Δ. Βερδελής: Εν αρχή ην ο Λόγος (Κατά Ιω. 1, 1)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Βερδελή*

Επέλεξα κυρίες και κύριοι να σας μιλήσω για το Λόγο και τη σχέση του με τη γλώσσα γενικότερα αλλά και με την Ελληνική γλώσσα ειδικότερα αφού αυτή είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αυτή που μίλησαν και έγραψαν ο Όμηρος, ο Ηράκλειτος, η Σαπφώ, ο Ευκλείδης, οι επτά σοφοί της Αρχαιότητας, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Αλέξανδρος, τη γλώσσα που γράφτηκαν τα 3 από τα 4 Ευαγγέλια, οι Πράξεις και οι Επιστολές των Αποστόλων και η Αποκάλυψη. Για αυτή τη γλώσσα θα σας μιλήσω, αυτή τη γλώσσα θα υμνήσω και αυτού του Λόγου όντας μέτοχος θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου ως άλλος Αλέξανδρος ότι γεννήθηκα Έλληνας και έχω την ευλογία να λέω τον ουρανό ουρανό και τη θάλασσα θάλασσα όπως και εκείνοι. Εκείνοι που οικοδόμησαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.  Αλλά τι να πει κανείς για τον Έλληνα Λόγο. Μιλώ για Λόγο γιατί η γλώσσα είναι γραπτή ή προφορική του έκφραση. Ο Λούντβιχ Βιττγκενστάιν έλεγε ότι τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου άρα κυρίες και κύριοι ο κόσμος μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ελληνικός και κατά τον Κωνσταντίνο Καβάφη ιδιότητα δεν έχει η ανθρωπότης τιμιοτέραν. Ο Κικέρων έλεγε πως ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται. Ξεκίνησα με την αρχή του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου του θεολογικοτέρου Ευαγγελίου γιατί μας λέει ότι ο Θεός μας, αυτός που σαρκώθηκε είναι Λόγος είναι Αυτός που εξαιτίας Του ο κόσμος έχει εξ αρχής λογικότητα και τάξη και όχι χάος γιατί εντροπία δεν υπάρχει σε έναν κόσμο που έχει ως δημιουργό του το Λόγο. Αλλά ας μιλήσουμε για τη γλώσσα μας, την Ελληνική, αυτή που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός ο οποίος δεν είχε τίποτε άλλο στο νου του πάρεξ ελευθερία και γλώσσα και τις μνημόνευσε και τις δύο εκεί όπου έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη κι η φύση ήβρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα.

Πρόσφατα Γάλλοι ιστορικοί, αρχαιολόγοι και φιλόλογοι ζήτησαν από την UNESCO να συμπεριληφθούν τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά στην άυλη πολιτισμική κληρονομιά τής Ευρώπης ώστε να προστατευθούν και να διδαχθούν. Την πρόταση τους υιοθέτησε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας και θα εντάξει στη διδακτέα ύλη τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά τα οποία είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες δομήθηκαν οι Ευρωπαϊκές γλώσσες. Την ώρα που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα έχουμε τον Επιτάφιο του Περικλή και την Αντιγόνη στις τάξεις του Λυκείου.

 Αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο σεβόμαστε και τιμάμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας αλλά και του πόσο μακρυά θέλουμε ή δεν θέλουμε να πάμε ως έθνος και ως λαός.

Η γλώσσα μας, κυρίες και κύριοι, είναι η πατρίδα μας. Όταν κάποιος ξένος ρώτησε τον Γ. Σεφέρη: Μα καλά στα αλήθεια πιστεύετε ότι είστε απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή; Ο νομπελίστας ποιητής απάντησε: «Όχι, είμαστε απόγονοι μονάχα της μάνας μας, αυτής που μας μίλησε ΕΛΛΗΝΙΚΑ, που προσευχήθηκε ΕΛΛΗΝΙΚΑ, που μας νανούρισε με παραμύθια για τον Οδυσσέα, τον Ηρακλή, το Λεωνίδα και τον Παπαφλέσσα κ’ ένιωθε την ψυχή της να βουρκώνει τη Μ. Παρασκευή μπροστά στο ξόδι του Θεανθρώπου. 

*Ο Δημήτρης Βερδελής είναι Νομικός. Γενικός Διευθυντής ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΎΜΑΤΟΣ “ΚΟΙΝΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ”. Παρουσιάζει, μαζί με τον Ανδρέα Νικολόπουλο την εκπομπή “Έρως Ελευθερίας” στην διαδικτυακή τηλεόραση “Ανιχνεύσεις web tv”. 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα