Εκεί που λέγαμε ότι ζήτημα διευθέτησης με την Τουρκία είναι το εξής ένα για την Ελλάδα – η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας – τώρα η ΕΕ (και όχι μόνο) μιλά για «ανοιχτά ζητήματα».

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο απέφυγε να σχολιάσει. «Αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών», σημείωσε. Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση, για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά συνολικά με την ΕΕ», τόνισε ο Πίτερ Στάνο. Πρόσθεσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Νέες απειλές Ερντογάν

Κατά την ομιλία του στη συνάντηση με προέδρους των επαρχιών της Τουρκίας ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας πως η «Ελλάδα συσσωρεύει όπλα σε Δυτική Θράκη και νησιά. Αυτό για εμάς δεν λέει τίποτα».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις της Ελλάδας και αυτών που μας προκαλούν», συνέχισε και δήλωσε πως η δύναμη της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη και δεν θα περιοριστεί στην άμυνά της.

Από την ομιλία του δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, λέγοντας πως «ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη μπορούν να σας σώσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΜΕ, χθες υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησαν συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με διοικητές δυνάμεων, αναπληρωτές υπουργούς και διοικητές μονάδων.

https://www.militaire.gr/ee-pros-toyrkia-gia-ellada-na-desmeytei-se-epilysi-olon-ton-anoichton-zitimaton/