Όπως επισημαίνει η Αλεξάντρα Στιγκλμάιερ, πολιτική επιστήμων και πρώην δημοσιογράφος, Το Συμβούλιο «είναι διχασμένο, συνεπώς είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός παρονομαστής». «Κατά την Άγκελα Μέρκελ επελέγη η λύση να περικόψει η Κομισιόν τα κονδύλια προενταξιακής βοήθειας που δίνονται στην Τουρκία. Είναι μία σαφής ένδειξη δυσθυμίας, η οποία όμως σε τελική ανάλυση δεν έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, δεν ‘πονάει’ την Τουρκία και σίγουρα δεν προκαλεί ανατροπές στις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα» σημειώνει η ίδια.
Πολλές φωνές ακούστηκαν να λένε, ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία στην προσπάθεια για την καταπολεμηση της τρομοκρατίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα».
Ενδεικτικά, στις αναφορές των Ευρωβουλευτών ανέφεραν ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι θεμελιώδης για τη διαχείριση σειράς θεμάτων όπως το συριακό, η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό. Μάλιστα, η εισηγήτρια για την ενταξιακή πορεία της ΕΕ Κάτι Πίρι ανέφερε στην τοποθέτησή της ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό, θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ιδιαίτερα η «άτυπη» συμφωνία για το προσφυγικό, στον βαθμό που λειτουργεί και ανακόπτει τις μεταναστευτικές ροές, θεωρείται σημαντική από τα περισσότερα κράτη-μέλη.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
koutipandoras.gr