Διπλωμάτες και αναλυτές στις ΗΠΑ εξετάζουν και τη γεωπολιτική πτυχή της εξελισσόμενης τραγωδίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
apopseis.com

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η ανθρωπότητα βλέπει ανήμπορη -και αδυνατεί να αντιδράσει- τη λαίλαπα του κορωνοϊού. Δικαιολογημένα τρομοκρατούνται οι πολίτες, σε όλο τον κόσμο, όταν συνειδητοποιούν καθημερινά ότι οι ηγέτες των μεγάλων χωρών, αποδεικνύονται απελπιστικά ανίκανοι.

Είναι ευχή και ελπίδα, η Κύπρος, η Ελλάδα και όλες οι χώρες του κόσμου, να ξεπεράσουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα πολεμικά συστήματα των μεγάλων δυνάμεων για τα οποία ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια. Φανταστείτε τι θα είχαν πετύχει αν ξόδευαν μερικά μόνο δισεκατομμύρια για την ιατρική έρευνα; Απέτυχαν οικτρά όλες οι χώρες: Αμερική, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούν την Κίνα να τους κάνει …πλάκα. Με τις ζωές των ανθρώπων…

  • Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί, που κυριαρχούνται από εθνικισμό, λαϊκισμό και αυταρχισμό, απέρριψαν αρχικά τον κίνδυνο του ιού, χωρίς καν να ερευνήσουν τις πληροφορίες που έρχονταν από την Κίνα, η οποία φέρει και την ευθύνη για την καταστροφή που συντελείται. Η πηγή του κακού είναι το Πεκίνο. Μέχρι και σήμερα δεν συνεργάζεται με Αμερικανούς και άλλους ξένους επιστήμονες για να σωθούν ζωές.

Παρ’ όλα αυτά, η στάση που κράτησαν ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βραζιλιάνος Μπολσονάρου, ο Ταγίπ Ερντογάν, και άλλοι -ακόμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν- είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη. Γελοιοποίησαν μία κατάσταση, που αποδείχθηκε εξαιρετικά σοβαρή, με αποτέλεσμα να εξυπηρετήσουν τη διασπορά της ασθένειας. Εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης μέχρι και σήμερα, αντιμετώπιζαν όπως έπρεπε τις πληροφορίες που εκπορεύονταν από την Κίνα, οι χώρες τους και η ανθρωπότητα δεν θα βρίσκονταν στο σημείο μηδέν.

  • Το τελευταίο διάστημα, διπλωμάτες και αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα, στις μεταξύ τους τηλεδιασκέψεις, εξετάζουν και τη γεωπολιτική πτυχή της εξελισσόμενης τραγωδίας και καταλήγουν με περισσή προσοχή σε κάποια συμπεράσματα, που αν μη τι άλλο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η πρώτη διαπίστωση, αλλά με ερωτηματικό, είναι αν η Κίνα επί τούτου δεν ενημέρωσε τα άλλα κράτη για την δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζε. Θα επιχειρήσω να υποστηρίξω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά που να στηρίζουν αυτή τη θέση. Αν και ομολογώ ότι αδυνατούμε προς το παρόν να έχουμε ενώπιον μας τις αναγκαίες αποδείξεις. Αμερικανικές πηγές είναι πολύ προσεκτικές στο να αποκαλύψουν δόλο από την πλευρά του Πεκίνου, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιδεικνύει μία επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Κίνας, σε αντίθεση θα έλεγα με το Λευκό Οίκο, που δεν δείχνει την ίδια πυγμή. Ο πρόεδρος Τραμπ σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζει «φίλο του» τον πρόεδρο της Κίνας. Τώρα, πότε έγιναν φίλοι, είναι μία άλλη ιστορία.

  • Οι Αμερικανοί προχώρησαν την Τετάρτη σε μία κίνηση που πιστεύω πως έχει ιδιαίτερη σημασία. Διέρρευσαν στο πρακτορείο Bloomberg την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τους νεκρούς και τα κρούσματα που έδωσε επίσημα το Πεκίνο, είναι ψεύτικα. Θεωρώ την αποκάλυψη εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν ισχύει ότι οι νεκροί είναι αρκετές χιλιάδες.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι με απόφαση του κ. Πομπέο -και στο θέμα αυτό δεν γνωρίζουμε τη θέση του κ. Τραμπ- έχει ξεκινήσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της Κίνας, η οποία προσπαθεί να «κεφαλαιοποιήσει» την πανδημία, στέλνοντας ασήμαντη βοήθεια σε χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό. Οι εικόνες και τα βίντεο από την Ιταλία, και από άλλες χώρες, με τα «ευχαριστώ» στους Κινέζους ηγέτες, εκλαμβάνονται στην Ουάσιγκτον, ως αποδοχή και του γεωπολιτικού ρόλου της Κίνας, η οποία εισήλθε στην Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ρος, έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών, ότι η Κίνα «είναι εχθρός. Σύμμαχοι είμαστε μόνο εμείς», υπογράμμισε και δημόσια, σε δύο εκδηλώσεις στις οποίες ήταν παρών και ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιστεύεται ότι ο κ. Πομπέο και ο Ρος θα επηρεάσουν τελικά και τον κ. Τραμπ σε μία στρατηγική που προβλέπει «σύγκρουση» με την Κίνα σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Η μεγάλη μάχη θα γίνει για τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο δυνάμεων και εκεί οι Αμερικανοί λένε στους Ευρωπαίους ότι θα μετρήσουν τους φίλους τους.

Απ’ εκεί και πέρα, και για όσο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποφασίζουν να επενδύσουν στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτές θα απευθύνονται στη Κίνα. Είναι η μόνη χώρα που δείχνει διάθεση να κάνει επενδύσεις, διότι τις «δουλειές» στο Πεκίνο τις κάνει ο κομμουνιστικός καπιταλισμός, ο οποίος ελέγχεται από το κόμμα-κράτος.

Ο δυτικός καπιταλισμός έχει προσφέρει το πάνω χέρι στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επέλεξε να υποταχθεί στην Κίνα με αποτέλεσμα να εξαρτώνται ακόμα και τα αμερικανικά νοσοκομεία από τους Κινέζους συνεταίρους των φαρμακοβιομηχάνων. Που απευθύνθηκε ο γαμπρός του κ. Τραμπ για να βρει φάρμακα και να τα μεταφέρει με δεκάδες αεροπλάνα στην Αμερική; Μα που αλλού; Στην Κίνα.

Είναι θλιβερή η κατάσταση, ας μη το ψάχνουμε περισσότερο. Και είναι θετικό ότι οι Αμερικανοί πολίτες ζητούν την επιστροφή των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Είναι ένα θέμα αυτό, που θα χρησιμοποιήσει προεκλογικά ο κ. Τραμπ, καθώς ήδη κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι η πολιτική τους αποτελούσε στην ουσία κλασική περίπτωση υποταγής της Αμερικής στον κινέζικό δράκο.

Το βασικό ερώτημα, αν η Κίνα επί τούτου «κατασκεύασε» τον κορωναϊό για να έχει γεωπολιτικά και στρατηγικά οφέλη, δεν μπορεί να απαντηθεί. Εκτός εάν το επόμενο διάστημα, ο κ. Πομπέο που έχει αναλάβει εργολαβία την πολεμική εναντίον των Κινέζων βγάλει ένα άσο από το μανίκι του. Μέχρι τότε, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των ψεκασμένων, που βλέπουν πίσω απ’ όλα συνωμοσίες. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, πολλά πράγματα που συνέβησαν είναι ανεξήγητα… Γιατί δεν ενημέρωσε η Κίνα για την επικινδυνότητα της κατάστασης; είναι η βασική απορία…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως και πολλές άλλες χώρες, έσπευσαν να ζητήσουν βοήθεια από την Κίνα και στη συνέχεια να την ευχαριστήσουν με τη σχετική …υπόκλιση. Μακάρι να περάσει αυτό το κακό, που δημιούργησε η Κίνα -χωρίς να δέχομαι τους ισχυρισμούς των ψεκασμένων ότι το έκανε επίτηδες. Δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά, αν ήταν υπεύθυνη κυβέρνηση, θα είχε ενημερώσει όλες τις χώρες από την πρώτη στιγμή. Δεν το έπραξε και γι’ αυτό ελέγχεται. Προκάλεσε μία καταστροφή και μέχρι το τέλος μπορεί να χαθούν πολλές-πολλές χιλιάδες συνάνθρωποι μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να διαβάζουμε τα ευχαριστήρια των κυβερνήσεων της Κύπρου, της Ελλάδας, και άλλων χωρών προς το Πεκίνο. Διότι συμβαίνει αυτό που ο σοφός λαός μας το λέει με 2-3 λέξεις: Κάψε με και βάλε μου και λάδι…

apopseis.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα