Δυστυχώς, στο Ιρακινό Κουρδιστάν προδίδουν τους αντάρτες στον εχθρό: Η Τουρκία καταδιώκει το PKK πέρα ​​από τα σύνορά της…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκτενέστατο ρεπορτάζ της απεσταλμένης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Hélène Sallon, αναφέρεται στον «ανελέητο», όπως τον χαρακτηρίζει, πόλεμο του τουρκικού στρατού εναντίον των αυτονομιστών του PKK στο έδαφος του Ιράκ.

Όπως σημειώνει, στο ιρακινό Κουρδιστάν, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τις πολιτικές διαιρέσεις και την αδυναμία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να εγκαταστήσει τα στρατεύματά της και να αναπτύξει τα drones της.

Αναφέρεται σε παροχή «λευκής κάρτας» από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG)  στο Ερμπίλ, προς τον τουρκικό στρατό, για να κυνηγήσει τους αυτονομιστές του PKK, που έχουν δημιουργήσει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Τονίζει, ότι η εν λόγω πολιτική έδωσε την δυνατότητα στην περιοχή να ενισχύσει την οικονομία της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο που εξάγει μέσω της Τουρκίας, ως προς το οποίο, ναι μεν η KRG δεν δημοσιοποιεί στοιχεία της παραγωγής, αλλά οι ειδικοί την εκτιμούν σε περίπου 440.000 βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων  τα περισσότερα προορίζονται για εξαγωγή.

Ο Hardy Mede, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης στο ParisI, υποστηρίζει, ότι:

«Το KDP ενημερώνει την Τουρκία, επειδή δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία του PKK στο παραδοσιακό του προπύργιο, αλλά δεν μπορεί να του κάνει πόλεμο, διότι θα ήταν αντιδημοφιλές και δεν έχει την ικανότητα να το κάνει». 

Κατά τον ίδιον, «σήμερα, πολλοί Κούρδοι του Ιράκ απορρίπτουν τα δύο κύρια κουρδικά κόμματα KDP (Δημοκρατικό κόμμα του Κουρδιστάν)  και PUK (Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν) και  παρασύρονται από το PKK, το οποίο θεωρούν πιο έντιμο».

Ωστόσο, θεωρεί, ότι «είναι δύσκολο για το PKK να βρει θέση εκεί», καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται «για μια πολύ αποπολιτικοποιημένη κοινωνία, χωρίς καμία ιδεολογία, της οποίας η νεολαία απαιτεί ιδιαίτερα να έχει μισθό στο τέλος του μήνα.»

Επισημαίνεται η διαμάχη μεταξύ των δύο μεγάλων ιστορικά κουρδικών κομμάτων σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και ενώ η περιοχή υφίσταται επανειλημμένες επιθέσεις από την Τουρκία και το Ιράν, και η Βαγδάτη προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαϊκών της πόρων.

Υπογραμμίζεται, ότι οι προσπάθειες του νέου επικεφαλής του PUKBafel Talabani, να συμφιλιωθεί με το KDP και να πλησιάσει περισσότερο την Άγκυρα παραμένουν μάταιες.

«Οι διαπραγματεύσεις με το KDP για την εξεύρεση συμβιβασμού, σχετικά με τη διαχείριση των περιφερειακών πόρων και τη διακυβέρνηση απέτυχαν. Ήταν επίσης μια αποτυχία με την Τουρκία, η οποία δεν πήρε στα σοβαρά τις διπλωματικές προσπάθειες του Bafel Talabani.  Στράφηκε κατά του PDK και υποστήριξε ανοιχτά το PKK», παρατηρεί ο κ. Mede.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, πηγή εντός του PKK ισχυρίζεται, ότι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύονται τώρα από φορτηγά, που σταθμεύουν στην περιοχή, με τον Mede να αναφέρει σχετικά:

 «Η εντύπωση είναι, ότι κάτι έχει συμβεί μεταξύ του PUK και της Τουρκίας, διότι εδώ και δύο χρόνια τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλησιάζουν το Κιρκούκ  για να εξοντώσουν μέλη του PKK

ΠΗΓΗ: εφημερίδας Le MondeHélène Sallon – Au Kurdistan irakien, la Turquie traque le PKK au-delà de ses frontières

https://hellasjournal.com/2023/04/distichos-sto-irakino-kourdistan-prodidoun-tous-antartes-ston-echthro-i-tourkia-katadioki-to-pkk-pera-apo-ta-sinora-tis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα