Διευθυντής της ρωσικής Lukoil: Ενας θάνατος με πολλά ερωτήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απεβίωσε ο προεδρεύων του ιδιωτικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil. Αρκετά στελέχη ρωσικών ενεργειακών μεγαθηρίων έχουν χάσει τη ζωή τους υπό μυστηριώδεις συνθήκες τους τελευταίους μήνες

Σε ηλικία 67 ετών απεβίωσε χθες ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού πετρελαϊκού μεγαθηρίου Lukoil και τελευταίος, μέχρι στιγμής, κρίκος σε μια αλυσίδα μυστηριωδών θανάτων στελεχών επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα στη Ρωσία κατά τους τελευταίους μήνες.

Στην ανακοίνωση της Lukoil, που επιβεβαιώνει το θλιβερό συμβάν, δεν γίνεται αναφορά στις συνθήκες θανάτου, παρά μόνον αναφέρεται ότι ο Μαγκάνοφ «απεβίωσε ύστερα από σοβαρή νόσο». Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι ο διευθυντής της Lukoil πήδηξε από παράθυρο του έκτου ορόφου του κεντρικού Νοσοκομείου Μόσχας, όπου νοσηλευόταν, και πέθανε. Αργότερα το ίδιο πρακτορείο πιθανολογούσε ότι επρόκειτο περί αυτοκτονίας.

Η εταιρεία

Η Lukoil ιδρύθηκε το 1991 και αντιπροσωπεύει σήμερα τη δεύτερη σε κύκλο εργασιών ρωσική εταιρεία μετά την Gazprom και τη μεγαλύτερη του ιδιωτικού τομέα. Ο Μαγκάνοφ ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία το 1993 και προ διετίας αναδείχθηκε πρόεδρoς του διοικητικού συμβουλίου της. Σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών εταιρειών, η Lukoil πήρε δημόσια θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κρατώντας αποστάσεις από τη ρωσική εισβολή. Σε ανακοίνωση της 3ης Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και ζήτησε «τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης το ταχύτερο δυνατόν» μέσω διαπραγματεύσεων.

Δύο πρόσωπα που γνώριζαν τον θανόντα και μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτιμούσαν ότι είναι πολύ απίθανο να πρόκειται όντως περί αυτοκτονίας. Μια άλλη πηγή από τη διοίκηση της Lukoil ανέφερε ότι στους κόλπους της εταιρείας κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, αν και ουδείς είχε δει μέχρι χθες κάποιες ενδείξεις που να στηρίζουν αυτή την εκδοχή. Οι διωκτικές αρχές της Μόσχας απέφευγαν μέχρι χθες το βράδυ οποιαδήποτε εκτίμηση ή εικασία.

Διεθνής προβληματισμός

Αρκετά διευθυντικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών έχασαν τη ζωή τους υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες τους προηγούμενους μήνες.

Εκείνο που προβληματίζει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η συσσώρευση αρκετών παρόμοιων μυστηριωδών περιστατικών κατά το τρέχον έτος. Την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή στις 25 Φεβρουαρίου, ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, διευθυντικό στέλεχος της Gazprom, βρέθηκε νεκρός μέσα στο γκαράζ του, στην Αγία Πετρούπολη.

Τον Απρίλιο, ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Novatek, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρέθηκε νεκρός, μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του, σε βίλα της Καταλωνίας, στην Ισπανία. Η καταλανική αστυνομία έκλινε προς την εκδοχή ότι ο Προτοσένια σκότωσε σύζυγο και κόρη και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Το επόμενο περίεργο περιστατικό ήρθε τον Μάιο, όταν ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Lukoil, Αλεξάντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 43 ετών στο υπόγειο κατοικίας στα περίχωρα της Μόσχας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή έχοντας καταναλώσει βαλεριάνα, ένα βότανο που του είχε συστήσει σαμάνος και το οποίο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. Τον ίδιο μήνα έγινε γνωστό ότι ο Βλαντισλάβ Αβάγεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprom, βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της Μόσχας υπό πανομοιότυπες συνθήκες με τον Προτοσένια, δηλαδή δίπλα στις σορούς της συζύγου και της κόρης του.

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ διατηρούσε στενή επαγγελματική και φιλική σχέση με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Lukoil, Βατζίτ Αλεκπέροφ. Πρώην αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου επί Σοβιετικής Ενωσης, ο Αλεκπέροφ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ρωσικής πολυεθνικής τον περασμένο Απρίλιο, μία εβδομάδα αφότου η Βρετανία του επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» των περιουσιακών του στοιχείων στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μαγκάνοφ συνόδευε συχνά τον Αλεκπέροφ σε συναντήσεις διευθυντικών στελεχών των ενεργειακών κολοσσών με τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας, όπου σχεδίαζαν τη ρωσική παρέμβαση στις συνεδριάσεις του OPEC.

Σε ανακοίνωσή της η Lukoil αναφέρει ότι χάρη στο ταλέντο του Μαγκάνοφ η εταιρεία αναδείχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια των χιλιάδων υπαλλήλων της προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Απουσία Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα πάει, τελικά, στην κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που θα τελεστεί αύριο Σάββατο στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επικαλούμενος το βαρύ πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου. Ωστόσο, προτού αναχωρήσει χθες για το Καλίνινγκραντ, ο Πούτιν επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου ξεψύχησε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ για να αποτίσει φόρο τιμής. Η δημόσια τηλεόραση έδειξε τον Ρώσο ηγέτη να κατευθύνεται στο ανοιχτό φέρετρο του Γκορμπατσόφ και να εναποθέτει ένα μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα. Αφού στάθηκε σιωπηλός δίπλα στη σορό για λίγα λεπτά, έκλινε το κεφάλι του, άγγιξε το φέρετρο, έκανε τον σταυρό του και απομακρύνθηκε. Η τελετή της κηδείας θα λάβει χώρα στο Σπίτι των Συνδικάτων, στην αίθουσα που φιλοξένησε πολλές κρατικές κηδείες επί Σοβιετικής Ενωσης, ενώ η σορός του Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο κοιμητήριο Νοβοντεβίτσι. Ερωτηθείς αν θα γίνει κρατική κηδεία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι θα υπάρξουν «στοιχεία κρατικής κηδείας», πράγμα που μεταφράζεται ως κομψό «όχι».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα