Δρ. Kerim Has: Η Τουρκία και η Ρωσία οδηγούνται σε απευθείας σύγκρουση στη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι εντάσεις αυξάνονται σταθερά στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την αποστολή από την Τουρκία 8 χιλιάδων τζιχαντιστών, για την ενίσχυση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, του Σαράζ, που αναγνωρίζεται από  τα Ηνωμένα Έθνη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπερέχει σε ορισμένους τομείς εναντίον του Χάφτερ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg έγραψε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφη Χάφτερ, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία στη Λιβύη, απείλησαν να ξεκινήσουν “άνευ προηγουμένου” αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων στη χώρα.

Δεν άργησε η απάντηση της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, δήλωσε ότι εάν οι δυνάμεις του Χαλίφ Χάφτερ, που κυβερνούν την ανατολική Λιβύη, επιτεθούν στα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη, αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες. Ο Ακσόι είπε ότι «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα θεωρήσουμε τα τμήματα του κινηματία Χάφτερ ως νόμιμο στόχο».

Αυτή η κατάσταση κλιμακώνει επίσης την περιφερειακή διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία, συνεχίζουν να πολεμούν μέσω μισθοφόρων στην πρώτη γραμμή, σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Συζητήσαμε το θέμα και το ενδεχόμενο μιας απ’ ευθείας σύγκρουσης Ρωσίας – Τουρκίας στη Λιβύη, με τον Δρα  Κερίμ Χας, που βρίσκεται στη Μόσχα.

Ο Κερίμ Χας είπε ότι η αεροπορική βάση Al-Watiya που πήραν οι δυνάμεις του Σαράζ από τον Χάφτερ, είναι πολύ σημαντική, όμως “αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνει στο περιθώριο ο Χάφταρ”.

Επίσης, ο Χας είπε ότι ανάμεσα στους τραυματίες στη βάση Al-Watiya υπάρχουν και στελέχη της ρωσικής Wagner, κάτι που δείχνει ότι η Ρωσία θα στραφεί περισσότερο στη Λιβύη και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν αναφορές στον ρωσικό τύπο ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir, τα οποία εστάλησαν από τη Ρωσία στον Χάφταρ, υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Είναι σημαντικό ότι ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν μετά την είδηση αυτού του περιστατικού. Βλέπουμε ότι η δυσφορία της Ρωσίας είναι εμφανής. Η ρωσική πλευρά αναπόφευκτα θα αυξήσει την υποστήριξή της. Από την άλλη πλευρά, ο Φετχί Μπασαγα, υπουργός της κυβέρνησης του Σάραζ, δηλώνει ότι από την αεροπορική βάση Hmeymim της Ρωσίας στη Συρία πέταξαν και προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο των δυνάμεων του Χάφταρ στη Λιβύη, τουλάχιστον έξι MiG-29 και δύο SU-24. Για να αποτραπεί πιθανή παρεμπόδιση της πτήσης από τουρκικά αεροδκάφη, το ρωσικό σμήνος συνόδευαν δύο υπερσύγχρονα Su-35.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησαν, ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη Λιβύη και να ξαναρχίσουν την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έκαναν, μάλιστα, αναφορά στις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου. “

Ο Κερίμ Χας τόνισε ότι το η κατάσταση θερμαίνεται σταδιακά στη Λιβύη, αναφέροντας ότι “υπάρχει αυξανόμενη απειλή της μετάβασης σε μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε απευθείας σύγκρουση την Τουρκία με τη Ρωσία”.

Επεσήμανε επίσης ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ απειλούν να ξεκινήσουν «άνευ προηγουμένου» αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι «ο Χάφταρ νοιώθει ισχυρός, μετά την άφιξη στη χώρα του πολεμικών αεροσκαφών που έστειλε η Ρωσία»:

«Τώρα η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται σε σοβαρές και επικίνδυνες πλευρές. Ας πούμε ότι η πλευρά του Χάφταρ θα χτυπήσει τους στόχους των Τούρκων στρατιωτών. Τότε ο τουρκικός στρατός θα αρχίσει να χτυπά τους στόχους της άλλης πλευράς. Κανείς δεν θέτει σε κίνδυνο τον επίσημο στρατό του στη Λιβύη, όσο η Τουρκία . Η Ρωσία χρησιμοποιεί αντιπροσώπους, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία… Κανονικά η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά σε αυτό το σημείο, υποστηρίζει τη μία πλευρά. Είναι πολύ απίθανο η πλευρά που υποστηρίζει η Τουρκία να ελέγξει το σύνολο της Λιβύης. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να επιτύχει μια νίκη, απέναντι σε όλους τους παίκτες που υποστηρίζουν τον Χάφταρ. Το καθεστώς Ερντογάν εξυπηρετεί με μια έννοια τη διαίρεση της Λιβύης στα δύο. Οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν στο μέλλον στην σαφή κυριαρχία του Χάφταρ  στα ανατολικά και του Σάραζ στα δυτικά της χώρας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση στην Άγκυρα δεν εξυπηρετεί την ένωση της Λιβύης, αλλά το σενάριο του διχασμού και του διαμελισμού».

Πηγή: ahvalnews.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα