ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΟ

21/2/21 | 1 | 0 | 210 εμφανίσεις
Οι συντελεστές της διαδικτυακής τηλεόρασης “Ανιχνεύσεις web tv” πιστεύουν στο βιβλίο και το αγαπούν. Και το ηλεκτρονικό, αλλά και το έντυπο.
Έτσι, θα καθιερώσουμε μια εκπομπή ειδικά για το βιβλίο , μάλλον, κάθε Παρασκευή στις 7μμ.
Προτείναμε ως πρώτο προσκεκλημένο τον Στέφανο Τραχανά. Την ψυχή των “Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης” εξαιρετικό καθηγητή και συγγραφέα.
Ο κ. Τραχανάς εξέδωσε, τελευταία, ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο το οποίο τιτλοφορεί “Το αμάρτημα της Εύας. Φυσική κάτω από τ’αστρα και δημιουργική μάθηση”.
Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι θα κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι. Το ξεκίνησα, ήδη.
Στον Στέφανο Τραχανά ανήκει ο τίτλος αυτού του σχολίου. Εγκώμιο στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο. Για όσους δεν κατάλαβαν, διευκρινίζει: “Εγκώμιο στις μικρές, “σημειακές” αλλαγές που είναι στα όρια της προσωπικής μας ευθύνης”.
Ζούμε σε μια πολιτεία, την οποία αναγκαστικά θα σηκώσουμε στους ώμους μας. Και διότι αυτό επιτάσσει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε, ως κοινωνία, τα πράγματα αλλά και διότι μας έτυχαν, μικρού δέματος, ηγήτορες.
Αυτές οι μικρές, σημειακές αλλαγές που ο καθένας θα προσθέσει, ίσως, αποτελέσουν την ποιοτική αλλαγή που χρειαζόμαστε.
Γι αυτό το εγκώμιο στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι πολύ σημαντική υπόθεση.
Εγκώμιο στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι να επισημάνουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ρυθμίσεις σαν και αυτές που επιχειρούνται στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Εγκώμιο στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι να τονίσουμε την ανάγκη η χώρα να σταθεί στην πρωτοπορία των αλλαγών αν θέλει να διασφαλίσει την ύπαρξή της.
Εγκώμιο στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι να κτυπήσουμε τον κώδωνα για τις τρομερές αγκυλώσεις που δημιουργεί ο συγκεντρωτισμός της χώρας.
Θυμάμαι τη δεκαετία του ’90 όταν παρουσιάσθηκαν ευκαιρίες απογείωσης: προτιμήθηκε να χαθούν θεσμοί και δυνατότητες παρά να αναπτυχθούν εκτός κέντρου.
Εν ονόματι, λοιπόν, του τρίτου δεκαδικού ψηφίου, ας αναλάβουμε όλοι τις υποχρεώσεις μας.
Το πολιτικό σύστημα υπολείπεται των αναγκών. Ας σηκώσει η κοινωνία ένα βάρος, δεκαδικού ψηφίου και τρίτου, μάλιστα, για να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Ελένη Π. says:

  Πολύ σημαντική ἐπισήμανση.
  Ἀρκεῖ νά ἔχεις καί τήν συνολική εἰκόνα, ὅτι τό τρίτο δεκαδικό ἔρχεται μετά ἀπό ὅλους τούς προηγούμενους ἀριθμούς. Ὅπως καί ὅταν συναντᾶς ἕναν ἄνθρωπο στό σήμερα, στό τρίτο δεκαδικό του, κουβαλάει καί ὅλους τούς προηγούμενους ἀριθμούς μαζί του. Οὔτε μπορεῖ νά ἀλλάξουν σειρά, οὔτε νά σβήσουν τά προηγούμενα δεκαδικά.
  Εἶναι σημαντικό νά ὑπάρχει ἡ συνολική εἰκόνα, γιατί ἄν κάποιος βλέπει ἤ τοῦ δείχνουν μόνο τό τρίτο δεκαδικό, δέν συμμετέχει ὁ ἴδιος ἐνεργά στήν διαδικασία. Οὔτε ἐμπνέεται, μόνο ἡ συνολική εἰκόνα ἀποπνέει κάποιον σκοπό. Εἶναι σάν νά μήν ὑπάρχει. Δέν ἐρωτεύεται, δέν ἀγαπάει. Στόν ἔρωτα τά μαθηματικά εἶναι σαφῆ, τό ἕνα(1) δέν γίνεται δύο(2), μόνο 1+1=2. Καί σέ μία κοινωνία 1000 ἀνθρώπων, ὑπολογίζουμε 1000 ἀνθρώπους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (4 σχόλια)
  Όταν αγανακτισμένοι από την κακιά μας μοίρα θέλουμε να ρίξουμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας κάπου, λέμε ότι φταίει το Σύστημα. Το ίδιο όταν βλέπουμε να χειραγωγείται η κοινωνία και η πολιτική ζωή. Τι είναι το Σύστημα; Είναι, μάλλον, ένα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας