Εθνική κυριαρχία με υποβολείς;

12/8/20 | 5 | 0 | 397 εμφανίσεις

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Από τη στιγμή που παρενέβη η καγκελάριος της Γερμανίας κατά την πρώτη έξοδο του “Ορούτς Ρέις” και αποκλιμακώθηκε η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποχώρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου που είχαν αντιπαραταχτεί νότια του Καστελλόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ήταν ολοφάνερο ότι η συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο για την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ, λίγες μόλις ημέρες μετά την γερμανική παρέμβαση, θα δυναμίτιζε αυτή την προσπάθεια. Με αποτέλεσμα μια διπλωματική επιτυχία της Αθήνας που αξιοποίησε την επιδείνωση των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων, να σηματοδοτήσει μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω του χρόνου ανακοίνωσής της, μια νέα έξοδο του “Ορούτς Ρέις” και τη νέα αντιπαράθεση του στόλου των δύο χωρών στην ίδια περιοχή.

Όμως η ένταση νότια του Καστελλόριζου αναδεικνύει τον μαξιμαλισμό των επιδιώξεων  των δύο χωρών. Από τη μια η Τουρκία μηδενίζει την επήρεια του Καστελόριζου και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια του τουρκολιβυκού συμφώνου ενώ από την άλλη η χώρα μας επιμένει να προσδίδει σε ένα μικρό νησί έκτασης 10 τ.χλμ., σε ελάχιστη απόσταση από τις τουρκικές ακτές και μακριά από το νησιώτικο σύμπλεγμα του Αιγαίου, πλήρη επήρεια 40.000 τ.χλμ., καίτοι πρόσφατα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία καθώς και στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο δέχθηκε μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών. Πότε οριοθετήθηκε η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε άπαντες να διαμαρτύρονται για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους;

Ποιές ήταν οι αντιδράσεις στη νέα όξυνση; Το Βερολίνο το οποίο είχε αναλάβει κατά την πρώτη έξοδο του “Ορούτς Ρέις” τη διαμεσολαβηση ανάμεσα στις δύο χώρες, χαρακτήρισε ως “διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας” τα εθνικά μας συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις έρευνες φυσικών πόρων της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος “διεκδικούν” δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως “διαφιλονικούμενα νερά” την επίμαχη θαλάσσια περιοχή ενώ παλιότερα η Βρετανία υποστήριξε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις του “Γιαβούζ” εντός της κυπριακής ΑΟΖ γίνονται σε περιοχές αμφίβολης κυριαρχίας, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα που προέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ.

Όμως η επιλογή της χώρας μας να προτάξει την ανακοίνωση της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο έναντι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, διότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, έθεσε ένα ερώτημα: Μπορεί η Αθήνα να προχωρήσει σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα; Ή μήπως έχει δεσμεύσεις έναντι ευρωπαϊκών δυνάμεων, συνεπεία της κρίσης και όχι μόνον, που επιθυμούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή με όχημα τις ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να απεργάζονται τη συνεχή όξυνσή τους; Διότι, ολοφάνερα, με τις συνεχείς αποφάσεις της ΕΕ με υποβολέα τα γαλλικά συμφέροντα, που προωθούνται χάριν της ισορροπίας του γαλλογερμανικού άξονα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν σημαντική παράμετρο των τουρκοδυτικών σχέσεων

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό Βάθος», από το 2001, δηλαδή μετά το Ελνσίνκι, όπου είχε δρομολογηθεί η ελληνοτουρκική προσφυγή στη Χάγη, διαπίστωνε: «Η αμοιβαία αδυναμία της Τουρκίας και της Ελλάδας, που συνεχώς παρακολουθούν η μία την άλλη, στα πλαίσια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης σε σοβαρό βαθμό από τις άλλες χώρες τη στιγμή που χρειάστηκε. Αυτή η εκμετάλλευση μετέτρεψε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρωτίστως σε σημαντική μεταβλητή των τουρκοδυτικών σχέσεων…». Και συνέχιζε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμελήσει ποτέ την Κύπρο.  Ωστόσο δεν μπορεί να δεσμεύσει έναν ολόκληρο άξονα εξωτερικής πολιτικής σε ένα γεγονός που κατά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζεται στην επικαιρότητα με καθοδηγούμενες και τεχνητές κορυφώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα δοθεί η ευκαιρία στις μεγάλες δυνάμεις, που γνωρίζουν την αδυναμία της Τουρκίας στα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, να χρησιμοποιούν την αδυναμία της αυτή, έτσι ώστε να προκαλείται ανησυχία στην Τουρκία κάθε φορά και σε κάθε συγκυρία κατά την οποία οι υπολογισμοί της εξωτερικής πολιτικής [των εν λόγω χωρών] συγκρούονται με αυτήν». Αυτό συμβαίνει σήμερα, αλλά το κόστος εκ μέρους της ΕΕ καλείται να το πληρώσει η Ελλάδα.

Γιαυτό, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ότι για να οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ένας δρόμος μόνον: Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους ή από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όλα τα άλλα περιττεύουν!

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-77141212

12-8-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Category: Διπλωματία

( 5 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Χαίρομαι ,αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε ,-που κατοικείτε στην Αλεξ/πολή μας- κάθε φορά που συνδιαλεγόμαστε στις Ανιχνεύσεις.
  Και αυτήν την φορά υποστηρίζετε την άποψη του ΚΚΕ ότι ,για την όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ευθύνονται το ΝΑΤΟ , η Ευρωπαική Ένωση και οι Αμερική ,ενώ θα μπορούσαμε να τα βρούμε απ’ευθείας με τον αδελφό τουρκικό λαό -με τον οποίον τίποτε δεν μας χωρίζει- .
  Έλα μου όμως που αυτός ο αδελφός λαός θέλει Καραγκιόζικη μοιρασιά από το 1973 και δεν θέλει να υπογράψει συνυποσχετικό για την παραπομπή της μόνης διαφοράς μας ,όπως συμφώνησαν εγγράφως οι πρωθυπουργοί μας Καραμανλής και Ντεμιρέλ το 1975 στις Βρυξέλλες .
  Μη λέμε και γράφουμε ”μασάλια”-το ξανάγραψα- για ένα λαό που δεν θέλει τις φιλικές μας σχέσεις ,αλλά μόνο τον παρά μας, ούτε η ειρήνη επιτυγχάνεται φωνάζοντας ειρήνη ,όπως οι ”ειρηνόφιλοι”.
  Μέχρι τώρα καλά το ”παλεύουμε” αφού οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι και Ευρωπαικές -eastmed- και αυτό ”το πεπόνι δεν μπορεί να το κόψει ο κ.Ερντογάν μόνο με το δικό του μαχαίρι” και θα υποχρεωθεί να το ”κόψει” το Δικαστήριο της Χάγης ,όπως εμείς επιδιώκουμε από το 1975.

 2. 2
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Πάλι λάθος κάνετε αγαπητέ ΣΑΝ. Προσπαθείτε να χρωματίσετε τις απόψεις μου. Και το ΚΚΕ έχει πάρει εθνικιστική στροφή για προφανείς λόγους. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτη της Ανατολικής Μεσογείου δικαιούνται να έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Η Γαλλία τί δουλειά έχει στην Ανατολική Μεσόγειο; Πάλι μας θέλει ως εφαλτήριο των επιδιώξεών της. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα ησυχάσουμε. Ας εξαντλήσουν οι εταίροι μας δηλαδή η Γαλλία και η Αυστρία, που δεν μετρά στο παγκόσμιο σκηνικό την επιρροή τους στη Χάγη. Διότι από τη Χάγη δεν πρόκειται να περάσουν ούτε οι τουρκικοί αλλά ούτε οι ελληνικοί και οι κυπριακοί μαξιμαλισμοί. Μιλάμε για τους υδρογονάνθρακες αλλά όπως λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ενεργειακή στροφή στις ΑΠΕ και στην πράσινη ανάπτυξη, αν μάλιστα προσθέσουμε και την απαξίωση στις επενδύσεις στον τομέα αυτό λόγω της πανδημίας, τότε είναι προφανές ότι ο θρυλούμενος πλούτος είναι μυθολογία. Αντίθετα οι εξοπλιστικές δαπάνες και οι επιπτώσεις λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο λαών αποτελούν πραγματικότητα. Χάθηκαν οι γείτονες από την αγορά της Θράκης, ιδιαίτερα της Αλεξ/πολης και πένεται η αγορά. Μόνον η Χάγη αποτελεί λύση. Δεν γνωρίζω τί θέλει η Άγκυρα αλλά μετα βεβαιότητος πλέον η Αθήνα δεν επιθυμεί να προσφύγουμε στη Χάγη. Η στιγμή ανακοίνωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία περί αυτού. Το Καστελόριζο Ελληνικό νησί είναι, δεν είναι τουρκικό. Ο καυγάς για την επήρειά του γίνεται.Τα δικά μας συμφέροντα αμφισβητούνται.

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Εθνικιστική-τι είναι αυτό για ένα διεθνιστικό κόμμα-στροφή ,γράφετε, πήρε το ΚΚΕ ,ίοως από την θέση του έναντι της Σμυφωνίας των Πρεσπών ,αλλά αυτό που εσείς υποστηρίζετε κοινοποίησε και ο κ.Κουτσούμπας ότι συζήτησε κατά την συνάντησή του με τον κ.Μητσοτάκη.
  Ενοχοποίησε και αυτήν την φορά τους Δυτικούς Συνασπισμούς ,που θέλουν την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
  Και εσείς για τα συμφέροντα μας ενδιαφέρεσθε ,αλλά και εσείς -και όλοι οι Έλληνες-ενδιαφερόμαστε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ,τα οποία αμφισβητούνται συνεχώς από τους Τούρκους μετά το 1974 κυρίως στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Θράκη , έχουν δεν έχουν οικονομικά συμφέροντα στις περιοχές αυτές.
  Δεν θα ήθελα να γράψετε εσείς ο ακρίτας του Έβρου μας -της τελευταίας ανατολικής περιοχής της Ελλάδος και της Ευρωπαικής Ενώσεως-ότι πένεται η Αλεξ/πολη επειδή δεν έρχονται οι Τούρκοι ,που ήταν καλοί πελάτες ,αλλά τώρα είναι φορτωμένοι και με τον κορωνο-ιό .
  Την Χάγη την συμφωνήσαμε από το 1975 ,αλλά δεν την θέλει η Τουρκία -γιατί δεν το γράφετε αυτό -;;;.

 4. 4
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Ας το επαναλάβουμε. Ονομάζομαι Μακροδημόπουλος Δημήτρης, έχω τις δικές μου απόψεις και σύρομαι πίσω από το Κυριάκο τον Αλέξη ή τον Κουτσούμπα.
  Εμείς λέμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς επαναλαμβάνουμε τα ίδια αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία. Πότε οριοθετήθηκε η ΑΟΖ μεταξύ μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Ο καθένας υπερασπίζεται αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι δικό του. Γιαυτό πρέπει να πάμε στη Χάγη. Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης που ακόμη βέβαια συνεχίζεται οι γείτονες είχαν βοηθήσει πολύ την οικονομία της πόλης μας. Όπως και εμείς βέβαια.

 5. 5
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  “Εμείς λέμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν τα ίδια…”

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  21/1/21 | (1 σχόλια)
  του Max Boot (*) Η πρόκληση - και η ευκαιρία - για τον Τζο Μπάιντεν είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από κολοσσιαία ανικανότητα και αδιαφορία για το δημόσιο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας