Διπλωματικό «σπριντ» φέρνει το Αφγανιστάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Αθήνα παρακολουθεί την τακτική της Αγκυρας και ετοιμάζει τις κινήσεις της

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, κυρίως, η διαφαινόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί προς ίδιον (γεωπολιτικό) όφελος τις μετατοπίσεις στην ευρύτερη περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ινδοκαύκασο, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της Αθήνας. Οι πρόσφατοι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αγκυρα και Αμπου Ντάμπι και συγκεκριμένα ανάμεσα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, δημιούργησε στην Αθήνα εύλογες απορίες, καθώς επρόκειτο για κάτι που είχε να συμβεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Πιο κοντά στα ΗΑΕ

Η επαναπροσέγγιση με τα ΗΑΕ, οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, οι συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές με την Αίγυπτο, βεβαίως οι συζητήσεις με τη Γερμανία και την Ε.Ε. και, κυρίως, με τις ΗΠΑ, παρουσιάζονται από την κυβέρνηση Ερντογάν ως απόδειξη αναγνώρισης της αξίας της Αγκυρας. Ωστόσο, περισσότερο έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι παρά την αυταπόδεικτη γεωπολιτική αξία της Τουρκίας και, ως εκ τούτου, το συνεπακόλουθο ενδιαφέρον από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ευρύτερη περιοχή, η Αγκυρα αναζητεί την εξομάλυνση για λόγους που συνδέονται με την οικονομική δυσπραγία στο εσωτερικό. Πάντως, η ομαλοποίηση των σχέσεων του κ. Ερντογάν με τις αραβικές χώρες συναρτάται άμεσα με το αν θα προχωρήσει σε διακοπή ή χαλάρωση των δεσμών του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, κάτι που βεβαίως περνάει και από το Κατάρ. Αντιθέτως –όπως όλα δείχνουν– ο κ. Ερντογάν δυσκολεύεται να περιορίσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα, κάτι που προκύπτει και από τις ανοιχτές συζητήσεις για δεύτερη συμφωνία προμήθειας νέων ρωσικών συστοιχιών S-400.

Στην Αθήνα ανησυχούν ότι στις πολλαπλές επαφές των τελευταίων ημερών, εκ των πραγμάτων η Ελλάδα δεν μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο· Ωστόσο προετοιμάζονται για το φθινόπωρο και τους κινδύνους του, που είναι πολλαπλοί, με βασικό την πιθανή έκρηξη νέων προσφυγικών ροών, αλλά και τη σαφέστατη απόφαση της Αγκυρας να οδηγήσει τα πράγματα στην Κύπρο σε πλήρες αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα παραμένει εστιασμένη η προσοχή και στη Λιβύη. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένει την ομόλογό του της Λιβύης Νάιλα αλ Μανγκούς, η οποία αποτελεί πρόσωπο που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην Τρίπολη και η στάση της υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας δεν εκτιμάται ιδιαιτέρως από την Αγκυρα. Αν και στη Λιβύη έχουν προγραμματιστεί εκλογές για τις 24 Δεκεμβρίου, αφενός η υπονόμευση της διαδικασίας από την Αγκυρα, αφετέρου η αδυναμία της ίδιας της κυβέρνησης να τη διασφαλίσει, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διαιώνιση της εκκρεμότητας.

Για την Ελλάδα, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η διατήρηση των ισχυρών δεσμών με το Ισραήλ. Προφανώς ο δίαυλος ανάμεσα στις δύο χώρες είναι διαρκής. Ωστόσο, συζητείται και η πιθανότητα πραγματοποίησης της επόμενης τριμερούς –σε επίπεδο υπουργών Αμυνας– στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε ημερομηνία που θα συμπίπτει με την εθνική εορτή της 1ης Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα στήριξης της Λευκωσίας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Την εβδομάδα που πέρασε, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στις πολλές επαφές και συναντήσεις που είχαν στη Σλοβενία με ομολόγους τους από την Ε.Ε. και άλλους παράγοντες, έθεσαν τους προβληματισμούς τους, κυρίως υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής επάρκειας της Ευρώπης. Ο κ. Δένδιας το έθεσε και δημοσίως, επισημαίνοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται αν η Ε.Ε. θα κατορθώσει να ωριμάσει γεωπολιτικά ή όχι.

Προσφυγικές ροές

Τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα των πιθανών προσφυγικών ροών. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος στη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφέρει πίσω στην Ευρώπη όλους εκείνους τους Αφγανούς που υποστήριξαν τα προηγούμενα χρόνια τις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Αφγανιστάν. Το προσφυγικό απασχολεί σταθερά την Αυστρία γι’ αυτό και ο κ. Παναγιωτόπουλος προσκλήθηκε από τον ομόλογό του στη Βιέννη, όπου θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα