Michael Rubin: κάθε Τούρκος στη Συρία και το Ιράκ θα είναι στόχος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εάν η Τουρκία επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, πώς θα πρέπει να απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

05.10.23

Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα μια αυστηρή προειδοποίηση και μια έμπνευση για το μέλλον. Για να σταματήσει η εθνοκάθαρση, οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν όλους τους συμμάχους τους να αμυνθούν από την αρπακτικότητα των δικτατόρων που χρησιμοποιούν drones.

Φωτογραφία: Ένας στρατιώτης πραγματοποιεί καταγραφή και βαθμονόμηση για το οπλικό σύστημα οβίδων M777A2 στη Συρία, 30 Σεπτεμβρίου 2021. Φωτογραφία του Στρατού των ΗΠΑ από τον Spc. Isaiah J Scott

Λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαλείψει απο τον χάρτη τον θύλακα των αυτόχθονων Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιούρι Κιμ δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι «Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Η πρόθεση γενοκτονίας ήταν ξεκάθαρη. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν φορούσαν περιβραχιόνια με την εικόνα του Ενβέρ Πασά, του εγκέφαλου της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, και το σύνθημα «Μην τρέχετε Αρμένιοι, θα πεθάνετε απλώς από εξάντληση!». Όταν κατέλαβε το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μια πόλη ιστορικά, σχεδόν, εξ ολοκλήρου αρμενική, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ονόμασε έναν δρόμο Ενβέρ Πασάς.

Για τους Αρμένιους, η σύλληψη των Αρμενίων πολιτικών ηγετών της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν έχει προφανείς παραλληλισμούς με τις συλλήψεις —και τις επακόλουθες εκτελέσεις— διακεκριμένων Αρμενίων ηγετών το 1915, ένα γεγονός που οι μελετητές λένε ότι σηματοδότησε την αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ενώ αυξανόμενος αριθμός μελών του Κογκρέσου διαμαρτύρονται ή υπογράφουν επιστολές απαιτώντας δράση, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Αρμένιους ή να τιμωρήσει το Αζερμπαϊτζάν για συστηματική παραβίαση κάθε διπλωματικής συμφωνίας και εκεχειρίας που υπέγραψαν.

Ενώ οι ρεαλιστές στον Λευκό Οίκο βλέπουν Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν απομονωμένα και μπορεί ακόμη να δουν ως ευκαιρία την απώλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να πετύχουν μια άπιαστη ειρήνη, κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς. Η μονομερής δράση δικαιολογεί τη μονομερή αντίδραση, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, ενώ η ατιμώρητη εθνοκάθαρση σηματοδοτεί τη χρησιμότητά της στους επιτιθέμενους.

Έτσι γίνεται τώρα με την Τουρκία. Την 1η Οκτωβρίου 2023, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που συνδέονται με ένα μαχητικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκαν στην μπροστινή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, τραυματίζοντας δύο Τούρκους στρατιώτες. Αν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία, η επίθεση σημειώθηκε μετά από ένα χρόνο σχεδόν καθημερινών τουρκικών διασυνοριακών επιθέσεων σε Κούρδους. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε δηλώνοντας πιθανούς στόχους όλες τις τοποθεσίες που συνδέονται με το PKK και το YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας) καθώς και τις ενεργειακές υποδομές. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή/και αεροσκάφη προηγήθηκαν και βομβάρδισαν ορισμένες τοποθεσίες στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Η απειλή για βομβαρδισμό μη στρατιωτικών και οικονομικών υποδομών αντιπροσωπεύει συλλογική τιμωρία παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Δεδομένης της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων το YPG είναι μέλος, αυξάνεται το διακύβευμα ότι η Τουρκία μπορεί να στοχεύσει αμερικανικά στρατεύματα.

Αυτό δεν είναι θεωρητικό πρόβλημα. Στις 7 Απριλίου 2023, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν μια νηοπομπή που μετέφερε Ιρακινούς Κούρδους, SDF και Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις. Το χτύπημα δεν ήταν απλώς μια προειδοποίηση, αλλά θανατηφόρο σε πρόθεση.

Τοπικοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί δεν σκοτώθηκαν ήταν ότι το έδαφος ήταν πιο λασπωμένο από το συνηθισμένο, επιτρέποντας την κεφαλή του βλήματος να διεισδύσει στο έδαφος πριν εκραγεί.

Στις 5 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κατέρριψαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θεώρησαν απειλή.Μιά τέτοια δράση δύναμης του ΝΑΤΟ εναντίον μιας άλλης δύναμης του ΝΑΤΟ είναι σπάνια.

Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τους Σύρους Κούρδους συμμάχους τους, όπως ο Λευκός Οίκος εγκατέλειψε τους Αρμένιους.

Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σιωπούν σχετικά με την τουρκική εθνοκάθαρση του Αφρίν μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω την Άγκυρα. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία να εγκαταλείψει τους Κούρδους μπορεί να κάνει τον Ερντογάν να πιστέψει ότι η αμερικανική αποφασιστικότητα είναι αδύναμη.

Θα ήταν ανόητο να το πιστέψει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τους Κούρδους της Συρίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που υποστήριξε η Τουρκία εκείνη την εποχή. Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Κούρδοι έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητά τους στο έδαφος τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα το έκανε. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, μια απειλή που θα αυξανόταν εάν η Τουρκία εξόντωνε την κουρδική διοίκηση. Το ρατσιστικό μίσος του Ερντογάν για τους Κούρδους αγνοεί επίσης το προφανές για όσους έχουν επισκεφθεί την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας: αν και απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, είναι ωστόσο εντυπωσιακή και έχει επιτύχει πολλά με λίγους πόρους. Οι κάτοικοι —και Κούρδοι, Άραβες και άλλοι— απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες από τους ομολόγους τους στη Συρία, την Τουρκία ή σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπαρζανί.

Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να προσπαθήσει. Καθώς η Τουρκία επιδιώκει να καθαρίσει εθνοτικά τη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μου λένε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν απαιτεί το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης και επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων του. Η Σερβία, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί το προηγούμενο του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για να εκφοβίσει και να στοχεύσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Τουρκία μπορεί να ελπίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απλώς θα φύγουν απο τη μέση, αλλά δεν πρέπει.

Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα μια αυστηρή προειδοποίηση και μια έμπνευση για το μέλλον. Για να σταματήσει η εθνοκάθαρση, οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν όλους τους συμμάχους τους να αμυνθούν από την αρπακτικότητα των δικτατόρων που χρησιμοποιούν drones.

Αντίθετα, τα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο θα κινδυνεύσουν εκτός και αν ο Λευκός Οίκος μεταφέρει με αποφασιστικότητα σε αυτούς που θα προσπαθούσαν να τα στοχοποιήσουν και να τα εκφοβίσουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εκθετικά υψηλότερα αντίποινα. Η Ουάσιγκτον πρέπει να ενημερώσει την Άγκυρα: Εάν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αεροσκάφος ή ελεύθερος σκοπευτής στοχεύσει έναν Αμερικανό, κάθε Τούρκος στη Συρία και το Ιράκ θα έχει έναν στόχο στην πλάτη του.

*Τώρα συντάκτης του 19FortyFive, ο Δρ. Michael Rubin είναι Senior Fellow στο American Enterprise Institute (AEI). Ο Δρ. Ρούμπιν είναι συγγραφέας, συν-συγγραφέας και συνεκδότης πολλών βιβλίων που ερευνούν τη διπλωματία, την ιρανική ιστορία, τον αραβικό πολιτισμό, τις κουρδικές σπουδές και τη σιιτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των “Seven Pillars: What Really Causes Instability in the Middle East?” (AEI Press, 2019); «Kurdistan Rising» (AEI Press, 2016); «Dancing with the Devil: The Perils of Engaging Rogue Regimes» (Encounter Books, 2014); και «Eternal Iran: Continuity and Chaos» (Palgrave, 2005).

19fortyfive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα