ΕΕ: Δεν θέλει να μπει φραγμός στην παράνομη μετανάστευση!

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

 

64% αύξηση παραουσίασε πέρισυ η παράνομη μετανάστευση στις χώρες τις ΕΕ. Και όμως επιμένει ότι δεν έχει χρήματα για τείχη και συρματοπλέγματα στα σύνορα…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την Πέμπτη την αντίθεσή της στη χρηματοδότηση της ΕΕ για τείχη ή φράχτες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αίτημα που υπέβαλαν ορισμένες χώρες μέλη, και πιο πρόσφατα η Αυστρία.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για αυτό. Αν έπρεπε να ξοδέψουμε χρήματα σε τοίχους ή φράχτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον όταν ρωτήθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη.

Τη Δευτέρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε τα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράχτης από τη Σόφια για να αποτρέψει την άφιξη μεταναστών. Ανέφερε ότι «υποστήριξε» το αίτημα του Βούλγαρου Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ προς την Επιτροπή να λάβει «δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση αυτού του φράχτη, προκειμένου να παράσχει πραγματική προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρόκειται για τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drones, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία είναι ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όσον αφορά την υποστήριξη αυτής της χώρας σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο καγκελάριος, ο οποίος σκοπεύει να θέσει το θέμα στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

«Έντονη» συζήτηση

Η χώρα του, αντιμέτωπη με μια απότομη αύξηση των αιτήσεων ασύλου, είχε μπλοκάρει, τον Δεκέμβριο, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, φοβούμενη ότι αυτό θα αύξανε τις αφίξεις μεταναστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε την Πέμπτη στη Στοκχόλμη ότι «είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ασφαλούς ταξιδιού εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας συζήτησης που υπόσχεται να είναι έντονη».

Ήδη τον Οκτώβριο του 2021, δώδεκα χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή τέτοιων περιφράξεων. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα εκφράσει την άρνησή της. «Υπάρχει μια μακροχρόνια κοινή θέση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλέγματος και τειχών», είχε επιβεβαιώσει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας, Ursula von der Leyen.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε εν τω μεταξύ ανοίξει το δρόμο για μια τέτοια χρηματοδότηση, πιστεύοντας ότι ήταν «νομικά εφικτό».

Εκτελούνται μόνο το 21 των «επιστροφών»!

Στη Στοκχόλμη, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να αυξήσουν την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, υποστηρίζοντας ορισμένοι να περιορίσουν περαιτέρω την έκδοση βίζας σε υπηκόους «μη συνεργάσιμων» κρατών». «Βλέπουμε τις παράτυπες αφίξεις να αυξάνονται. Η αποστολή πίσω εκείνων στους οποίους αρνήθηκε το άσυλο στην Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η χώρα της οποίας ασκεί την εξαμηνιαία Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Από τις 340.500 αποφάσεις «επιστροφής» που εκδόθηκαν το 2021 σε ευρωπαϊκές χώρες, το 21% εφαρμόστηκε πραγματικά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέθηκε σε ισχύ το 2020 ένας μηχανισμός για τη χρήση θεωρήσεων ως μοχλός για την ανάκτηση των υπηκόων τους από τρίτες χώρες. Η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θεωρεί «κρίσιμης σημασίας να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτού του μηχανισμού… Υπάρχουν ορισμένες τρίτες χώρες για τις οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση του σημερινού επιπέδου συνεργασίας, το οποίο είναι ανεπαρκές».

(AFP)

Yποβάθμιση της FRONTEX.

Αλλωστε οι προθέσεις της Κομισιόν εκφράστηκαν με την ριζική υποβάθμιση της FRONTEX.

Ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων –FRONTEX – θέλει το μεταναστευτικό χάος μεγαλύτερο από ποτέ: «Θέλω να ανοίξω τις πόρτες», είπε ο Χανς Λάιτενς.

Ο Χανς Λάιτενς, πρώην διοικητής της ολλανδικής στρατιωτικής αστυνομίας, είναι ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης της ΕΕ, Frontex. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου υποσχέθηκε:

Οι αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών θα καταργηθούν.

Η Frontex κατηγορείται από ΜΚΟ ότι απωθούσε μετανάστες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και απέκρυψε αυτό το γεγονός. Όπως είπε ο Λάιτενς, γνωρίζει ότι η εμπιστοσύνη στη Frontex έχει χαθεί και θέλει να την αποκαταστήσει. Οι απελάσεις δεν είναι νόμιμες“,  επεσήμανε ο Λάιτενς, απαγορεύονται. Είμαι υπεύθυνος να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι μου δεν εμπλέκονται σε αυτό που ονομάζεται απέλαση. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά σαφές, και αυτό είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο εργάζομαι .”

Σύμφωνα με τον Λάιτενς, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων συμβαδίζουν. Υποσχέθηκε επίσης επανειλημμένα ότι η Frontex θα λειτουργεί με διαφάνεια υπό την ηγεσία του. Ο νέος διευθυντής προσπαθεί να προσεγγίσει μη κυβερνητικές οργανώσεις που κατηγορούν την υπηρεσία ότι συνεργάζεται, για παράδειγμα, με την Λιβυκή Ακτοφυλακή.

Δεν είμαι ο σκηνοθέτης που θέλει να βάλει φράχτη γύρω από τη Frontex,  λέει. «Θέλω να ανοίξω τις πόρτες. Οι ΜΚΟ είναι ευπρόσδεκτες να ενημερώσουν εμάς και εμένα. Και τους διαβεβαιώνω ότι θα έχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – παρά τις επικρίσεις του στην αντιπροσφυγική του Ντόναλντ Τραμπ – επιθεωρεί τείχος απώθησης προσφύγων στα σύνορα με το Μεξικό…

Πηγή: https://mandiner.hu/cikk/20230120

https://www.origo.hu/nagyvilag/20230120-frontex-uj-vezetojenek-politikaja.html

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εφ’ όσον η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκολύνει την έλευση λαθρομεταναστών, θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες. Δεν είναι δυνατόν οι χώρες-πύλες τού Νότου (κυρίως Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Μάλτα) να υφίστανται εποικισμό από αφροασιατικές ορδές με την στήριξη τής ΕΕ. Όσον αφορά στην απέλαση και την απώθηση, σαν μέσο πρόληψης, κάθε κράτος ας κανονίσει την δική του πολιτική, ασχέτως τού τι λέει η ΕΕ. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, αυτό έκαμε κατά την μεγάλη επέλαση, όταν αρνήθηκε να δεχτεί την τότε από τις Βρυξέλλες καθορισθείσα ποσόστωση και δεν πήρε ούτε έναν λαθραίο. Αγνόησε απειλές κι εκβιασμούς κι επέμεινε στην δική της πολιτική.

    Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχομε πολιτικούς που δηλώνουν ευτυχείς που βλέπουν την χώρα μας να μετατρέπεται σε πολυπολιτισμικό τσίρκο κι εμείς καθόμαστε και τούς βλέπομε και κάποιοι χειροκροτούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα