Διστακτικές οι Ηνωμένες Πολιτείες στις παραβιάσεις της ‘συμμάχου’ Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούλιος 24,  2020.21:03

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο με την Τουρκία για τις «παραβατικές» ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και των πολεμικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκρατήσουν τον «άβολο εταίρο» του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου, στον ιστότοπο του τηλεοπτικού καναλιού Al-Arabiya, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τώρα προτιμά να απέχει από σκληρές ενέργειες εναντίον της Άγκυρας, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Δεν αντέδρασε ούτε όταν ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ντρόπιασε τον πολιτισμένο κόσμο με τη μετατροπή του Ναού  της Αγίας Σοφίας -στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Ριτς  [James Riesch], πρότεινε μια τροποποίηση που υποχρεώνει τον Λευκό Οίκο να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας σύμφωνα με τον Νόμο του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act του 2017 (CAATSA).

Σύμφωνα με την τροπολογία Ρίτς, «εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, ο Πρόεδρος οφείλει, σύμφωνα με το άρθρο 231 CAATSA (22 USC § 9525), να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που ορίζονται στο άρθρο 235 του νόμου αυτού,  σε σχέση με κάθε άτομο που συμμετείχε εν γνώσει του στην απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σήμερα, η Τουρκία συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης και η συμμετοχή της στην εκστρατεία στο έδαφος της χώρας της Βόρειας Αφρικής απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχει ήδη σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Γαλλίας ενάντια στις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα «να καταστεί σαφές ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα γίνουν ανεκτές και θα έχουν σοβαρές συνέπειες για αυτό».

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κογκρέσου Abigail Spahnberger είπε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστες με την ασφάλεια της χώρας μας και τα συμφέροντα των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Είναι δύσκολο να πούμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η επιθυμία των Αμερικανών να συγκρατήσουν την Τουρκία.

Οι αυξανόμενες διμερείς διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων από τους αντιπάλους της στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένου ενός τέτοιου «βαρέων βαρών» όπως η Κίνα, δείχνουν ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης «μεγάλης αναδιανομής» στην εποχή της παγκόσμιας πανδημίας, η Αμερική υπό την ηγεσία του Τραμπ έχει εισέλθει σε μια φάση διαφορετικών βαθμών εντάσεων, συγκρούσεων με παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.

Υπάρχει μια εκδοχή ότι με αυτόν τον τρόπο ο σημερινός ιδιοκτήτης του Λευκού Οίκου προσπαθεί να κερδίσει νέους πολιτικούς βαθμούς πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και κατά κάποιο τρόπο να αποσπάσει τον Αμερικανό ψηφοφόρο από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που του έχουν συσσωρευτεί λόγω της «κρίσης του κοροναϊού».

Επομένως, μετά την αναμενόμενη επανεκλογή του Τραμπ για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε μείωση του βαθμού της αμερικανικής αντιπαράθεσης με τους εταίρους, όπως σημειώνεται.

eadaily.com

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα