Διεθνής Διάσκεψη μέσα από συμπληγάδες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιστορική η σημερινή μέρα. Παρούσες στη Γενεύη οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις με «τις δυο πλευρές»
Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτήρισε την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κατέθεσε γραπτώς τις διαφωνίες της ε/κ πλευράς

Στραμμένα στην πολυαναμενόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο, παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, είναι πλέον τα μάτια όλων, μετά τη χθεσινή κρίσιμη τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας. Κατά τη χθεσινή μέρα, οι δυο πλευρές συζήτησαν αρχικά τις εκκρεμότητες στο εδαφικό, ζητήματα οικονομίας, Ε.Ε και διακυβέρνησης, ενώ στο τέλος η συζήτηση κορυφώθηκε με την εκατέρωθεν κατάθεση χαρτών.

Αργά το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που έφτασε στη Γενεύη προκειμένου να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μήνυμά του στο twitter, χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία» την κατάθεση χαρτών, ωστόσο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν ικανοποιούν την πλευρά μας και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γραπτώς.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό των χαρτών (28,2% για την ε/κ πλευρά και 29,2% για την τ/κ) χαρακτηρίζοντάς τους «κατάλληλους».

Παρούσες οι εγγυήτριες
Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έχουν σήμερα εκ νέου συνάντηση, στις 09:30 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει σήμερα στη Γενεύη. Πριν από την έναρξη της Διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Τζονσον θα έχει συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφερόμενος χθες στη σημερινή Διάσκεψη, σημείωσε ότι αυτό που θα γίνει είναι ιστορικό, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αφού -όπως είπε- είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις με τις δυο πλευρές για να συζητήσουν ασφάλεια και εγγυήσεις».

Την Τουρκία αναμένεται σήμερα να αντιπροσωπεύσει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ, αναλόγως της έκβασης της συζήτησης, αναμένεται να δούμε αν θα υπάρξει κλιμάκωση της αντιπροσώπευσης σε Πρωθυπουργικό ή Προεδρικό επίπεδο. Κομβικής σημασίας θεωρείται και η παρουσία κι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα εκπροσωπεί την Ε.Ε.

Στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα αρχίσει στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, θα είναι παρόντες και οι πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο πλευρές.

Νευρικό ξημέρωμα
Το ξημέρωμα της Τετάρτης υπήρξε έντονο, αφού σημαδεύτηκε αφενός από την επιστολή της ψευδοκυβέρνησης προς τον κατοχικό ηγέτη, η οποία τον καλούσε να μην καταθέσει χάρτη εάν δεν λάβει την εκ περιτροπής Προεδρία με ίσα χρονικά διαστήματα, κι αφετέρου από τη διαρροή του περιεχομένου ενός εκ των χαρτών της ε/κ πλευράς.

Η διαρροή των πληροφοριών αυτών προκάλεσε την οργή μερίδας των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για υπόσκαψη των θέσεων της διαπραγματευτικής μας θέσης και τον Άντρο Κυπριανού για υπονόμευση της όλης διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, εντύπωση έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση της Προέδρου του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους, η οποία διέψευσε ότι ενέκρινε τον χάρτη που παρουσιάστηκε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για να δοθεί στην τουρκική πλευρά. «Δήλωσα, μάλιστα, σθεναρά στη σύσκεψη ότι δεν μπορώ να αποδεχθώ την παράδοση ελληνικών τόπων στην Τουρκία», είπε η κ. Θεοχάρους, τονίζοντας «ότι ουδείς μάς ερώτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αν αποδεχόμαστε ή όχι τον χάρτη, συνεπώς η πληροφορία ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε τον χάρτη είναι ψευδής».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε πως η διαρροή του χάρτη αφορά εκείνους που έχουν στην κατοχή τους τούς χάρτες, διότι οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν -όπως είπε- δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθούν από το Εθνικό Συμβούλιο και να δοθούν σε οιονδήποτε.

Τουρκικοί τακτικισμοί
Όσον αφορά την επιστολή προς τον κ. Ακιντζί από την «Προεδρία» της ψευοκυβέρνησης, αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της βίζας, σύμφωνα και με πληροφορίες του ανταποκριτή του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ στις Βρυξέλλες Γιάννου Χαραλαμπίδη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που η Κύπρος δεν είναι μέρος της Ζώνης Σένγκεν, τότε μπορεί να γίνει μια τοπική διευθέτηση μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου για ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στο νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, όσον αφορά την απαίτηση για έγκριση της συμφωνίας από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, φαίνεται πως αυτό αποτελεί τακτική της τουρκικής πλευράς, που αποσκοπεί στο εξής: Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν αποδεχτεί τη συμφωνία, τότε η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να φορτώσει την ευθύνη της αποτυχίας των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, προχωρώντας έτσι στην προώθηση εναλλακτικών σεναρίων.

Τουρκικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας
Σε προκλητικές παράνομες δεσμεύσεις εναέριων περιοχών προχώρησε, χθες, ψευδοκράτος εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας, την ίδια ημέρα που υποτίθεται δοκιμαζόταν στη Γενεύη η «καλή διάθεση» της τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού.

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα