Είδες η Φώφη;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ ύστερα από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μη τον θέσει επί κεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, υπηρετούσε την αδήριτη ανάγκη του ΚΙΝΑΛ να απαλλαγεί με εύσχημο τρόπο από τα βαρίδια του πρόσφατου παρελθόντος, της συγκυβέρνησης δηλαδή του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ψηφίστηκαν τα πλέον οδυνηρά μνημονιακά μέτρα. Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου προσέλαβε επείγοντα χαρακτήρα όχι μόνον λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά κυρίως διότι το ΚΙΝΑΛ δεν αύξησε καθόλου τα εκλογικά ποσοστά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές παρόλο που συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια από τις μάζες των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αποδήμησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα δεν επέστρεψε στο ΚΙΝΑΛ ένα ποσοστό τους τουλάχιστον. Έτσι προέκυψε επιτακτική και άμεση η ανάγκη το κόμμα της Φώφης Γεννηματά πέρα από τη μετονομασία του (από ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ) να αναβαθμίσει το πολιτικό του προφίλ αποσυνδεόμενο πλήρως από το παρελθόν.

Ίσως να υπάρχουν και πρόσθετοι λόγοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντα υπέβλεπε την προεδρία του κόμματος, αρχής γενομένης από τις εκλογές του 2007,  γεγονός που δημιουργούσε συνθήκες αποσταθεροποίησης της συνοχής του. Τότε, αν θυμάστε, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις οποίες επικράτησε η ΝΔ, αμέσως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο Ζάππειο και έθεσε θέμα ηγεσίας του κόμματος. Αλλά και στις Καννες το 2011 δεν στήριξε τον Γιώργο Παπανδρεόυ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά αξιοποίησε το γεγονός για να υποσκάψει τη θέση του. Χάρη στην εσωκομματική του αντιπολίτευση συνέβη το πρωτοφανές, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 έλαβε το 44% του εκλογικού σώματος και 160 έδρες να μη μπορέσει να ολοκληρώσει την κυβερνητική θητεία αλλά να παραδώσει την διακυβέρνηση της χώρας στον Λουκά Παπαδήμο στην κυβέρνηση του οποίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι αλλοιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τις επικείμενες εθνικές εκλογές με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, λόγω της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο παρελθόν, είναι αυτονόητο πως σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. μετεκλογικά για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στο νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η μοναδική δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης ΝΔ θα είναι η αυτοδυναμία της ή η στήριξή της από την “Ελληνική Λύση”, εφόσον το κόμμα του Βελόπουλου κατορθώσει να εισέλθει στη Βουλή. Διότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή ενώ οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Αν η ΝΔ δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου οδηγηθούμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, στις εκλογές αυτές δεν θα ισχύει με το νέο εκλογικό νόμο το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα ενώ το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικότερο οπότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση που θα μπορεί να συγκροτηθεί θα είναι με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Επομένως η κίνηση της Φώφης Γεννηματά αλλάζει τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7Ης Ιουλίου. Δεν είναι πλέον η υπερκάλυψη της διαφοράς των 9,5 μονάδων διαφοράς των ευρωεκλογών αλλά η αδυναμία αυτοδυναμίας της Ν.Δ., στόχος εφικτός

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

2-6-2019

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Nα το ξαναγραψω και για το αρθρο σας αγαπητε Αλεξανδρουπολιτη κ. Μακροδημοπουλε , που απ’οτι μαθαμε δεν επανεκλεξατε τον επι 9ετιαν δημαρχο σας κ. Λαμπακη, μαλλον επειδη ”τα ειχε βρει” -καθως πολλες φορες μας ενημερωνατε – με τον Αμερικανο πρεσβυ κ. Παιατ, αν και πιστευω οτι και ο καινουργιος δημαρχος ”για την συνεχεια της διοικησης του Δημου” θα ακουλουθησει την ιδια πορεια. Εξ’αλου ηταν και θα ειναι γραμμη της κεντρικης κυβερνησεως οι ”αδελφικες” σχεσεις με τους Αμερικανους.
    Για το αρθρο σας ομως -δηλονοτι για την θυσια της ”Ιφιγενειας” του ικανου κ. Ευαγγελου Βενιζελου-φαινεται οτι απο μυστικη δημοσκοπηση ,η, διαισθηση , η, και μυστικες επαφες των εκατονταδων στελεχων του ολου ΠΑΣΟΚ (Λαλιωτης και Σια) με τους μηδισαντες προς τον Συριζα απο το 2012 ”πρασινοφρουρους”, κατεληξαν στο ασφαλες συμπερασμα οτι επιστροφη ”των ασωτων” προς το ΚΙΝΑΛΟΠΑΣΟΚ σαυτες τις εκλογες δεν θα γινοταν ,ιδιαιτερως αν ετοποθετειτο ως επικεφαλης του Ψηφοδελτιου Επικρατειας ο κ.Βενιζελος .
    Και επειδη η πολιτικη ειναι σκληρη και στα μαρξιστοαριστερα κυριως κομματα , καθε νεα ηγεσια ”καρατομει” την προηγουμενη (να θυμηθουμε τι εγινε μετα τον θανατο του Σταλιν στην Σοβιετικη Ενωση και μετα το δημοψηφισμα της 5ης Ιουλιου του 2015 στον Συριζα
    ”για να μη ξεχνιομαστε”), το ζησαμε και αυτο το ”επεισοδιο” με τον Ευαγγελο ,καθως τον αποκαλουσε ο κ. Σωυμπλε.
    Δεν χανει την αξια του ο κ. Βενιζελος ,-κατι σαν το χρυσο- , αλλα και ουδεις αναντικαταστατος . Να ειναι γερός.
    Υ.Γ. Η αυτοδυναμια της Ν.Δημοκρατιας θα επιτευχθει , απλως η κα Γεννηματα και ο κυκλος της σκοπευουν στην οσο το δυνατον περισσοτερη συρρικνωση του ΤσιπροΣυριζα , για να τον καλεσουν στη συνεχεια να ενταχθει με κομμενα φτερα στην μεγαλη Παραταξη της Κεντροαριστερας της σοσιαλδημοκρατιας ,μια που η Αριστερα πανευρωπαικως ”πηγε για βρουβες”.
    Σχεδια θα πειτε, αλλα πολιτικη χωρις σχεδια και αυταπατες δεν υπαρχει .
    Για να θυμηθουμε τι ζησαμε απο το 2015 μεχρι και σημερα-τελευταια ημερα της κοινοβουλευτικης περιοδου- και τι θα ζησουμε μεχρι τις εκλογες;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα