Δ. Μακροδημόπουλος: πώς μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Η επιδίωξη που θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, θα ήταν η νίκη επί της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό εξ άλλου ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της βραχείας προεκλογικής εκστρατείας του Στέφανου Κασσελάκη χωρίς καμία αναφορά στο πρόγραμμα που θα έπειθε την κοινωνία γιατί θα έπρεπε να προτάξει τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Θα είχε νόημα για την κοινωνία μια τέτοια επικράτηση με το προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ;

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλάχθηκε στον ένα μήνα που εμφανίστηκε ως διάττοντας αστέρας ο Στέφανος Κασσελάκης. Η επικράτησή του εκφράζει τα απωθημένα της πλειοψηφίας ενός κόμματος που βρήκαν διέξοδο με την εμφάνισή του, ήταν η στιγμή της συμπύκνωσης αντιφάσεων που είχαν συσσωρευτεί με το πέρασμα του χρόνου. Γιαυτό ούτε η εκλογή της Έφης Αχτσιόγλου θα μπορούσε να ακυρώσει τη συντελεσθείσα ιδεολογική φθορά του.

Ας μη ξεχνάμε πώς προέκυψαν αυτές οι αντιφάσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα κόμμα το οποίο αγωνιούσε για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις εκλογές του 2009 συγκέντρωσε μόλις το 4,60% του εκλογικού σώματος, μετά την «επιτυχία» του 2007, όταν για πρώτη φορά υπερέβη το 5% (5,04%), ενώ στα τέλη Μαρτίου του 2012, ένα μήνα δηλαδή πριν τις πρώτες εκλογές του 2012, οι δημοσκοπήσεις προσδιόριζαν το εκλογικό του ποσοστό στο 6,70%. Για να εκτοξευθεί στις εκλογές του Μαΐου στο 17%, στις εκλογές του Ιουνίου, σε 40 μέρες δηλαδή (!), στο 27%, και στις εκλογές του Γενάρη του 2015 στο 36,34%!!! Σε σημείο ώστε να διερωτώμεθα: Τελικά, ποιοι από τους ψηφοφόρους του ασπάζονταν τις ιδεολογικές αρχές του; Το 4-5%, ο πυρήνας του κόμματος που ανάγει την προέλευσή του στο ΚΚΕεσ., στους αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις ή το υπόλοιπο 32% που προσέτρεξε μετά τη συρρίκνωση κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο μέρος του οποίου ήταν εθισμένο στις πελατειακές σχέσεις, στις θέσεις εξουσίας, στον κυβερνητικό συνδικαλισμό; Μάλιστα, η ανατροπή των συσχετισμών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποτυπωθεί και στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού το 36,34% εξέλεξε τους βουλευτές αλλά και στην κυβέρνηση. Γιαυτό οι ενδείξεις ήσαν ορατές από την πρώτη μέρα. Πώς λοιπόν θα μπορούσε ένα κόμμα που κατελήφθη εξ εφόδου να διατηρήσει την ιδεολογική του ταυτότητα; Τον Ιούλιο μάλιστα του 2015 είχε τη δυνατότητα να αναδειχθεί στην ηγεμονική πολιτική δύναμη της χώρας όταν κατά το δημοψήφισμα το σύνολο των νομών της χώρας υπερψήφισε το “όχι.  Όμως στις 14/8/2015, προκειμένου να αντισταθμίσει τις διαρροές των διαφωνούντων βουλευτών του, υπερψήφισε το 3ο μνημόνιο μαζί με όλα τα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου”, δηλαδή ταυτίστηκε με όλα τα αστικά κόμματα, αναιρώντας τις διακηρύξεις του. Με την αποχώρηση των διαφωνούντων βουλευτών που καταψήφισαν το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την πλειοψηφία των στελεχών που έδιναν πολιτικό περιεχόμενο στον αυτοπροσδιορισμό του ως κόμματος της Αριστεράς και προσεταιρίστηκε τις μάζες του πελατειακού ΠΑΣΟΚ που απετέλεσαν την συντριπτική του πλειοψηφία ενώ δεν δίστασε να προσεταιριστεί και τα στελέχη των ακροδεξιών ΑΝΕΛΛ μετά τη διάλυσή τους. Μετατράπηκε δηλαδή οριστικά από αριστερό σε “πολυσυλλεκτικό κόμμα”, σύμφωνα με την έκφραση του αμερικανού πολιτειολόγου Ότο Κιρχάιμερ.

Είναι και το διεθνές περιβάλλον που μας αποκαλύπτει τη μετάλλαξη των αριστερών και των θεωρούμενων προοδευτικών κομμάτων, Τί άλλαξε τις νοητικές μας αντιλήψεις ώστε απόψεις αδιανόητες στο παρελθόν να θεωρούνται αυτονόητες σήμερα; Ας μην πάμε μακριά. Στην Ιταλία, όπου το ΚΚΙ είχε αγγίξει το 35% το 1976 ενώ μεταπολεμικά είχε εκλογικά ποσοστά σταθερά άνω του 25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα που υπερέβαινε το 10% εξαφανίστηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και στη θέση τους κυριάρχησαν οι καρικατούρες του Μπέπε Γκρίλο, του Σαλβίνι, του Μπερλουσκόνι, της Μελόνι, που εκπροσωπούν κόμματα λαϊκιστικά, ακροδεξιά έως και μεταφασιστικά. Πού χάθηκαν τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΚΚΙ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος; Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία γεννήθηκε με την ήττα του κομμουνισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός, ως αντικοινωνικός δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε δημοκρατίες εμπλουτισμένες με αρχές και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.

Το ιδεολογικό πλαίσιο που θεμελίωσε όλα αυτά έχει βαθιές ρίζες. Όπως γράφει ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ο καπιταλισμός επικράτησε όταν εγκατέλειψε τον ανταγωνισμό του με τον κομμουνισμό πάνω στην ικανοποίηση του συνόλου των ανθρώπινων αναγκών οι οποίες θεωρούνταν πεπερασμένες, σταθερές και υπολογίσιμες και οι προσπάθειές του επικεντρώθηκαν έκτοτε στη φροντίδα για την απεριόριστη ανάπτυξή των επιθυμιών: «Σε επιθυμίες που επιθυμούν περισσότερη επιθυμία, όπως γράφει, και όχι την ικανοποίησή τους, στον πολλαπλασιασμό τους αντί στη βελτίωση των ευκαιριών και επιλογών….. Στην ανιαρότητα και τη γκριζάδα της ζωής, υπό ένα καθεστώς που διεκδικούσε την ικανότητα να θεσπίζει το μέγεθος και το περιεχόμενο των ανθρώπινων αναγκών», όπως συνεχίζει ο Μπάουμαν, αντιπαρέθεσε ο καπιταλισμός «το διαγωνισμό ομορφιάς στο ολοένα και περισσότερο πολύχρωμο και σαγηνευτικό καπιταλιστικό παζάρι» των επιθυμιών.. Ίσως ο Στέφανος Κασελάκης ενσάρκωσε για τους νέους το πρότυπό που επιθυμούν και προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός. Νέος, εμφανίσιμος, πετυχημένος όπως λέει, χωρίς αναστολές και χωρίς ιδεοληψίες. Πότε Μητσοτάκης και πότε Τσίπρας. Άφησε όμως μία εκκρεμότητα: Επανέλαβε στα επινίκια του τρεις φορές απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ότι δεν θα τους προδώσει. Όμως δεν δεσμεύτηκε σε κάτι για να έχει αντίκρισμα η δέσμευσή του ώστε να κινδυνεύει να διαψευστεί

Ο Νίκος Ψυρούκης στους «Ταξικούς αγώνες στην εποχή του καπιταλισμού» μας λέει ότι «η πραγματική πρόοδος ενός φαινομένου για τον Μαρξ, μπορεί να συντελεστεί με την ανοικτή δημοκρατική διαπάλη και τη ρήξη των αντιθέτων και όχι με τη σήψη της αντίφασης, με τη διατήρηση της ενότητας χωρίς αρχές», όπως αξιώνουν οι επιτελείς του νέου προέδρου.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν 6947-771412

27/9/2023

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρίστη η περιγραφή της αναδρομής του ΤσιπροΣύριζα από το 2008. Διαβάσαμε στο άρθρο αξίες και αρχές της Αριστεράς ,για τις οποίες ”κοκορεύονται” όλοι οι Αριστεροί;;; .
  Δεν κατάλαβαν ακόμη και αυτοί ότι μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού ΤΟ 1989 η όποια ”δημοκρατική” Αριστερά κυνηγάει -σκοτώνοντας και την μάνα της- την εξουσία;;;.
  ΤΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ , Η ΡΟΖ ΑΛΟΓΑ .

 2. Μετά το 1989 πάμε από το κακό στο χειρότερο. Εξέλιπε το αντίπαλο ιδεολογικό δέος που ανάγκαζε τις Δυτικές κυβερνήσεις σε κοινωνικές παραχωρήσεις στους εργαζόμενους και σήμερα όλα αναιρούνται. Τελευταίο ακραίο παράδειγμα ο νόμος του υπουργείου Εργασίας.

 3. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ανάμεσα στη δεξιά και την κεντροαριστερά λεγόμενη. Θέλει τα οφέλη που αποκόμισε από τον Παπανδρέου, αλλά και μη τους κύκλους τάρατε από τον Καραμανλή. Είναι μικρομεσαίοι που θεωρούν τους εαυτούς τους μεσαία τάξη. Τρομάρα τους. Δεν είμαστε μεσαία με κανέναν τρόπο. Και σ λίγο μπορεί να γίνουμε και λούμπεν. Βασικά ότι θέλει το σύστημα.
  Καμία παραγωγή. Ταμάμ οι καταστροφές καμία απολύτως παραγωγική δραστηριότητα.
  Παραβάλω την Κορέα με μας. 75 0/0εδαφους 55.000.000 πληθυσμού, 4η χώρα σε πράσινο, μια από της μεγαλύτερες σε ανάπτυξη.
  Δεν υπάρχει ελπίδα πάντως.
  Δεν ξέρω τι είμαστε οι Έλληνες. Νομίζω πάντως ο πιο διαταραγμένος λαός της γης.εξαιρετικά επιτεύγματα, αλλά και εξαιρετικές ανατροπές. Εξαιρετικό αποτύπωμα αλλά και εξαιρετική η παρακμή.
  Ίσως όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, με γδούπο πας στον πάτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα