ΕΕ: Ομόφωνη απόφαση για μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για το θάνατο της Αμινί και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ομόφωνη απόφαση να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, έλαβε σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε έντεκα άτομα και τέσσερεις οντότητες στο Ιράν που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και για τη βίαιη απάντηση στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα. Τα άτομα και οι οντότητες αυτοί προστίθενται στον κατάλογο με τα ονόματα που ήδη υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, δηλαδή η Αστυνομία Ηθών του Ιράν και δύο από τα βασικά της πρόσωπα, Μοχάμαντ Ροσταμί και Χαγιαχμάντ Μιρτζάι. Επιπλέον, η ΕΕ ορίζει τις Ιρανικές Δυνάμεις Επιβολής του Νόμου (LEF), καθώς και ορισμένους τοπικούς αρχηγούς της, ως έχοντες ρόλο στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, η ΕΕ καταγράφει τον Ισά Ζαρεπούρ, τον Ιρανό Υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ως υπεύθυνο για το κλείσιμο του Διαδικτύου.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν σήμερα συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια στα άτομα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις κυρώσεις. Το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η λίστα περιλαμβάνει πλέον συνολικά 97 φυσικά πρόσωπα και 8 οντότητες.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της καταδικάζουν την ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. «Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Οι άνθρωποι στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και αυτό το δικαίωμα πρέπει να διασφαλιστεί σε όλες τις περιστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Η ΕΕ αναμένει από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει όσους κρατούνται και να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, η ΕΕ αναμένει από το Ιράν να διευκρινίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους. Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί πρέπει να διερευνηθεί δεόντως και οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος για τον θάνατό της πρέπει να λογοδοτήσει», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έχει καταντήσει γραφική η ΕΕ με τις κυρώσεις δεξιά κι αριστερά σε ζητήματα που δεν την αφορούν, αλλά ούτε νύξη για κυρώσεις στην Τουρκία, που κατέχει το 38% τού εδάφους κράτους-μέλους της, που απειλεί με πόλεμο άλλο κράτος-μέλος της, για να το εμποδίσει ν’ ασκήσει τα από το Διεθνές Δίκαιο τής Θαλάσσης απορρέοντα δικαιώματά του, που καταπατά ασυστόλως τα ανθρώπινα δικαιώματα με φυλακίσεις και βασανιστήρια κλπ., κλπ.

    Ειρήσθω εν παρόδω, ότι τα μέτρα κατά τής Ρωσσίας γίνονται μπούμερανγκ για την ίδια, ενώ πλουτίζει η Αμερική. Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτό το τσίρκο;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα