Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον εντοπισμό στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ενός μπαλονιού που προερχόταν από την Κίνα και θεωρείται ότι έφερε κατασκοπευτικό εξοπλισμό το Πεκίνο κατηγορείται ότι κάνει το ίδιο και στο Διάστημα.

Ενας λογαριασμός στο Twitter που ασχολείται με την παρακολούθηση της δραστηριότητας δορυφόρων αναφέρει ότι ένας κινεζικός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε το 2018 επιθεωρεί διαστημόπλοια άλλων εθνών ψηλά πάνω από τη Γη σε γεωστατική τροχιά και ειδικότερα στρατιωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ.

Ο Tongxin Jishu Shiyan Weixing-3 (TJS-3), που ονομάζεται αόριστα ως δορυφόρος πειράματος επικοινωνιών, στάλθηκε σε γεωστατική τροχιά στα τέλη του 2018. Στη συνέχεια απελευθέρωσε έναν μικρό υποδορυφόρο, πιθανώς για να βοηθήσει στη δοκιμή των δυνατοτήτων του TJS-3. Τα τροχιακά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το TJS-3 προσεγγίζει στενά τους αμερικανικούς δορυφόρους τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα ο κινεζικός δορυφόρος φαίνεται ότι παρακολουθεί του δορυφόρους USA 233 και USA 298 που πιστεύεται ότι είναι στρατιωτικοί δορυφόροι επικοινωνιών.

Η αποκάλυψη αυτή δεν προκαλεί βέβαια κάποια ιδιαίτερη έκπληξη αφού θεωρείται δεδομένο ότι ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας κατά κύριο λόγο αλλά πιθανώς και άλλες χώρες στέλνουν στο Διάστημα δορυφόρους που προσπαθούν να συλλέξουν εικόνες και διαφόρων ειδών δεδομένα (την πορεία τους κ.α.) από δορυφόρους των άλλων χωρών και ειδικά από εκείνους που πιστεύεται ότι έχουν στρατιωτική αποστολή. Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για τον δορυφόρο TJS-3, αλλά αναμφίβολα από εδώ και πέρα θα αποτέλεσει στόχο παρακολούθησης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες.

Naftemporiki.gr