Είναι δυνατόν με τόσα προβλήματα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να πάει στην Τουρκία; Τραμπ είναι αυτός!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

US President Donald J. Trump (R) and first lady Melania Trump host a dinner on the eve of the National Day of Prayer in the State Dining Room of the White House, in Washington, DC, USA, 01 May 2019. EPA, MARTIN H. SIMON , POOL

MAY 2, 2019

Χθες μεταδώσαμε στην πρωινή εκπομπή του OPEN των συναδέλφων Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Γιάννη Σαραντάκου, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί άμεσα την Άγκυρα …απαγγέλλοντας το γνωστό ποίημά του, ότι αν συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις τους. Το τηλεφώνημα των κ. Τραμπ και Ερντογάν, ακολούθησε μία τηλεφωνική συνομιλία του Ιμπραίμ Καλίν, εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας και του Τζον Μπόλτον, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επειδή συμφωνήθηκε από τους δύο προέδρους να συνεχίσουν τη συζήτησή τους οι δύο πιο στενοί συνεργάτες τους.

Οι Τούρκοι διέρρευσαν ότι στη συνομιλία των κ. Καλίν και Μπόλτον συζητήθηκε ακριβώς αυτό το θέμα: η επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία, ανάμεσα στα άλλα πολλά θέματα που συζήτησαν, τα οποία οδήγησαν τις σχέσεις των δύο χωρών ένα πόντο από τον γκρεμό. Οι διαφορές είναι πολλές και δεν είναι μόνο η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και η ζώνη ασφαλείας της Συρίας, όπου διαφωνούν κάθετα και οριζόντια.

Προέκυψε ξανά η Βενεζουέλα, το καθεστώς της οποίας υποστηρίζει ο κ. Ερντογάν, καθώς ο χρυσός της χώρας κατευθύνεται (και εξαφανίζεται) στην Τουρκία, η οποία υποτίθεται στέλνει τρόφιμα στον Νικολάς Μαδούρο. Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg πρόκειται για μέγα απάτη, που ερευνούν οι αμερικανικές αρχές. Εμφανίστηκε και το πρόβλημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Αιγύπτου, τους οποίους ελέγχει προσωπικά ο κ. Ερντογάν, αλλά και το θέμα της Λιβύης. Για να μην αναφερθούμε στην πολεμική της Τουρκίας εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, την οποία προστατεύει ο κ. Τραμπ.

Βέβαια, τα βασικά ζητήματα, εκτός των S-400, είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, δύο χώρες-εχθρούς της Αμερικής και η απίστευτη -μέχρι ρατσισμού- υβριστική στάση του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Πρόκειται φυσικά για ένα τεράστιο πακέτο προβλημάτων και σχεδόν όλα μοιάζουν αυτή τη στιγμή άλυτα. Και ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής στην Ουάσιγκτον αναρωτιέται πως θα επιτραπεί ένα ταξίδι του Αμερικανού πλανητάρχη στην Τουρκία, όταν το κλίμα για την Αμερική είναι ακραία πολεμικό και έντονα εχθρικό. Ποιος διπλωμάτης πιστεύει ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να φέρει την …άνοιξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Εκτός εάν ο κ. Ερντογάν έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση και θα ακυρώσει την αγορά των S-400, οι οποίοι -όπως ανακοίνωσε ο ίδιος- θα φτάσουν στο τουρκικό έδαφος τον Ιούνιο. Άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι προσδιόρισαν την άφιξη τον Ιούλιο. Στο τέλος δεν έχει σημασία ο μήνας, αλλά ότι ο Ερντογάν δεν δείχνει κανένα σημείο υποχώρησης.

Ένας πρόεδρος της Αμερικής -και αυτό δείχνει η εμπειρία- επιχειρεί επισκέψεις μόνο αν επιστρέψει πίσω θριαμβευτής. Θα του εγγυηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα που αναφέραμε; Αποκλείεται λένε οι αναλυτές. Βεβαίως, υπάρχει ο παράγοντας Τραμπ. Ο απρόβλεπτος Τραμπ… Έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Αμερικής, και ο οποίος δεν φημίζεται για τη σταθερότητα των θέσεων του. Αύριο μπορεί να βγει στο αγαπημένο του Twitter και να τα κάνει όλα λίμπα.

Με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να γράψει ότι ο Ερντογάν είναι ένας καλός άνθρωπος… Σε ανύποπτο χρόνο, ο Τζον Μπόλτον είχε πει ότι ακόμα και αν λυθούν όλα τα προβλήματα, θα πρέπει ο κ. Ερντογάν «να τα βρει» και με τον κ. Νετανιάχου. Το είχε πει ευρισκόμενος στην Ιερουσαλήμ και πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα. Η δήλωση αυτή είχε θυμώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ. Μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να συνθηκολογήσει ο Ερντογάν με τον Νετανιαχου;

Η απάντηση είναι αβίαστα αρνητική. Οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες, ως γνωστό, δεν έχουν μπέσα… Όλα τα περιμένουμε από αυτούς… Μία σκέψη που γίνεται από αυτούς που προσπαθούν να αναλύσουν τις τουρκικές διαρροές είναι η πιθανότητα, αν γίνει η επίσκεψη στην Άγκυρα να συνεχίσει ο πρόεδρος Τραμπ και στην Ιερουσαλήμ… Ας τα κρατήσουμε όλα αυτά για την υπόθεση εργασίας που θα χρειαστεί να κάνουμε, διότι ο κ. Ερντογάν, εκτός από απρόβλεπτος, έδειξε πέρυσι με την περίπτωση του Πάστορα Μπράνσον ότι είναι και απέραντα φοβιτσιάρης…

Πηγή: Είναι δυνατόν με τόσα προβλήματα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να πάει στην Τουρκία; Τραμπ είναι αυτός! https://hellasjournal.com/2019/05/einai-dynaton-me-tosa-provlimata-o-proedros-ton-ipa-na-paei-stin-toyrkia-tramp-einai-aytos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα