Δύο απαντήσεις στον Περικλή Κοροβέση

25/6/18 | 0 | 0 | 551 εμφανίσεις

Κύριε Διευθυντά
Στο κείμενό του στην ΕΦ.ΣΥΝ. του Σαββάτου 16/6, ο Περικλής Κοροβέσης αποκαλεί την «Αυγή» «φτηνιάρικο όργανο της κυβέρνησης» που αναπαράγει «τα έντονα συμπτώματα ενός ‘‘νεοαυριανισμού’’ της επίσημης κυβερνητικής γλώσσας». Θα μπορούσε να εξηγήσει έστω με κάποια παραδείγματα τι εννοεί λέγοντας «φτηνιάρικο» και «νεοαυριανισμός», αλλά δεν το θεώρησε απαραίτητο. Ηταν πιο εύκολο να αφήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς να αιωρούνται ατεκμηρίωτοι προς ικανοποίηση της εμπάθειας της δικής του και ίσως κάποιων από τους αναγνώστες του –κατά τα άλλα οι «αυριανιστές» είμαστε εμείς.

Αν ο Π. Κοροβέσης είχε παραλείψει τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και είχε γράψει «η ‘‘Αυγή’’ έχει γίνει όργανο της κυβέρνησης, αναπαράγοντας την επίσημη κυβερνητική γλώσσα…», θα μπορούσε να υπάρξει κάποια πολιτική απάντηση. Φυσικά η «Αυγή» στηρίζει την κυβέρνηση. Αλλά ούτε όργανό της είναι, ούτε την επίσημη κυβερνητική γλώσσα αναπαράγει. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική της και λογοδοτεί σε αυτούς που την ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Η «Αυγή» έχει τις αρχές της και λογοδοτεί στους αναγνώστες της. Οπως άλλωστε και η ΕΦ.ΣΥΝ. – που επίσης κατηγορείται από κάποιους ως «κυβερνητικό φερέφωνο» – έχει τις δικές της αρχές και λογοδοτεί στους δικούς της αναγνώστες. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που σχετίζεται με την πολιτική και την κριτική σκέψη. Και όταν το ζήτημα τίθεται με βρισιές, κάθε τέτοιου είδους συζήτηση αποκλείεται εξ αρχής.

Είναι προφανές ότι ο Π. Κοροβέσης απεχθάνεται την κυβέρνηση. Δικαίωμά του. Θα μπορούσε να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση αντί να πυροβολεί κατά προσώπων: «χαμερπή ανθρωπάκια σοβιετικού τύπου» όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ίσου φτηνιάρικος και νεοαυριανιστικός με την «Αυγή» ο Ρ/Σ 105.5 και προσωπικά ο Νίκος Σβέρκος -ως διευθυντής του σταθμού αλλά και ως παλιός συντάκτης της ΕΦ.ΣΥΝ.- και δώσ’του ξανά ανθρωπάκια και νεοαυριανιστές όλοι εμείς. Φοβήθηκα προς στιγμήν ότι το υβρεολόγιο θα περιλάβει και την ίδια την ΕΦ.ΣΥΝ., αλλά ευτυχώς κάποιου είδους εσωτερικό φρένο μέσα στον Π. Κοροβέση πρόλαβε και λειτούργησε…
Η «Αυγή», όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, θα συνεχίσει να είναι μια φωνή που υπερασπίζεται τους κοινωνικά αδύναμους, αγωνίζεται ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό, δίνει μάχη για τις ανθρώπινες αξίες και τις προοδευτικές ιδέες. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες φωνές και γι’ αυτό χρειάζεται οικονομία ψυχής και δυνάμεων. Σταματώ λοιπόν εδώ, από σεβασμό στην ιστορία του Π. Κοροβέση και πολύ περισσότερο από σεβασμό στην «Αυγή».
Επισημαίνω μόνο τα παράδοξα: Πρώτον, ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον αρθρογράφο, έναυσμα για όλο αυτό το ακατάσχετο υβρεολόγιο ήταν το γεγονός ότι η κατά τα άλλα «νεοαυριανιστική» «Αυγή» «είχε την καλή έμπνευση να αναπαράξει τα πρωτοσέλιδά της από τις μέρες του θανάσιμου τραυματισμού του Λαμπράκη…». Και δεύτερον ότι τα περί «νεοαυριανισμού» της «Αυγής» ο Π. Κοροβέσης τα βάζει στο στόμα του Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος μας κάνει την τιμή να αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα μας. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια.
Αγγελος Τσέκερης, διευθυντής της «Αυγής»
Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα στο φύλλο του Σαββάτου 16/6/2018 το κείμενο του Περικλή Κοροβέση με τίτλο «Αριστερά: από το “καπνισμένο τσουκάλι” στον καπνιστό σολομό». Σε αυτό εκκινεί χαρακτηρίζοντας την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Αυγή» ως «φτηνιάρικο προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης» και συνεχίζει λέγοντας πως «το ίδιο συμβαίνει και με τον “Κόκκινο 105,5 FM”». Σημειώνει δε πως «η νέα διεύθυνση υπό τον κ. Σβέρκο ακολούθησε την ίδια γραμμή (οι αναγνώστες της “Εφ.Συν.” έχουν ιδία γνώμη από τα άρθρα που δημοσίευε ως συντάκτης μας)», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η ακροαματικότητα του “Κόκκινου” είναι τόσο μικρή, που συχνά δεν τον αναφέρουν στις μετρήσεις».
Η πορεία και τα βιώματα του Περικλή Κοροβέση είναι γνωστά και δεν χρειάζονται την επιβεβαίωσή μου. Η μαχητική αρθρογραφία και η θητεία του ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι, δε, μερικοί σταθμοί σε μια πορεία αγώνων, που δεν μπορεί παρά να προκαλεί σε όλες και όλους τον σεβασμό. Ωστόσο τα όσα υποστηρίζει προκάλεσαν την έκπληξή μου, για τους εξής λόγους:
♦ Εργάστηκα για πάνω από πέντε χρόνια στην «Εφ.Συν.». Υπήρξα εξ αρχής μέλος του συνεταιρισμού της, βρισκόμουν στην Κολοκοτρώνη 8 όταν φτιάχναμε τα πρώτα δοκιμαστικά φύλλα της, αρκετές εβδομάδες προτού κυκλοφορήσει στα περίπτερα. Κατά την καθημερινή μου παρουσία στα γραφεία της, ουδέποτε ο Περικλής Κοροβέσης εξέφρασε κάποια άποψη για την εργασία μου. Δεν είπε τίποτα σχετικό ούτε σε μένα προσωπικά, ούτε στα όργανα της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας, ούτε στη διεύθυνσή της, ούτε μίλησε σχετικά σε κάποια γενική συνέλευση του συνεταιρισμού ή σε κάποια άλλη σύσκεψη για την ποιοτική της αναβάθμιση. Είναι λοιπόν απορίας άξιον, τρεις μήνες μετά την αποχώρησή μου από την «Εφ.Συν.», τι τον παρακίνησε να κάνει δημοσίως αυτές τις παρατηρήσεις μέσω της στήλης του.
♦ Με τις (κατόπιν εορτής) παρατηρήσεις του ο Περικλής Κοροβέσης επιτίθεται, όχι μόνον σε μένα, αλλά στην ίδια την «Εφ.Συν.». Υποτιμά αυτό το πρωτοπόρο συνεταιριστικό εγχείρημα, τους συνεταιριστές της, τους εργαζόμενους και τα στελέχη της, που δίνουν καθημερινά το «παρών» στη δημοσιογραφική μάχη. Αναρωτιέμαι το γιατί.
♦ Επιχειρεί να ταυτίσει την όποια άποψή του με αυτή του συνόλου των αναγνωστών. Είναι άγνωστο πώς έχει τέτοιες δυνατότητες και ικανότητες.
♦ Μιλά για την ακροαματικότητα του σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο», χωρίς προφανώς να είναι ενημερωμένος. Ετσι, υποτιμά τους δεκάδες χιλιάδες ακροατές του ραδιοφώνου, που τον επιλέγουν για την ενημέρωσή τους και τις πολιτιστικές προτάσεις του, αλλά και τους ανθρώπους του. Δεν μπορώ παρά να τον παραπέμψω στις σχετικές λίστες ακροαματικότητας, αλλά και να αναζητήσει αν καταγράφονται σε αυτές άλλοι σταθμοί, με ιδιοκτήτες ισχυρούς επιχειρηματίες, σταθμούς στους οποίους έχει τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνή παρουσία.
Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε κάποια άγονη περαιτέρω αντιπαράθεση με τον Περικλή Κοροβέση, καθώς από το κείμενό του αυτή προδιαγράφεται εξαρχής άγονη. Ισως πάλι όλα αυτά να εκκινούν από την επιλογή του να στρατευθεί σε νέα σχήματα, να ξεκινήσει νέες πολιτικές περιπέτειες. Οπως και να ’χει, οποιαδήποτε αντιπαράθεση θα ήταν άδικη, κυρίως για την «Εφ.Συν.» που έχει πάρει τη δύσκολη απόφαση να δημοσιεύει κείμενα αρθρογράφων της που στρέφονται κατά της ίδιας.
Ελπίζω μόνο η «Εφ.Συν.» να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της όπως έκανε πάντα: Μακριά από αυθεντίες και μικροπρέπειες.
Με ειλικρινή εκτίμηση,
Νίκος Σβέρκος, διευθυντής του «105,5 στο Κόκκινο»

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    protagon.gr Δημήτρης Ευθυμάκης 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 Το γεωτρύπανο θα βγει συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες, θα ρίξει άγκυρες κάπου στο Λιβυκό και τα εργαλεία του θα αγγίξουν τον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή την οριακή στιγμή, δεν υπάρχει επιστροφή για ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο