Διεθνές σκάνδαλο ολκής – Ο αρχηγός του ISIS σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ μέσα σε περιοχή υπό τουρκικό έλεγχο στο Αφρίν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε περιοχές ελέγχου της Τουρκίας τρεις ηγέτες του ISIS που σκοτώθηκαν από τις ΗΠΑ

Ο Maher al-Agal, υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφρίν, που κατέχεται από την Τουρκία. Ο Αλ-Αγκάλ, είναι ο τρίτος ο ηγέτης του ISIS, μετά τον Αλ Μπαγκντάντι και τον Αλ Κουρέσι, που σκοτώθηκε κι αυτός στην «ασφαλή ζώνη» των συμμοριών που ελέγχονται και υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο Maher al-Agal, υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS, σκοτώθηκε στο Αφρίν, το οποίο είναι κατεχόμενο από την Τουρκία. Ο Αλ-Αγκάλ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ήταν ο σχεδιαστής των σφαγών του ISIS στο Suruç και το Sultanahmet και το πρόσωπο που έστειλε τις βόμβες πέρα ​​από τα σύνορα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε στην αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση την προηγούμενη ημέρα. Σε δήλωση που έκανε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), ο ηγέτης του ISIS Maher al-Agal σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Τρίτη 12 Ιουλίου. Αναφέρθηκε ότι ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Cinderêsê στο Αφρίν, 11 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Αναφέρθηκε ότι ένα υψηλόβαθμο μέλος του ISIS τραυματίστηκε σοβαρά μαζί με τον Al-Agal στην αεροπορική επιδρομή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίθεση «απομάκρυνε έναν βασικό τρομοκράτη από το πεδίο και μείωσε σημαντικά την ικανότητα του ISIS να σχεδιάζει, να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή».

«Ασφαλής ζώνη» του ISIS

Οι περιοχές που κατέχει η Τουρκία στη Βόρεια και Ανατολική Συρία είναι επίσης «ασφαλείς ζώνες» για οργανώσεις τρομοκρατικών συμμοριών όπως το ISIS. Εδώ οργανώνονται οι συμμορίες που προστατεύονται από το τουρκικό κράτος σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα και σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις από εδώ. Το ISIS είναι επίσης εταίρος στις εισβολές, τις επιθέσεις και τις σφαγές που διαπράττει η Τουρκία. Ο θάνατος του αρχηγού του ISIS, Maher al-Agal, ο οποίος διέπραξε πολλές σφαγές σε περιοχές που κατέχει το τουρκικό κράτος και οι μισθοφόροι του και ήταν επίσης ο σχεδιαστής βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην Τουρκία, σε αεροπορική επιδρομή στο Αφρίν αποκρυπτογραφεί αυτή τη βρώμικη σχέση μεταξύ ISIS και Τουρκίας.

“Κυβερνήτης της Δαμασκού”

Ο Maher el-Agal γεννήθηκε στην πόλη Silûk στο Girê Spî, η οποία τελεί υπό την κατοχή του τουρκικού κράτους και των μισθοφόρων του. Ο El-Agal, ο “κυβερνήτης του ISIS στη Δαμασκό”, κατατάσσεται 4ος στην ιεραρχία των ανώτερων ηγετών του ISIS.

Δύο χρόνια στο Αφρίν

Ο El-Agal, ο οποίος κατέφυγε στην Τουρκία μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Gire Spi, επέστρεψε στη συνέχεια στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι ο al-Agal, ο οποίος αναφέρει ότι είναι μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του ISIS, βρίσκεται στο Αφρίν, το οποίο είναι υπό τουρκική κατοχή, από το 2020.

Η ταυτότητά του έχει δοθεί από την Τουρκία

Έζησε στην Τουρκία και στις περιοχές αλ Μπαμπ και Αφρίν που είναι υπό τουρκική κατοχή, χρησιμοποιώντας τα “νομιμοποιητικά” έγγραφα και τις εγκαταστάσεις που του παρείχε το τουρκικό κράτος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο δελτίο ταυτότητας που τίτλο «Δελτίο Ταυτότητας Τοπικής Συνέλευσης του Αφρίν», που εκδόθηκε για τον αρχηγό του ISIS στο Αφρίν, το οποίο κατέχεται από το τουρκικό κράτος, άλλαξε το όνομά του σε «Χαλίντ Σουμπάιχ» και τέθηκε υπό προστασία. Με τα πλαστά έγγραφα που δίνει στα μέλη της συμμορίας η Τουρκία, τους επιτρέπει να ζουν άνετα τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας.

Σκοτώθηκαν και τα αδέλφια του

Ο αδερφός του Al-Agal, Fayiz Al-Agal, ο οποίος είναι μέλος του ISIS, ήταν επίσης Κυβερνήτης της Raqqa την περίοδο που ήταν υπό τον έλεγχο του ISIS. Σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα της επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού στο τουρκοκρατούμενο Αλ Μπαμπ τον Ιούνιο του 2020. Ο άλλος αδελφός του, ονόματι Izzo, σκοτώθηκε επίσης από τις δυνάμεις του Συνασπισμού.

Δράστης σφαγών

Ο Maher El-Agal είναι ένας «εγγεγραμμένος» δράστης μαζικών δολοφονιών και βρισκόταν επίσης στη διεθνή λίστα καταζητούμενων τρομοκρατών. Το όνομά του αναφέρεται και στα τουρκικά δικαστικά αρχεία ως «δράστης σφαγών». Ο Al-Agal, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, είναι επίσης ο σχεδιαστής και μέρος των επιθέσεων του ISIS στην Τουρκία.

Από το Κομπάνι στο Σουρούτς

Ο Ελ-Αγκάλ, ο οποίος συμμετείχε στην επίθεση κατά του Κομπάνι το 2014 με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους, πραγματοποίησε επίσης πολλές σφαγές στην κατεχόμενη Τζαραμπλούς. Ο Maher el Agal είναι επίσης το πρόσωπο που διέταξε και σχεδίασε τη σφαγή στο Suruç, στην οποία 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ήταν αυτός που πέρασε τη βόμβα που χρησιμοποιήθηκε σ’ εκείνη τη σφαγή από τη Συρία στο τουρκικό έδαφος.

Αποκρυπτογραφήθηκε και στα πρακτικά

Αυτές οι πληροφορίες αντικατοπτρίζονται επίσης στα πρακτικά της υπόθεσης Suruç. Ο Σουλεϊμάν αλ-Αγκάλ, ένας από τους δράστες της σφαγής στο Σουρούτς, ομολόγησε στον γιο του θείου του, Μαχέρ ελ Αγκάλ στο δικαστήριο: «Ξέρω ότι ήταν διοικητής των συνόρων την ώρα της έκρηξης στο Σουρούτς. Διέταξε την τοποθέτηση και την έκρηξη της βόμβας στο Suruç και ήταν αυτός που έδωσε τη βόβμα και μεσολάβησε για το πέρασμά της από τα σύνορα».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο Σουλεϊμάν αλ-Αγκάλ ήταν ο σχεδιαστής πολλών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, όπως οι εκρήξεις στο Σουρούτς και στο Σουλταναχμέτ, και ότι έδρασε μαζί με τον Μαχέρ αλ-Αγκάλ.

* * *

Και οι τρεις βρίσκονταν υπό τουρκική προστασία

Πριν από την επιχείρηση που είχε ως στόχο τον Maher al-Agal, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ISIS, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις κατά των ηγετών του ISIS. Όλοι σκοτώθηκαν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές και κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

* Ο αρχηγός του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi σκοτώθηκε σε επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019 σε ένα σπίτι στη Barisha, περίπου 4 χιλιόμετρα από τη σημαντική και στρατηγική συνοριακή πόλη Reyhanlı της Τουρκίας.

* Ο διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι, Χασίμι ελ Κουρεΐσι (Haşimi El Kureyşi), σκοτώθηκε επίσης κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησε ο Διεθνής Συνασπισμός κατά του ISIS σε συνεργασία με τις SDF τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Atmeh, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4χλμ από την τουρκική πόλη Reyhanlı της Αντιόχειας.

Πηγή: ozgurpolitika/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα