Διχογνωμίες στις ΗΠΑ για την τουρκική παραγγελία των F-16: Έντονο παρασκήνιο με διαβουλεύσεις και «παράθυρα»…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το θέμα της νέας παραγγελίας των τουρκικών F-16 φαίνεται ότι θ’ απασχολήσει ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και θα φανεί το κατά πόσο οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα ισχύσουν και για την έκδοση VIPER του πιο εμπορικού μοντέλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ από την Αμερικανική αεροπορική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση που δείχνει «κάτι» είναι ότι το Τουρκικό επίσημο έγγραφο (LOR) με το οποίο εκφράστηκε η πρόθεση αγοράς 40 νέων F-16 και αναβάθμιση 80 παλαιότερων στο ίδιο επίπεδο, διαβιβάστηκε από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Άνθρωποι που έχουν γνώση των Αμερικανικών κινήσεων σημειώνουν ότι αυτό έγινε ώστε ο κατασκευαστής, δηλαδή η LM, να λάβει γνώση του τι ζητά ο πελάτης, αλλά και για να εργαστεί πάνω στην προπαρασκευή μιας μελέτης που είναι απαραίτητη και χρονοβόρα, ώστε εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση, να συνταχθεί η απάντηση (LOA).

  • Το αν θα ταξιδέψει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αποδοχή εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Άγκυρας, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή με σιγουριά καθώς ήδη οι αντιδράσεις σ’ αυτή την επιχειρούμενη «τρίπλα» της Τουρκίας είναι αρκετές και εστιάζουν στο γεγονός της απειθαρχίας της γείτονος να παραμείνει πιστή στο Δυτικό άρμα, προμηθευόμενη τους S-400.

Την ίδια στιγμή το «παράθυρο» που φαίνεται ότι αφήνει ανοιχτό η Αμερική της μη επιβολής νέων μέτρων στην Τουρκία ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί για το γεγονός ότι στρατολογούσε παιδιά στρατιώτες, όπως έχει καταγραφεί σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, (σ.σ. Human Trafficking Report) αφήνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο προμήθειας νέου στρατιωτικού υλικού…

Το Ανατολίτικο παζάρι

Και είναι σαφές ότι οι ενδιαφερόμενοι, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Lockheed Martin αλλά και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στρέφουν το βλέμμα και περιμένουν τι πρόκειται να διαμειφθεί στα τέλη Οκτωβρίου, στο επερχόμενο τετ α τετ του Μπαϊντεν- Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται δεδομένο πως δεν θα χάσει την ευκαιρία αναφοράς στην προμήθεια «μαμούθ» για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας, των νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση μέρους του αεροπορικού στόλου της TuAF.

  • Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει αυτό το αίτημα σ’ ένα Ανατολίτικο παζάρι, διεκδικώντας ένα μέρος των δισεκατομμυρίων να προέρχονται από τα χρήματα που είχε δώσει η Τουρκία ως συμπαραγωγός χώρα του F-35, από το οποίο βεβαίως έχει αποβληθεί ελέω της εμμονής του Ερντογάν να βρεθεί σε δυο βάρκες, της Δύσης και της Ρωσίας με την προμήθεια των S-400. Υπενθυμίζεται ότι πολλές φορές ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί στα δις που έχει δαπανήσει η Τουρκία για το μαχητικό 5ης γενιάς, λέγοντας ότι «ούτε F-35 πήραμε, ούτε μας επεστράφησαν τα χρήματα που δώσαμε».

Παράλληλα αυτό το παζάρι έχει κι άλλη ανάγνωση, διότι θεωρείται βέβαιο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την παραγγελία των F-16 και την αναβάθμιση, ως διαπραγματευτικό «άσσο»- εκβιασμό για να παραμείνει στο Δυτικό αεροπορικό μοντέλο και να μην «αναγκαστεί» να περάσει είτε σε ανάδοχο της Ευρώπης ή ακόμη και στα Ρωσικά μαχητικά. Μια τέτοια στροφή εκτός του μεγάλου ρίσκου που θ’ αναλάβει η Τουρκία, θα διαταράξει και τους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ενώ από τις βολές του «κατηγορώ» δεν θα ξεφύγουν οι ΗΠΑ.

Το φρένο Μενέντεζ

Στις ΗΠΑ φαίνεται ότι διχάζονται με φόντο την Τουρκική παραγγελία των F-16 ενώ ισχυρή αντίσταση αναμένεται από τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος πρώτος έχει σηκώσει τη σημαία κατά των προκλήσεων διαρκείας της Τουρκίας και τον αναθεωρητισμό της στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγω για πλήρη καθήλωση του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια λόγω του ότι η κάνουλα των ανταλλακτικών για τα F-16 κλείνει διαρκώς γι’ αυτήν. Και αυτό το είχε παραδεχτεί δημόσια ο Ταγίπ Εντογάν ενώ υπενθυμίζουμε γι’ ακόμη μια φορά την παραδοχή Ακάρ πως αεροπόροι και μηχανικοί στην TuAF είναι στο 20%, αφού το υπόλοιπο 80% παραμένει φυλακισμένο.

Διχογνωμίες στις ΗΠΑ για την τουρκική παραγγελία των F-16: Έντονο παρασκήνιο με διαβουλεύσεις και «παράθυρα»…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα