Εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Yπερψηφίστηκε με θριαμβευτικό ποσοστό ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμυντική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Είναι ένα εντυπωσιακό νομοσχέδιο, που κατέθεσαν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από κοινού με τον Μάρκο Ρούμπιο, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η υλοποίησή του θα μπορούσε να οδηγήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, ειδικά στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά και στο διπλωματικό.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι φιλέλληνες γερουσιαστές, με πρωταγωιστή, όπως πάντα, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ:

Ξεκινά με τη διαπίστωση ότι:

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

Στηρίζει το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποιο δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έβαλε στο ράφι. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.

Ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως αυξήσουν και εμβαθύνουν τις προσπάθειες να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού.

Υπογραμμίζει ότι οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζει, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Έχει επίσης σημασία αυτό το σημείο του νομοσχεδίου:

Σύμφωνα με τις νομικές αρχές και τα κριτήρια επιλογής έργων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (USDFC) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην ευημερία της Ελλάδας.

Άρα εκτός από τα ναυπηγεία οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να εισέλθουν σε σχήματα για τα λιμάνια της χώρας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Στο νόμο αναφέρονται και τα εξής:

(10) η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

(11) η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.

Αναφέρει ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).

  • Χρηματοδότηση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαίωσης

(α) Στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ποσά που διατίθενται ή παρέχονται με άλλο τρόπο για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την Ελλάδα ως ενδεδειγμένα για να βοηθηθεί τη χώρα να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες και να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής.

(β) Το αργότερο 180 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια έκθεση που θα παρέχει μια πλήρη αποτίμηση για όλα τα κεφάλαια που διανέμονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Πρέπει να συμπεριλαμβάνεται:

  • η ταυτοποίηση κάθε χώρας που αποδέχθηκε τα κεφάλαια.
  • η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια.
  • μια αποτίμηση του υπολειπόμενου εξοπλισμού που παρείχε η τότε Σοβιετική Ένωση ή η Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες αποδέκτες.

Αίσθηση του Κογκρέσου για Δανειακό Πρόγραμμα

Το Κογκρέσο πιστεύει ότι, όπως ενδείκνυται, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παράσχει άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών, αμυντικών υπηρεσιών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής σύμφωνα με την ισχύ του άρθρου 23 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Το Κογκρέσο για τη Μεταφορά των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα

Είναι η αίσθηση του Κογκρέσου ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα μόλις η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που μπορεί να απαιτήσει ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις πιστοποίησης που προβλέπονται στην ενότητα 36 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων.

Συνεργασία IMET με την Ελλάδα

Για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, επιτρέπεται να διατεθούν 1.800.000 δολάρια για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς:

  • Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.
  • Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών.
  • Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
  • Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ  και ΗΠΑ)

Συστήνεται μια ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.

Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνει μια ομάδα όχι περισσότερων από 6 Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι γνωστή ως «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών», οι οποίοι θα διορίζονται ισάριθμα από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας θα υπηρετούν επίσης ως αυτεπάγγελτα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όχι λιγότερο συχνά από μία φορά κάθε χρόνο, η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσει θέματα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων 3+1 των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, και των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη θαλάσσια ασφάλεια, την αμυντική συνεργασία, τις ενεργειακές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες αντιμετώπισης κακοήθους επιρροής από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εξουσιοδοτούνται 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για να βοηθήσουν στην κάλυψη των δαπανών της «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα τερματιστεί 4 χρόνια μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου.

Ο όρος «κατάλληλες επιτροπές του Κογκρέσου» αναφέρεται:

(1) στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας. Και

(2) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Αμυντικών Υπηρεσιών και στην Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα