Είναι η επιχειρηματικότητα ανόητε!

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ηρακλής Γωνιάδης

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών σε Θέματα Επιχειρηματικότητας

igoniadis@gmail.com

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες αναγνωρίζουν την επιχειρηματικότητα ως διαδικασία δημιουργίας και όχι υφαρπαγής πλούτου, μέσω της δεξιότητας εντοπισμού ευκαιριών και της δημιουργίας μηχανισμού αξιοποίησής τους. Ευκαιριών που αντιλαμβάνονται οι υποψιασμένοι και αξιοποιούν όσοι διαθέτουν την (επίκτητη) επιχειρηματική ευφυία ξεδιπλώνοντάς τη μέσα σ’ ένα εύρυθμο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Η επιτυχής της έκβαση εξαρτάται από την προετοιμασία της οποίας τις βάσεις θέτει η εκπαίδευση -με θεωρία και μαθητεία-, εστιάζοντας  τόσο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής νοημοσύνης και στη βελτίωση δεξιοτήτων των νυν και μελλοντικών επιχειρηματιών ή των στελεχών επιχειρήσεων, όσο και στην αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας της επιχειρηματικότητας και του επιχειρηματία στην ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, μέσω της εκπαίδευσης καθίσταται απόλυτα κατανοητό ότι η καινοτομία μόνο υπό το πρίσμα της επιχειρηματικότητας μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια και να διαβαθμιστεί επιτυχέστερα ως προς τη μορφή της, δηλαδή ως ριζική ή σταδιακή.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, η επιχειρηματικότητα τυγχάνει μειωμένης υπόληψης, ταυτιζόμενη με μορφές κομματικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υπό καθεστώς ευνοιοκρατίας, ή με απατεώνες που παρεπιδημούν οπουδήποτε και όχι μόνο στο επιχειρηματικό στερέωμα. Επίσης, λείπει το ευνοϊκό εκείνο περιβάλλον ενθάρρυνσης ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, λόγω της μακρόχρονης στρατηγικής καθήλωσης σε δραστηριότητες πιστές στο δόγμα: στην Ελλάδα δεν παράγεται ό,τι εισάγεται!

Η περιοριστική αυτή στρατηγική υποστηρίχθηκε αποτελεσματικά από μια έντεχνα αναποτελεσματική γραφειοκρατία, η οποία, μέσω της δαιδαλώδους διαδικασίας ίδρυσης[1] και της εξ αυτής οικονομικής και ψυχικής κόπωσης του επίδοξου επιχειρηματία, αποθαρρύνει κάθε φιλόδοξη πρωτοβουλία που εκφεύγει της μετριότητας. Επιπλέον, ενισχύθηκε από την «άνεση» των κυβερνήσεων να μεταθέτει στις πλάτες τρίτων, εξαιρούμενης της «ελίτ», το κόστος των επιλογών τους, μετατρέποντας  –όπως το έθεσε η κ. Γλύκατζη- Αρβελέρ[2]– «το εθνικό σε πολιτικό, το πολιτικό σε κομματικό και το κομματικό σε προσωπικό». Για την κάλυψη δε, της ιδιοτελούς συμπεριφοράς τους, χρησιμοποίησαν το κράτος ως μηχανισμό ανάληψης της εξουσίας και ως εργοδότη υπερφίαλων παροχών προς τους παροικούντες του, καθιστώντας το ως τον ελκυστικότερο φορέα απασχόλησης.

Σήμερα, υπό το καθεστώς μνημονίων και πίεσης δημιουργίας «πλεονασμάτων» με υπερφορολόγηση και κάθε είδους επινοήσεις, τις περικοπές δαπανών χωρίς κριτήρια αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους, την εκποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, έχει καταρρεύσει ο όποιος παραγωγικός ιστός της χώρας, αλλά και η «επιχειρηματική ψυχή» των Ελλήνων. Το δίδυμο έλλειμμα (δημοσιονομικό & τρεχουσών συναλλαγών) συνοδοιπορεί με το έλλειμμα εμπιστοσύνης της αγοράς προς ανώτερα επίπεδα, παρότι οι κυβερνώντες –με τη συνδρομή των εγχώριων αλλά και των ξένων media- προσπαθούν να δείξουν το αντίθετο, προσφέροντας ως και παραμορφωτικούς καθρέπτες στους συνταξιούχους, χωρίς όμως να πείσουν τους νέους με υψηλά προσόντα που εξακολουθούν να αναζητούν σε προσφορότερα εδάφη το μέλλον τους.

Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές διαφυγής από τον ασφυκτικό κλοιό των δήθεν εταίρων μας, ούτε στον δημόσιο τομέα έχουν γίνει ούτε και στον ιδιωτικό, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί τον σάκο του μποξ και τον κακό δαίμονα της χώρας, κατά τους κρατικιστές. Ο κρατικισμός καλά κρατεί και οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις/ εκποιήσεις, που εκφεύγουν του ενδιαφέροντος της εγχώριας «ελίτ», περιέρχονται σε χέρια κρατικά –των εταίρων μας ή τρίτων-, με την επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών και τις (ανεξέλεγκτες;) εισαγωγές να εξοστρακίζουν ακόμη και απλά προϊόντα της ελληνικής γης.

Τα χρέη, ανεξάρτητα από το πως δημιουργήθηκαν, δεν αποπληρώνονται ρευστοποιώντας κληρονομιά αλλά δημιουργώντας πλούτο με την αξιοποίηση  του σπουδαιότερου κεφαλαίου της χώρας, των ανθρώπων της. Τούτο μπορεί να γίνει εφικτό με τη δημιουργία και διασφάλιση των συνθηκών  διεκδίκησης του μέλλοντός τους εδώ. Με την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας χωρίς το φόβο του «ξαφνικού θανάτου» από αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης που δεν «της βγαίνουν τα νούμερα», λόγω πλημμελούς διαχείρισης ή δεσμεύσεων επί πλεονασμάτων που θα τείνουν να καταστούν όλο και πιο ανέφικτα.

Είναι η επιχειρηματικότητα, λοιπόν, που θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της χώρας και θα αποτρέψει τη μετάθεσή του στις επερχόμενες γενιές. Προς τούτο, επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προσανατολισμένων σε βιώσιμες –όχι θνησιγενείς- μορφές δράσης με τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία. [Όχι μόνο του τύπου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που αναπαράγει το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης και εξάγει πολύτιμους χρηματικούς πόρους προς τις χώρες παραγωγής των αναγκαίων υλικών και προϊόντων]. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική δείχνει ότι η επιχειρηματική ιδέα, το προφίλ του επιχειρηματία και το θεσμικό πλαίσιο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποτελούν τον συνδυασμό που ανοίγει τα χρηματοκιβώτια των επενδυτών και κατά συνέπεια, ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Προτείνεται, λοιπόν, η υιοθέτηση μιας μεταβατικής μορφής επιχείρησης του τύπου «Επιχείρησης σε Εκκρεμότητα-ΕσΚ» με:

 • Απλή δήλωση δραστηριότητας (ΚΑΔ) και διεύθυνσης της έδρας για τη λήψη ΑΦΜ.
 • Δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας (π.χ. 3ετία ή μέχρις ενός ύψους κύκλου εργασιών) ως την τελική απόφαση συνέχισης ή λύσης, χωρίς συνέπειες ή επιπλέον κόστος.
 • Online σύνδεση με κεντρικό υπολογιστή στη ΔΟΥ που θα υπάγονται όλες αυτές οι επιχειρήσεις, ώστε να «συλλαμβάνονται» οι συναλλαγές τους με τρίτους και να υπολογίζεται ό ΦΠΑ.
 • Προαιρετική ασφάλιση του επιχειρηματία, είτε πρωτόπειρου είτε έμπειρου.
 • Δυνατότητα κάλυψης του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών της απασχόλησης τρίτων, μέσω προγραμμάτων, με αυξανόμενο ποσοστό επιχορήγησης ανάλογα με τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας.
 • Εκκαθάριση (ηλεκτρονικά) του ΦΠΑ στο τέλος της περιόδου χάριτος, για:

α) την απόδοση του χρεωστικού υπολοίπου, με το πιστωτικό να το υφίσταται ως κόστος ο επίδοξος επιχειρηματίας σε περίπτωση ανάκλησης της παραπάνω δήλωσης, χωρίς άλλη του οικονομική υποχρέωση.

β) τον συμψηφισμό μετά την επισημοποίηση της λειτουργίας -ακόμη και πριν τη λήξη της χαριστικής περιόδου με τις λοιπές παροχές σε ισχύ- και την ταυτόχρονη τήρηση των προβλεπόμενων φορολογικών του διαδικασιών και υποχρεώσεων.

 • Την επιχείρηση που επισημοποιεί τη λειτουργία της, να παραμένει στην online σύνδεση, ώστε να καθιερωθεί σταδιακά μια διαφανής διαδικασία που να αποκλείει αμφισβητήσεις και να εκτρέπει εκροές προς …μαύρες τρύπες.

Χωρίς να διεκδικούμε την απόλυτη σοφία και ελπίζοντας στην δημιουργικότερη εξέλιξη της πρότασής μας, επισημαίνουμε ακόμη μια φορά πως το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η μόνη και ικανή διαδικασία που μπορεί να αναδείξει την καινοτομία, να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να δημιουργήσει ατομικό και κοινωνικό πλούτο.

Το μοντέλο μπορεί να στηθεί πιλοτικά σε έναν Δήμο, όπως της πόλης μας, με τη συμμετοχή στη παροχή πρόσθετων κινήτρων από πλευράς του, όπως π.χ. αυτά που προτείναμε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Έτσι όχι μόνο μπορεί να ανακοπεί μέρος του Brain Drain, αλλά και να προκληθεί μια εισροή ποιοτικών στελεχών, που, πέρα από τις οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις, αποτελούν ισχυρότατο κίνητρο για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις του τύπου από χωράφι σε εργοστάσιο (greenfield), οι οποίες δημιουργούν πραγματικές θέσεις εργασίας και μεταφέρουν τεχνολογία στη χώρα εγκατάστασης. Όταν η επιχειρηματική δομή υπολείπεται εκείνης των προσόντων των παιδιών μας, δε μπορεί να συγκρατήσει την ορμή τους για εξέλιξη, ούτε και να καταβάλλει αμοιβές αντάξιες της επένδυσης στον εαυτό τους.

Δρ. Ηρακλής Γωνιάδης

Συνταξιούχος Επιχειρηματίας

[1] Η προβαλλόμενη ίδρυση της μιας στάσης μοιάζει με τη δωρεάν είσοδο (στην αγορά) και την επί πληρωμή έξοδο, καθώς η λύση της επιχείρησης, πέρα από το στίγμα της αποτυχίας σε μια κοινωνία εύκολη στη χρέωση και δύσκολη στην πίστωση, κληροδοτεί χρέη που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστη βλάβη στον νέο επιχειρηματία. Σε αντίθεση με την Κύπρο που παρέχει την ευκαιρία σε κάθε επίδοξο επιχειρηματία να αποπειραθεί το όνειρό του εντός μιας τριετίας, με απλή δήλωση έναρξης δραστηριότητας χωρίς καμία φορολογική ή άλλη υποχρέωση.

[2] Βλ. συνέντευξή της στην εκπομπή «Προσωπικά» της κ. Ελ. Κατρίτση, την 17/03/19.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ὑπάρχει στήν Ἀθήνα τώρα μιά ἔκθεση “100 χρόνια ἔμπνευσης καί δημιουργίας” γιά τήν Ἑλληνική μόδα. ‘Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 140 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, την έμπνευση και επιρροή των δημιουργών από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού (αστικού και λαϊκού), που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας.’

  https://www.ert.gr/xorigies/elliniki-moda-100-chronia-empneysis-kai-dimioyrgias-sto-kentro-politismoy-ellinikos-kosmos-2-2/

  Ἕνας χῶρος ἡ μόδα, στόν ὁποῖο παραγωγική διαδικασία καί ἐπιχειρηματικότητα συμβάδιζαν, μέ μικρές καί μικρομεσαῖες οἰκοτεχνίες σπαρμένες σέ ὅλη τή χώρα.
  Πρῶτες ὕλες μέ ντόπια παραγωγή, ἔμπνευση ἀπό τόν Ἑλληνικό πολιτισμό ἀλλά καί ἀπό τόν Εὐρωπαϊκό, μαγικά χέρια μοδίστρες καί ὑφάντρες καί κεντήστρες πού στήριζαν τήν οἰκογενειακή οἰκονομία, ἔμφυτη ἐπιχειρηματικότητα. Κρατική βοήθεια; Νομίζω ὅλοι γνωρίζουμε.

  https://el.wikipedia.org/wiki/ΕΟΜΜΕΧ
  Ὀ ΕΟΜΜΕΧ εἶχε κάποιο ἔργο.
  Σπουδές;
  Δέν ἔχει δημιουργηθεῖ ἀκόμα μία ἀνώτατη σχολή σχεδιασμοῦ γιά παγκόσμιες σπουδές, σέ αὐτή τή χώρα μέ τίς τόσες περιόδους ὑψηλότατου πολιτισμοῦ.
  Πρώτη ὕλη, παράδειγμα ἡ ἱστορία τοῦ μεταξιοῦ.

  https://www.ypaithros.gr/ekdoseis/ektrofi-metaxoskolika-ektrofi-me-mellon/

  https://el.wikipedia.org/wiki/Μετάξι

  https://www.kathimerini.gr/752651/article/ta3idia/sthn-ellada/to-ellhniko-meta3i–vgainei-3ana-sto-fws

  Ἄνθρωποι μέ ὄρεξη ὑπάρχουν, τά νέα μέσα προσφέρουν τεράστια βοήθεια. Πῶς μπορεῖ τό κράτος νά βοηθήσει τήν παραγωγική δραστηριοποίηση ἤ τουλάχιστον νά μήν τήν ἐμποδίζει;

   • άκου «τού θνήσκοντος θανάτου…»· ντροπή, ενώ

    μπουμπουκιάζει έτσι ανοιξιάτικα, παραμονές Δεκέμβρη,
    η λαχτάρα τής Ελένης, τού Γιώργου, τής Αρλέτας… γιά ζωή π’ αληθεύει,

    θνήσκοντος τού θανάτου

    ενώπιον Θεού καί ανθρώπων λειτουργών Αυτού,
    εδώ καί δυό χιλιάδες χρόνια, πιά
    στά φανερά!…

    Νά μάς έχει ό Θεός γερούς

    κι εμείς «Πέρα από τό άτομο»*
    κι όχι «Αυτοείδωλον εγενόμην»**,
    πρός τό συμφέρον όλων μας καί τό κοινό καλό
    Μανίλα, Πεκίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο…

    *
    https://antifono.gr/q-q-3/

    **
    https://antifono.gr/αυτοείδωλον-εγενόμην/

    «Η πέραν του ανεκτού ορίου μετατροπή των βυζαντινών Δυνατών (στρατιωτικών,
    γραφειοκρατών, μητροπολιτών) σε κοινωνικό βαμπίρ
    έκανε μεγάλο μέρος των Ελλήνων να «γίνουν Τούρκοι».

    Τον 11ο αιώνα το ελληνικό Άτομο γέννησε τον νεκροθάφτη του: τον Τούρκο.
    Αυτό τον «εξ αίματος αδελφό» μας.»,
    νά:

    Πολλά δέ θέλει ό άνθρωπος
    νά `ν’ ήμερος νά `ναι άκακος

    λίγο φαΐ λίγο κρασί
    Χριστούγεννα κι Ανάσταση

    κι όπου φωλιάσει καί σταθεί
    κανείς νά μήν τού φτάνει εκεί

    Μά ήρθαν αλλιώς τά πράματα
    τονε ξυπνάν χαράματα

    τόν πάν’ τόν φέρνουν πίσω μπρός
    τού τρώνε καί τό λίγο βιός

    κι από τό στόμα τή μπουκιά
    πάνω στήν ώρα τή γλυκιά

    τού τηνε παίρνουνε κι αυτή
    χαρά στους πού `ναι οί δυνατοί!

    Χαρά στους πού `ναι οί Δυνατοί
    γι’ αυτούς δέν έχει χόρταση.

    Πολλά δέ θέλει ό άνθρωπος – 1982

    Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
    Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
    1. Νίκος Δημητράτος || Φωνητικά: Χορωδία Λαμίας

    • «Νά μάς έχει ό Θεός γερούς»,
     πάει νά πεί:

     Άς κρατήσουν οί χοροί
     καί θά βρούμε αλλιώτικα
     στέκια επαρχιώτικα βρε
     ώσπου η σύναξις αυτή
     σάν χωριό αυτόνομο νά ξεδιπλωθεί

     Mέχρι τά ουράνια σώματα
     μέ πομπούς καί μέ κεραίες
     φτιάχνουν οί Έλληνες κυκλώματα
     κι ιστορία οί παρέες

     Kάνει ο Γιώργος τήν αρχή
     είμαστε δέν είμαστε
     τίποτα δέν είμαστε βρε
     κι ό Γιαννάκης τραγουδεί
     άμα είναι όλα άγραφα κάτι θά βγεί

     Kαί στής νύχτας τό λαμπάδιασμα
     νά κι ο Άλκης ό μικρός μας
     γιά νά σμίξει παλιές
     κι αναμμένες τροχιές
     μέ τό ρόκ τού μέλλοντός μας

     Ό ουρανός είναι φωτιές
     ανεμομαζώματα
     σπίθες καί κυκλώματα βρε
     καί παρέες λαμπερές
     τό καθρεφτισμά τους στίς ακρογιαλιές

     Kι είτε μέ τίς αρχαιότητες
     είτε μέ ορθοδοξία
     τών Eλλήνων οί κοινότητες
     φτιάχνουν άλλο γαλαξία

     Νά κι ό Mπάμπης πού έχει πιεί
     κι η Λυδία ντρέπεται
     πού όλο εκείνη βλέπετε βρε
     κι ό Αχιλλέας μέ τή Zωή
     μπρός στήν Πολαρόιντ κοιτούν γελαστοί

     Τότε η Έλενα η χορεύτρια
     σκύβει στή μεριά τού Τάσου
     καί μέ μάτια κλειστά
     τραγουδούν αγκαλιά
     Εθνική Ελλάδος γειά σου

     Τί νά φταίει η Bουλή
     τί νά φταίν’ οί εκπρόσωποι
     έρημοι καί απρόσωποι βρε
     άν πονάει η κεφαλή
     φταίει η απρόσωπη αγάπη πού `χε βρεί

     Mά η δικιά μας έχει όνομα
     έχει σώμα καί θρησκεία
     καί παππού σέ μέρη αυτόνομα
     μέσα στήν τουρκοκρατία

     Νά μάς έχει ό Θεός γερούς
     πάντα ν’ ανταμώνουμε
     καί νά ξεφαντώνουμε βρε
     μέ χορούς κυκλωτικούς
     κι άλλο τόσο ελεύθερους σάν ποταμούς

     Καί στής νύχτας τό λαμπάδιασμα
     νά πυκνώνει ό δεσμός μας
     καί νά σμίγει παλιές κι αναμμένες τροχιές
     μέ τό ρόκ τού μέλλοντός μας,
     νά:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα