ΕΕ-Βρετανία: Αγώνας δρόμου για μια συμφωνία

7/12/20 | 0 | 0 | 214 εμφανίσεις

Υπό ασφυκτική χρονική πίεση οι διαπραγματευτικές ομάδες ΕΕ και Βρετανίας ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες μια νέα, ίσως τη τελευταία, προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Οι δύο επικεφαλής διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ για τους Ευρωπαίους και Ντέϊβιντ Φροστ για το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν διαπιστώσει από κοινού τη Παρασκευή το βράδυ ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ωστόσο την σκυτάλη πήραν χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι μετά από τηλεφωνική συνομιλία συμφώνησαν να ζητήσουν από τις δύο ομάδες τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Τρία είναι τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, η πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά ύδατα των Βρετανών, η εφαρμογή ίδιων κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων στις δύο πλευρές και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Δυσμενέστατες επιπτώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Οι διαπραγματευτές Φροστ και ΜπαρνιέΟι διαπραγματευτές Φροστ και Μπαρνιέ

Η πολιτική πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προκάλεσε ανακούφιση, αφού αναπτερώνει τις ελπίδες για συμφωνία. Κι αυτό γιατί ένα «ναυάγιο» δεν συμφέρει καμία πλευρά. Οι επιπτώσεις, κυρίως οικονομικές αλλά και πολιτικές, θα ήταν δυσμενέστατες δεδομένου ότι από τις αρχές του επόμενου έτους, θα επανέρχονταν οι τελωνειακοί δασμοί και θα περιορίζονταν δραματικά η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και στις δύο πλευρές.

Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα, γιατί εάν εμφανιστούν υποχωρητικοί δίνοντας μεγάλα προνόμια πρόσβασης των Βρετανών στην ενιαία αγορά, θα δημιουργήσουν ένα προηγούμενο, δίνοντας «ιδέες» και σε άλλα κράτη μέλη, τα οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να κάνουν το ίδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Δυσαρεστήθηκε ο Πρετεντέρης για την 70η θέση στην οποία κατρακύλησε η Ελλάδα στoν διεθνή κατάλογο των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία των ΜΜΕ. «Κανείς δεν ξέρει ποια είναι..τα κριτήρια της αξιολόγησης, ούτε ποιος τα επέλεξε και τα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο