Το πρωί της Τετάρτης, οι καταναλωτές στη Ρωσία βρήκαν κλειστές τις πόρτες στα καταστήματα της Apple σε όλη τη χώρα.
Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό όσων υποφέρουν εξαιτίας της βίας.
Πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Apple στη Ρωσία. Όμως κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει και αν άλλες εταιρείες θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό στην αγορά.
«Το ενδιαφέρον τώρα είναι να δούμε αν οι Κινέζοι κατασκευαστές θα γεμίσουν το κενό που αφήνει η Apple και άλλες μάρκες ηλεκτρονικών ειδικών ευρείας κατανάλωσης. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα λειτουργήσει αυτό και ποια θα είναι η στάση της Κίνας στις κυρώσεις. Υποπτεύομαι όμως πως θα δούμε κάποιες από τις κινεζικές εταιρείες να αυξάνουν τους όγκους τους στη ρωσική αγορά», εξήγησε ο Μπεν Γουντ, αναλυτής της CCS Insight.
Η Apple είναι μόνο μία εταιρεία στον μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων που είτε διακόπτουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία, ή φεύγουν εντελώς από τη χώρα, επικαλούμενες την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και για να αποφύγουν τις κυρώσεις ή την αμαύρωση της φήμης τους.
Η δανέζικη εταιρεία cargo Maersk σταματά να μεταφέρει από και προς τη Ρωσία αγαθά μη πρώτης ανάγκης.
Η γαλλική TOTAL παγώνει τις νέες επενδύσεις. Η BP, η Shell, η Exxon Mobil και η Equinor αποσύρονται από έργα. Οι τράπεζες HSBC και Barclays εγκαταλείπουν τη χώρα.
Ford, BMW, Volkswagen, Jaguar Land Rover και Volvo διακόπτουν τις παραδόσεις ή την παραγωγή στη Ρωσία.
Και η λίστα διαρκώς μεγαλώνει.
Ουσιαστικά, τρεις δεκαετίες επενδύσεων από δυτικές εταιρείες γίνονται καπνός μέσα σε μερικά 24ωρα.
euronews