Διεθνές κύκλωμα μετέφερε κοκαΐνη και χασίς από Ν. Αμερική-Ασία μέσα σε κοντέινερ- Συλλήψεις στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διεθνής εγκληματική οργάνωση, που εμπλέκεται στη μεταφορά διά θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είτε ως προορισμός είτε ως χώρα διαμετακόμισης, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Γραφείο της Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) στην Αθήνα, το Λιμενικό Σώμα και το ΣΔΟΕ.

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη του κυκλώματος: στην Ελλάδα δύο αλλοδαποί, ηλικίας 40 και 48 ετών, κι ένας 74χρονος Έλληνας, ενώ στο Εκουαδόρ άλλος ένας αλλοδαπός. Ως μέλη αναζητούνται ακόμα δύο αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών. Επιπλέον, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθη Έλληνας για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Για την πλήρη αποδόμηση της παράνομης δράσης της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα σε πρώτη φάση αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς, διά θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από την Ασία, προοριζόμενες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ταυτοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που έδρευαν στην Ελλάδα, απ’ όπου και γινόταν η χρηματοδότηση κι ο συντονισμός της μεταφοράς των ναρκωτικών. Όπως διαπιστώθηκε, η Ελλάδα αποτελούσε, κατ’ επιλογή της οργάνωσης, κέντρο «επιχειρηματικής» δραστηριότητας, εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από τη Ν. Αμερική και την Ασία, τα οποία αποτελούσαν «καμουφλάζ» για την ευχερή και απρόσκοπτη εισαγωγή των ναρκωτικών στη χώρα μας, ως πρώτο σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη.

Όπως προέκυψε, ο 34χρονος καταζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο Έλληνα και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο καταζητούμενο αλλοδαπό ήταν οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά και παράδοση των χρημάτων για την εκάστοτε μεταφορά ναρκωτικών.

Συνολικά σε Ελλάδα κι Εκουαδόρ κατασχέθηκαν:

Κοκαΐνη βάρους 177 κιλών και 282 γραμμαρίων.
Ακατέργαστο χασίς βάρους ενός γραμμαρίου.
Δύο χάπια ναρκωτικών.
Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
118.231 ευρώ, 1.000.000 ιρανικά ριάλ, 400 ουγγρικά φιορίνια και 100 κορώνες Τσεχίας.
Δύο μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων.
Επτά βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών.
Δύο σημειωματάρια και μία τηλεφωνική ατζέντα.
Έξι ντοσιέ με ιδιόχειρες σημειώσεις.
Δύο διαβατήρια κι ένα δελτίο ταυτότητας Σερβικών Αρχών.

Τα 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπως είχε εξακριβωθεί στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ, για τη συνέχιση των ερευνών και την αποκάλυψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών (διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο) και τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

pronews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα