Δ. Γαρούφας: Πέθανε σαν ΄Ελληνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Δημήτρη Γαρούφα*

 

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Γρίβας ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της «Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βουλγαρία αλλά με συνείδηση της Ελληνικής καταγωγής. Μόλις κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Βουλγαρία πήρε την πρωτοβουλία και τέλη του 1990 συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας περίπου 400 Σαρακατσάνοι από όλη τη Βουλγαρία και αποφάσισαν να διεκδικήσουν μειονοτικά δικαιώματα προβάλλοντας την Ελληνική καταγωγή τους. Βρέθηκαν στη Βουλγαρία κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά λίγο πριν την επανάσταση του 1821 αλλά παρά το ότι έζησαν σχεδόν 200 χρόνια ξεκομμένοι από την Ελλάδα ποτέ δεν ξέχασαν την Ελληνική καταγωγή τους και στα τραγούδια τους τραγουδούσαν τον ηρωϊσμό του Κατσαντώνη και τα ΄Αγραφα που ήταν ο τόπος καταγωγής τους.
Γνώρισα τον Δημήτρη Γρίβα μερικές μέρες μετά την απόφασή τους να δημιουργήσουν την Ομοσπονδία τους με έδρα την πόλη Σλίβεν και μου ζήτησε βοήθεια «εσύ γράφεις μου έλεγε, γράψε για εμάς, γράψε ότι μείναμε ΄Ελληνες παρά το ότι είμαστε 200 χρόνια εκτός Ελλάδας»…Ανταποκρίθηκα στο αίτημά του και το 1992 εκδόθηκε το βιβλίο μου με τίτλο» Οι Σαρακατσάνοι ομογενείς μας στην Βουλγαρία και την περιοχή Σκοπίων» εκδ.Αφων Κυριακίδη-Θεσσαλονίκη 1992. ΄Ολοι οι σύλλογοί τους ίδρυσαν φροντιστήρια Ελληνικής γλώσσας και καθιέρωσαν το ετήσιο αντάμωμά τους στην τοποθεσία «Καραντίλα» της πόλης Σλίβεν.
Με παραστάσεις τους στο Βούλγαρο πρωθυπουργό και στο πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας και την συνδρομή 2 Ελλήνων Ευρωβουλευτών πέτυχαν να αποζημιωθούν για 278.000 πρόβατά τους που είχε δημεύει το 1958 το κομμουνιστικό καθεστώς. Η ομοσπονδία τους υπό τη ηγεσία του Δημήτρη Γρίβα δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι Βούλγαροι πολίτες Ελληνικής καταγωγής κι ότι θέλουν να λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας μεταξύ της προγονικής τους πατρίδας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας όπου ζούσαν κι έτσι πέτυχαν να γίνονται αποδεκτοί ως μειονοτική πληθυσμιακή ομάδα Ελληνικής καταγωγής.
Ο Δημήτρης Γρίβας υπήρξε εμβληματική μορφή ΄Ελληνα που με θάρρος διεκδικούσε τα δικαιώματά του. Ζήτησε να αλλάξει ταυτότητα και από DIMITAR GRIVOF να γράφεται πλέον Δημήτριος Γρίβας…Το ζήτησε με προσφυγή στο επαρχιακό Δικαστήριο της πόλης Νόβα Ζαγόρα το οποίο με την υπ΄αριθμ.30/28-4-2010 απόφασή του απεφάνθη ότι οι Σαρακατσάνοι που ζουν στην Βουλγαρία έχουν Ελληνική καταγωγή από τα΄Αγραφα κι ότι στις κοινωνικές τους σχέσεις μιλούν μόνο Ελληνικά κι έχουν Ελληνικά ονοματεπώνυμα και γι αυτό κατ΄ εξαίρεση πρέπει να μπορούν να έχουν Ελληνικά ονοματεπώνυμα και διατάχθηκε ο Δήμος Σωζόπολης να αλλάξει το πιστοποιητικό γέννησης και ο DIMITAR GRIVΟF να αποκαλείται πλέον Δημήτριος Νικολάου Γρίβας..
΄Όταν το 1993 είχαμε ιδρύσει την «ένωση βαλκανικών δικηγορικών συλλόγων» μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε Ελληνικής καταγωγής πολίτες που ζουν σε όλες τις βαλκανικές χώρες κι όλοι ζητούσαν στήριξη από την Ελλάδα για να μη χαθεί η Ελληνική γλώσσα την οποία ήθελαν να μαθαίνουν και πολίτες που δεν είχαν Ελληνικη καταγωγή…γι αυτό άλλωστε στο τμήμα Νεοελληνικής φιλολογίας που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Σόφιας το 1993 κάθε χρόνο υπήρχαν περίπου 2.500 υποψήφιοι για 25 θέσεις.
Κλείνοντας επισημαίνω ότι ο Ελληνισμός κρaτήθηκε ζωντανός στις γειτονικές χώρες σε δύσκολους καιρούς γιατί υπήρχαν κάποιοι σαν τον Δημήτρη Γρίβα που ζούσαν με το όραμα της προγονικής πατρίδας Ελλάδας… τα τελευταία χρόνια είχε προβλήματα υγείας αλλά αγωνιζόταν να αποκτήσει Ελληνική υπηκοότητα για να πεθάνει σαν ΄Ελληνας όπως έλεγε.΄Εφυγε από την ζωή στην μέση της Βουλγαρίας στην πόλη Σλίβεν αλλά σαν ΄Ελληνας γιατί κατάφερε να αποκτήσει πριν τον θανατό του την Ελληνική υπηκοότητα…
*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» την 14-10-2023
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα