ΕΕ: Ο πακτωλός προς την Ουκρανία «βούλιαξε» τον προϋπολογισμό του 2023

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι «διεξάγει» τον δικό της πόλεμο στην Ουκρανία – τον οποίο σκέφτεται να συνεχίσει μέχρι το 2027! – και ζητάει πρόσθετες εισφορές από τα κράτη – μέλη 66 δις ευρώ μόνο για φέτος!

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ επρόκειτο να κοστίσει 620 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλοι συμφώνησαν. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Eurointelligence, βρίσκεται πλέον χωρίς σχεδόν καμία χρηματοδότηση, λόγω της «πολυτελούς» βοήθειας που χορηγήθηκε στην Ουκρανία. Στην Κομισιόν απομένουν μόλις 82,5 δισ. ευρώ. Ψίχουλα! Το πράσινο πρόγραμμα κινδυνεύει επομένως να μην εκτελεστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Μακρόν (λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική πραγματικότητα) άρχισε να υποχωρεί στα πράσινα μέτρα: η Ευρώπη, είπε, «έχει προχωρήσει αρκετά μακριά». Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποστήριξή του για την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν ευρωπαϊκό στόχο για την εξάλειψη των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Ωστόσο, μόλις το 2020, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε επταετή προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρις ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, αυτό το ποσό έχει ήδη χορηγηθεί, και αυτό, πέντε χρόνια πολύ νωρίς. «Μόνο δύο χρόνια μετά τη συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό, οι Βρυξέλλες ξεμένουν από χρήματα», είπε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν: «Πώς είναι δυνατόν; Τι έγινε στο οικονομικό πρόγραμμα; Που είναι τα χρήματα;»

Φαίνεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη δαπανήσει όλα τα αποθεματικά που έχουν διατεθεί για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (συνολικό ποσό 30 δις ευρώ σε αποθεματικά) που επρόκειτο να διαρκέσει έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν νέες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν.

Πού πήγαν τα λεφτά; (Ο Όρμπαν φυσικά ξέρει την απάντηση): «Όσο μαίνεται αυτός ο πόλεμος [στην Ουκρανία], έχουμε πάρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ τα 30 δις ευρώ [δηλαδή το σύνολο του αποθεματικού] για να στηρίξουμε οικονομικά την Ουκρανία. […] Αυτά τα [αποθέματα] έχουν πλέον εξαντληθεί.»

Πρόσθετες εισφορές 66 δις!

Σήμερα, όπως κατέστησε σαφές η κα Φον ντε Λάιεν, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες συνεισφορές 66 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ – μόνο για να αντιμετωπίσουν ανάγκες του 2023. Ωστόσο, από αυτά τα επιπλέον 66 δις ευρώ, τα 50 δις ευρώ έχουν ήδη διατεθεί σε δάνεια και επιχορηγήσεις για την Ουκρανία (επιπλέον των 72 δις ευρώ που έχουν ήδη χορηγηθεί στο Κίεβο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία) και 15 δις ευρώ προορίζονται για προγράμματα υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων. Μόνο 1 δις ευρώ προορίζεται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Και αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια , γιατί η επόμενη μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με την κα Von der Leyen, είναι πώς να στηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι το 2027. Ο επίτροπος προϋπολογισμού Johannes Hahn έχει ήδη κάνει τον γύρο των πρωτευουσών των κρατών-μελών, για να ζητήσει περισσότερα χρήματα τώρα, αλλά και πολλά περισσότερα για την περίοδο 2024-2027. Η κυρία Πρόεδρος θέλει 72 δις ευρώ περισσότερα (με ρυθμό 18 δις ευρώ ετησίως) για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ουκρανίας και των αναγκών της σε υποδομές από το 2024 έως το 2027.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάζεται να παρακαλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να της παράσχουν πρόσθετους πόρους μετά από μόλις δύο χρόνια ενός επταετούς προϋπολογισμού. Το πλαίσιο δαπανών της ΕΕ επιβεβαιώνεται κάθε επτά χρόνια, με πιο πρόσφατη τον Ιούλιο του 2020. Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ «υποτίθεται» ότι εγκρίνονται με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών. Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, αναρωτιέται εάν θα τηρηθεί ο κανόνας της ομοφωνίας.

Γερμανικό «νάιν»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt στις 16 Ιουνίου ότι η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να συνεισφέρει περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ: ​​«Δεδομένων των απαραίτητων περικοπών στον εθνικό μας προϋπολογισμό, επί του παρόντος δεν μπορούμε να κάνουμε πρόσθετες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. », είπε ο Λίντερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι και άλλα κράτη μέλη κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Στα τέλη Μαΐου, ο Λίντνερ έθεσε αυστηρούς στόχους εξοικονόμησης για τα γερμανικά υπουργεία για να κλείσει το τρέχον οικονομικό χάσμα της Γερμανίας των 20 δις ευρώ. Ο Λίντνερ έκτοτε έχει χαλαρώσει κάπως την προσέγγισή του στη λιτότητα. Οι περικοπές είναι αμφιλεγόμενες και οι συνομιλίες για συμπληρωματική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν έχουν τελειώσει, δήλωσε το γραφείο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Ο Λίντνερ εξήγησε ότι εάν η ΕΕ έφτασε στο μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της για την περίοδο έως το 2027, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γενναιόδωρη βοήθεια που χορηγήθηκε στην Ουκρανία.

Ο Λίντνερ εξήγησε ότι παρόλο που η Γερμανία ήταν παραδοσιακά ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην ΕΕ, αναγκάστηκε να κάνει περικοπές, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας της. Μετά από μια δεκαετία αυξημένων δαπανών, η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε μέτρα για τη μείωση του προϋπολογισμού της κατά 30,6 δις ευρώ για το 2024. Αυτές θα επηρεάσουν τομείς από την υγεία μέχρι τη φροντίδα των παιδιών μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές πολιτικές μάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και σε όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Η έκρηξη του δημόσιου χρέους, μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεπάγεται ότι οι δραστικές μειώσεις είναι πλέον αναπόφευκτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ. Επέμεινε ότι η χώρα θα επανέλθει σε αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές που θα είναι σύμφωνες με τον μηχανισμό περιορισμού του χρέους, όπως κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας το οποίο επιβάλλει ανώτατο όριο στις δαπάνες.

Όπως πάντα, οι πολεμικές δαπάνες είναι η αιτία που καταρρέουν οι αυτοκρατορίες! Αναρωτιέται κανείς πόσοι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν πλήρως την έκταση των δαπανών της Von der Leyen για την Ουκρανία. Στο τέλος βέβαια θα είναι οι μόνοι που θα επωμιστούν το κόστος.

Πηγή : The AltWorld, Alastair Crooke

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα