Δυσάρεστη έκπληξη από την αναφορά Λαβρόφ σε «τδβκ»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΑΡΧΙΚΗ • ΕΙΔΗΣΕΙΣ • ΠΟΛΙΤΙΚΗ • Δυσάρεστη έκπληξη από την αναφορά Λαβρόφ σε «τδβκ»
5
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2022, 10:04
  Φρίξος Δαλίτης

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τη Λευκωσία η αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε «τδβκ», φέρνοντας το Κυπριακό ως παράδειγμα στο ουκρανικό και παραλληλίζοντας τις κατεχόμενες περιοχές με τις περιοχές των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Μετά ωστόσο από τη δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του, χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως ατυχής η αναφορά του να παραλληλίσει δύο διαφορετικά ζητήματα. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η οποιαδήποτε αναφορά σε «τδβκ» είναι καταδικαστέα και αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Την ίδια ώρα όμως, διαπιστώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει περαιτέρω διαστάσεις στο ζήτημα, αφήνοντας το να πέσει στα χαμηλά. Όπως πληροφορούμαστε, πρόθεση της Λευκωσίας είναι να θέσει το θέμα στον Ρώσο Πρέσβη στο διάβημα που θα γίνει για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα προκύψουν σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, η κυπριακή Κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκράνια, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταβαίνει τελικά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καλεί σε σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιτότητας. «Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο σεβασμός των συνόρων της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή», έγραψε ο Πρόεδρος.

Τη στρατιωτική επιδρομή εναντίον «μιας χώρας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και εδαφικά ακέραιης» καταδίκασε με γραπτή του δήλωση και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι εξελίξεις είναι λυπηρές και αντίθετες με τη Διεθνή Νομιμότητα. Πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ευρώπης, κάτι το οποίο είχαμε αποφύγει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προχωρεί σε διευθετήσεις για να βρίσκεται στις Βρυξέλλες μέχρι το βράδυ για την έκτακτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια «από κοινού και σε πνεύμα ενότητας αντιμετώπιση της εξελιχθείσας κατάστασης. Μέχρι τότε θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων της Ρωσίας».

«Ασφαλώς η ΕΕ δεν θα απαντήσει στρατιωτικά αλλά με την επιβολή κυρώσεων. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε όλα τα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου», σημειώνει.

«Επαναλαμβάνω ότι οι αποφάσεις θα γίνουν σε πνεύμα ενότητας, η οποία είναι το πιο ισχυρό όπλο το οποίο διαθέτουμε», προσθέτει ο κ. Κασουλίδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση «έστω και την υστάτη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ αμάχων και επιστροφή στη διπλωματική οδό», ανέφερε.

Έντονη ήταν και καταδίκη των κομμάτων. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι καταδικάζει «απερίφραστα» την ρωσική επιθετικότητα.Ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι η Κύπρος ως μια χώρα που είναι «θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής» δεν έχει την πολυτέλεια να τηρήσει σιωπηλή στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΕΕ στην κρίση της Ουκρανίας.

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μινσκ. Υπογραμμίζουμε ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους αποτελούν κανόνες του αναγκαστικού διεθνούς δικαίου», αναφέρει.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας κατά της Ουκρανίας είναι καταδικαστέα και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τονίζει την επιτακτική ανάγκη άμεσης εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία. «Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να σημειώσουμε και τη γενικότερη υποκρισία ολόκληρης της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας, που κάνει τα στραβά μάτια στις συνεχείς τουρκικές επεκτατικές και αποσχιστικές ενέργειες στην Κύπρο από το 1974 μέχρι σήμερα», σημειώνει.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εδαφική και κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταδίκασε ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Σε δηλώσεις, ζήτησε από την ΕΕ στην οποία η Κύπρος είναι μέλος «να πάρει όσο πιο δυνατά μέτρα γίνεται για να σταματήσει αυτό το οποίο έχει ξεκινήσει σήμερα στην Ουκρανία».

Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης εμπόλεμης σύρραξης, αναφέρει η ΔΗΠΑ.

Κέντρο διαχείρισης στο ΥΠΕΞ

Με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα, τις προθέσεις τους και να λάβουν καθοδήγηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καλεί τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, όπως επικοινωνήσουν, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλεί επίσης τους Κύπριους στην Ουκρανία να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, μέσω εγγραφής τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy .

Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο σε συνεργασία και συντονισμό με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο είναι σε ετοιμότητα να παράσχει τυχόν προξενική αρωγή στους άμεσα επηρεαζόμενους Κύπριους πολίτες.

Τα στοιχεία και τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο:

+380 44 499 6450/1

+380 97 504 9558 (αριθμός κινητού τηλεφώνου)

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: embassykiev@mfa.gov.cy, visa-kiev@mfa.gov.cy

Διεύθυνση Πρεσβείας:

24 Bulvarno-Kudriavska St., Level 2, 01601, Kyiv, Ukraine

Υπουργείο Εξωτερικών / Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων:

+357 22 651113

Υπουργείο Εξωτερικών / Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων:

+357 22 801000

Καταδικαστικό ψήφισμα της Βουλής για τη ρωσική εισβολή

Η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, στηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τάσσεται ως θέση αρχής υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Υπογραμμίζει, περαιτέρω, ότι η ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως κυρίαρχες και ανεξάρτητες τις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ συνιστά παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μινσκ και τονίζει ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις τους αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του αναγκαστικού διεθνούς δικαίου (jus cogens).

Η Βουλή υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εν λόγω περιοχές απ’ όπου και αν προέρχεται, αποτελεί ουσιαστική παραβίαση της δέσμης μέτρων του Μινσκ. Εκφράζει την ανησυχία της ότι η έντονη στρατιωτικοποίηση και η γεωπολιτική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στην περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη και διεθνώς. Τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο εντός του πλαισίου των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά και της ανάληψης πρόσθετων διπλωματικών πρωτοβουλιών, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Στο ψήφισμα η Βουλή καταδικάζει επίσης την προκλητική και υποκριτική στάση της Τουρκίας να «καταδικάσει» την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας των αποσχισθέντων εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, όταν η ίδια η Τουρκία αναγνώρισε την παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ούτω καλούμενου ανεξάρτητου κράτους.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επιδείξει συνέπεια και κατ’ επέκταση την ίδια στάση που επέδειξε έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη επί 47 χρόνια κατοχή του 36,7% της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση παράνομων τετελεσμένων με στόχο την επέκταση του εποικισμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και της μεροληπτικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου, η οποία υποσκάπτει τη διεθνή νομιμότητα και επιτρέπει την κατίσχυση του λεγόμενου δικαίου των ισχυρών. Την καλεί ταυτόχρονα να τερματίσει την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύει σε διεθνή προβλήματα και να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες αναφορικά με τις αυξανόμενες προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φιλελεύθερος

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως δεν ήταν απλώς μία “ατυχής η αναφορά”; Μήπως ήταν “κώδων κινδύνου” για τους μεγαλόστομους Έλληνες πολιτικάντηδες, οι οποίοι οφείλουν να μαζέψουν την γλωσσάρα των;

    Από τον «παράφρονα Ερντογάν» στον «δικτάτορα Πούτιν»! Οι επιπολαιότητες Ελλήνων πολιτικών

  2. Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία

    Λαλίστατος για την Ρωσία, με την οποία μάς συνδέουν οικονομικά συμφέροντα, τσιμουδιά για την Τουρκία. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνει ότι κάνει ζημιά στην χώρα μας, αλλά και να το καταλαβαίνει δεν τον ενδιαφέρει. Σκίζεται να φανεί αρεστός το ιερατείο των Βρυξελλών.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα