Δυσφορία Αθήνας με Στόλτενμπεργκ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του, αντικατοπτρίζει η συζήτηση σε χαμηλόβαθμο επίπεδο περί του αν υπάρχει περιθώριο έναρξης τεχνικού διαλόγου για την κατάρτιση κάποιου μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων. Παρότι η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για «τεχνικό διάλογο» μοιάζει με απόπειρα να αποφύγει κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, καθώς ήταν δεδομένο πως η παράδοση εγγράφου προτάσεων προς τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας θα διέρρεε (υπενθυμίζεται η δημοσιοποίηση της τριμερούς του Βερολίνου από τον Μ. Τσαβούσογλου), αυτή προκάλεσε και ένα επικοινωνιακό κλίμα σύγχυσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), το ζήτημα θα τεθεί και εκεί, αν και, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όχι στην κορυφή της ατζέντας. Ούτως ή άλλως η προσπάθεια του κ. Στόλτενμπεργκ, σε συνεννόηση με το Βερολίνο (στο οποίο συνάντησε την Αγκ. Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα), εντάσσεται μάλλον στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος διαλόγου και όχι ουσίας. Εν ολίγοις, οι προσδοκίες ήταν ευθύς εξαρχής μειωμένες, καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά διεξάγονται με επίκεντρο το Βερολίνο και όχι το ΝΑΤΟ.

Χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με αφορμή την υπόθεση του Αλ. Ναβάλνι, ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι οι συνομιλίες σε στρατιωτικό – τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων (de-confliction mechanism) για τον οποίο ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Οι διευκρινίσεις που ευθύς εξαρχής έδωσε η Αθήνα σχετικά με το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαλόγου όσο το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οδήγησε τον Μ. Τσαβούσογλου στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα «καθώς δεν ήταν ειλικρινής ως προς τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, μας έδειξε για άλλη μία φορά ότι δεν είναι έτοιμη για διάλογο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Αθήνα για «ψέματα» και για απόρριψη της πρότασης για άνευ όρων συνάντηση με αντικείμενο την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Μάλιστα, είπε ότι αρχικά η Αθήνα είχε συμφωνήσει για συνομιλίες, αλλά στη συνέχεια οπισθοχώρησε. «Αν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατ. Μεσόγειο και να δεχθούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί», πρόσθεσε.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι ο κ. Τσαβούσογλου «στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου».

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές προσέθεταν ότι θα ήταν ευχής έργον αν ο κ. Τσαβούσογλου «επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το διεθνές δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει». Την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επισήμανε πως «ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».
“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα