Νησιά, Πελοπόννησο-Κρήτη, πράγμα που εντάσσεται στα ψηφισμένα (για να μη ξεχνιόμαστε…) σχέδια της ΕΕ.
 6. Υπάρχουν ελίτ πέριξ του γνωστού ελληνώνυμου τουρκόφιλου Ιδρύματος, το οποίο δρα σαν μαχαίρι καρφωμένο στα σπλάχνα της Ελλάδος, που θέλουν την άνευ όρων αυτό-εξάλειψη της Ελλάδος υπέρ της Τουρκίας, μέσω της εθελοντικής παραίτησής της από την ενέργεια και την εξίσου αυτοκτονική μη χάραξη της δικής της ΑΟΖ, όπως και την πλήρη εγκατάλειψη της Κύπρου!
 7. Ο σκόπιμος παραλογισμός για δήθεν πράσινη ανάπτυξη οδηγεί σε εθνική ήττα στο εγγύς μέλλον. Αν δεν παράγει η Ελλάς ενέργεια, έστω και με μικρή συμμετοχή της στις εταιρείες παραγωγής, ανοίγει τον δρόμο σε άλλους να το κάνουν, δηλαδή τους Τούρκους. Αυτοί απέδειξαν ότι ήδη «σκάβουν» στην εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ, γιατί δεν έχουν ως εθνική πολιτική, αυτήν των ημέτερων εθελόδουλων που λέει ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια».
 8. Ενδιαφέρον για να «σκάψει» έχει ακόμη και η Αλβανία(!), όπως και οι: Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία και φυσικά η Τουρκία. Δηλαδή όλοι στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα θα απομείνουν οι αγωγοί που προβλέπει η επαχθής «Συμφωνία Πρεσπών», με αποτέλεσμα όλοι πλην της χώρας μας να μπορούν να παράγουν/εξάγουν αέριο στην Ευρώπη. Όλοι!
 9. Γεωπολιτικά, η Ελλάδα ως μη ενδιαφερόμενη για παραγωγή/εξαγωγή πετρελαίου – αερίου ΔΕΝ έχει καμία αξία ως χώρα ούτε βαρύτητα στις συμμαχίες που έχει ήδη συνάψει, αφού ΟΛΕΣ έχουν ενεργειακό υπόβαθρο.

Η πολιτική της εθνικής αυτοκτονίας πρέπει να διορθωθεί αμέσως με ΠΡΑΞΕΙΣ. Η σταθερή σταδιακή υποχώρηση προς ικανοποίηση της Τουρκίας δεν κρύβεται!

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και πάλι δίκιο έχει ο αρθρογράφος. Μετά από τόσα χρόνια που περιμέναμε να δικαιωθούν οι αγώνες τού καθηγητή Φώσκολου (κυρίως), πού καταλήγομε; Στο ΜΗΔΕΝ. Αποποιούμεθα των δικαιωμάτων μας στον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο τής χώρας, για να μην “θυμώσει” το θηρίο.
  Αλήθεια, ποιος εξουσιοδότησε τον Δένδια και τον κάθε Δενδια να αποφασίζει για το ενεργειακό και όχι μόνο μέλλον τής χώρας; Ποιοι νομίζουν ότι είναι αυτοί οι νενέκοι;

  Επί δικτατορίας, ο ελληνικός λαός δεν ερωτάτο για τίποτε. Επί “δημοκρατίας”, πάλι το θεωρούν περιττό να τον ρωτήσουν.

 2. Αν και λίγο τραβηγμένο καλά τα λέει το άρθρο. Ο East Med χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με 34 εκ. από την ΕΕ για επιτάχυνση εκπόνησης των τεχνικών μελετών. Η τελική απόφαση επένδυσης (FID) αναμένεται τέλος 2022, με χρονοδιάγραμμα πέρατος το 2025 (σίγουρα θα πάει πιο πίσω). Πάντως η μπρος – πίσω στρατηγική (που λέει ο λόγος) εκ μέρους της Ελλάδος αναδύει προχειρότητα, έλλειψη τεχνογνωσίας, εμπειρίας και επενδυτικής κουλτούρας (trust).
  Όμως είτε φυσικό αέριο, είτε LNG, είτε ΑΠΕ, στην Ελλάδα οι ίδιοι άνθρωποι που ωφελούνται αποφασίζουν. Οι ΑΠΕ σαφώς και ανήκουν στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδος, με το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό σε αέρα και ήλιο που διαθέτει, όμως μην παραδώσουμε την θάλασσα και τα κοιτάσματα στους Τούρκους. Η ΕΕ μας είχε προτείνει το ΗΛΙΟΣ αλλά απορρίφθηκε. Το πολύ καλό πρόγραμμα των μικρών φωτοβολταϊκών για τους μικρομεσαίους το «έπνιξαν» με φόρους και μνημόνια γιατί οι μικροί δεν «χωράνε» στην ενέργεια.
  Αυτό που δεν γράφει το άρθρο είναι τα βαθύτερα αίτια της «εγκατάλειψής» του East Med από το ΥΠΕΞ. Την απάντηση την έχει δώσει από το 2004 ο Βούδας. Τα λεφτά είναι πολλά και οι decision makers (οι κατά κόσμον 5 ντ…..) μοιράζουν την πίτα της ενέργειας. Φυσικά η πρώτη τους συναινετική μέριμνα ήταν να πετάξουν έξω τους νοικοκυραίους, αυτούς που με οικονομίες 100 χιλ. ευρώ και δάνειο 100 χιλ ευρώ, θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας. Τώρα όλοι πουλάνε τα πάρκα στους decision makers.
  Μετά ήρθαν τα δύσκολα, πως θα μοιραστεί η πίτα μεταξύ τους. Οι καπετάνιοι ξεκίνησαν την λάσπη για τον East Med, διότι θέλουν το LNG και έτσι πετώντας έξω τον East Med, συνεχίζουν αγέρωχα τις καραβίσιες business τους.
  Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα 44 δις για την πράσινη ανάπτυξη και μιλιά για τους νοικοκυραίους. Θα έρθουν λέει οι επενδυτές απ’ έξω. Οι μέσα επενδυτές δεν τους κάνουν, γιατί ήλιο και αέρα έχει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα. Σιγά μην αφήσουν τον λαό να σηκώσει κεφάλι, από τα μνημόνια.
  Το επίκαιρο ερώτημα αν η επανάσταση του 1821 ήταν λαϊκή ή αστική έχει απαντηθεί από τους φονιάδες του Καποδίστρια. Κουμάντο έκαναν και θα κάνουν στην Ελλάδα οι decision makers. Οι πολιτικοί, τα think tanks, και τα ΜΜΕ, είναι τα εργαλεία τους, που εκτελούν τα σχέδια. Όταν και αν βρεθεί ο τίμιος Έλληνας ηγέτης που θα κοιτάξει τον λαό, θα τα ρίχνουμε λιγότερο στους Αμερικανούς, Τούρκους, Γερμανούς, Ρώσους, κλπ. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,655ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα