Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Με αφορμή την πώληση του «κτήματος Μαργαρίτα» του Ανδρέα Παπανδρέου στην Αλμυρή Κορινθίας,-ένα ησυχαστήριο και… μυστικό καταφύγιο, όπου γράφτηκε ένα μέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας- έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε τις καλοκαιρινές διακοπές των πολιτικών και τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν εν μέσω αυγουστιάτικου καύσωνα, μπάνιου και ηλιοθεραπείας!

Πρώτος διδάξας των θερινών διακοπών των υπουργών, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Είκοσι μέρες τα καλοκαιρία κάθε πολιτική δραστηριότητα νέκρωνε και… άρχιζε το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις, που κατέληγαν συνήθως σε ανασχηματισμό η κάποτε και σε εκλογές!

Από το 1964 μέχρι το διαζύγιο με την Μαργαρίτα, ο Ανδρέας συνήθιζε να δραπετεύει στο κτήμα του στην Κορινθία που είχε το όνομα της συζύγου του.

Το είχε αγοράσει μαζί με τον Μενιο Κουτσογιωργα.

Για περίπου 30 και πλέον χρόνια κάθε Σαββατοκύριακο οι Παπανδρέου επισκέπτονταν την Αλμυρή για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, προσκαλώντας συχνά τους φίλους τους και έχοντας αυτό το ασφαλές καταφύγιο για να αποφεύγουν την πίεση που έτσι κι αλλιώς ένιωθε η οικογένεια σε διάφορες φάσεις της πολιτικής ζωής και της πορείας της.

Εκεί πάρθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Οι καιροί άλλαξαν και έτσι σήμερα το εξοχικό των Παπανδρέου πωλείται έναντι 1,8 εκατ. ευρώ.

Έχει αποδειχθεί ωστόσο από την ιστορία, ότι οι πρωθυπουργοί την περίοδο των διακοπών αρέσκονται να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τους ίδιους, την κυβέρνησή τους, το κόμμα και τη χώρα γενικότερα έχοντας μια περισσότερο χαλαρή διάθεση που τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν πιο σφαιρικά τις καταστάσεις μακριά από τους ψυχρούς τοίχους του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο διάβα των χρόνων, οι δεύτεροι τη τάξει πολιτειακοί παράγοντες (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προηγείται θεσμικά) έχουν λάβει όπως θα δούμε στη διάρκεια των διακοπών τους αποφάσεις για ανασχηματισμούς, πρόωρες εκλογές αντικαταστάσεις διοικητών αλλά και για τη χάραξη της επικείμενης πολιτικής.

ΑΛΛΑΖΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε τα καλοκαίρια ως πρωθυπουργός να τα περνάει αρχικά στην Κέρκυρα και ακολούθως στην Ελούντα, στις βόρειες ακτές του Λασιθίου. 

Αρχές Ιουνίου του 1985 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κερδίζει για δεύτερη φορά τις εθνικές εκλογές, ορκίζει τη νέα κυβέρνηση και ετοιμάζει κατευθείαν βαλίτσες για το νησί των Φαιάκων, κάτι βέβαια που κανένας πρωθυπουργός δεν θα έκανε σήμερα, γιατί όλοι θα έλεγαν ότι με αυτό τον τρόπο αδιαφορεί για το μέλλον του τόπου και κοιτάει μονάχα πως θα περάσει καλά.

 Παίρνει μάλιστα μαζί του και τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Αλευρά, ενώ το παράδειγμά του ακολουθούν σχεδόν… όλοι οι νέοι υπουργοί που διασκορπίζονται σε παραλίες ανά την Ελλάδα για να επιστρέψουν σχεδόν ένα μήνα μετά!

Κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι. 

Πίσω στην Αθήνα έμεναν συνήθως οι υφυπουργοί – αλλά και αυτοί όχι πάντα.

Το… καλό είναι ότι ο Παπανδρέου όσο παραθέριζε στην Κέρκυρα σχεδίαζε ήδη τον επόμενο ανασχηματισμό που θα έκανε επιστρέφοντας στην Αθήνα. 

Με άλλα λόγια οι υπουργοί δεν προλάβαιναν να κλείσουν ούτε δύο μήνες στο θώκο και έφευγαν – ήταν κάτι που συνήθιζε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.

Στις 2 Ιουνίου 1985 διεξάγονται εκλογές. Τις κερδίζει και την επόμενη μέρα σχηματίζει κυβέρνηση, την οποία ανασχηματίζει στις 26 Ιουλίου και στο μεσοδιάστημα βρισκόταν σε διακοπές! Μάλιστα στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει τον βρήκαν δύο συνεργάτες του, προκειμένου να του προσκομίσουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο, τα οποία έδειχναν ανάγλυφα ότι τον επόμενο μήνα το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. 

Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να παρθούν άμεσα μέτρα.

 Αυτό που έκανε ο Ανδρέας, ήταν να αντικαταστήσει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμο Αρσένη με τον Κώστα Σημίτη.

Παράλληλα κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Δημήτρη Μαρούδα γίνεται ο Κώστας Λαλιώτης ενώ για πρώτη φορά εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα ο Γιώργος Παπανδρέου ως υφυπουργός Νέας Γενιάς. 

Το καλοκαίρι 1989 ο Παπανδρέου απασχολεί τον Τύπο καθημερινά, λόγω του κλίματος σκανδαλολογίας που έχει επικρατήσει εκείνη την χρονιά στον πολιτικό βίο.

Από την Κέρκυρα που κάνει διακοπές για μια ακόμη φορά, θα τραβηχτεί τον Αύγουστο μια φωτογραφία που θα γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Δείχνει την Δήμητρα Λιάνη να βγαίνει από την πισίνα του «Αστέρα» και να κάθεται δίπλα στον Παπανδρέου.

 Λίγες εβδομάδες νωρίτερα έχει επισημοποιήσει με γάμο τη σχέση της με τον ισχυρό άνδρα της μεταπολίτευσης…

 Τη συνήθεια να λαμβάνει αποφάσεις κατά τη διάρκεια διακοπών ο Παπανδρέου δεν την άλλαξε ούτε και μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 1993.

Αυτή τη φορά όμως, μόνιμος τόπος διακοπών είχε γίνει το πολυτελές ξενοδοχείο της Ελούντας (το «Elunda Beach»).

 Η περιοχή είχε γίνει ευρέως γνωστή από τον Νοέμβριο του 1984, που όταν οργάνωσε εκεί την πολυσυζητημένη συνάντηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ αλ Καντάφι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

 Οι πολιτικές διεργασίες στην περιοχή της Ελούντας έχουν περάσει στην ιστορία μέσα από τα βιβλία του Γιώργου Λιάνη και της ξαδέλφης του Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου που κάνουν λόγο για λήψη σημαντικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια γευμάτων του προέδρου της κυβέρνησης με ψάρια ή κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα.

Τέλος ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε περιστασιακά διακοπές στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και στο «Ξενία», στο Λαγονήσι, που βρέθηκε για παράδειγμα το καλοκαίρι του 1993 κάνοντας σχέδια για τον τρόπο επανόδου του στην εξουσία τα οποία και επιτεύχθηκαν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς αφού κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 46,88%.

ΣΗΜΙΤΗΣ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΦΝΟ

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ειχε μια συνήθεια από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια που δεν την άλλαξε ούτε όταν έγινε πρωθυπουργός. Πηγαίνει κάθε χρόνο για διακοπές στη Σίφνο, στο ίδιο μέρος στον Πλατύ Γιαλό, στο ίδιο ξενοδοχείο (που φέρει το όνομα της περιοχής) και στο ίδιο δωμάτιο! Μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου κάποια στιγμή απορούσε: «Μα, είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να πηγαίνει για είκοσι χρόνια στο ίδιο μέρος διακοπές;».

Καλοκαίρι του 1996 ο καθηγητής του Εμπορικού και Αστικού Δικαίου έχει πετύχει όλους τους στόχους του.

 Έχει επικρατήσει από τον Ιανουάριο στην ψηφοφορία που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την επιλογή πρωθυπουργού έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γεράσιμου Αρσένη (καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν βαριά άρρωστος στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο), είχε κερδίσει στο συνέδριο του Ιουνίου με τα μέλη του ανώτατου πολιτικού οργάνου να τον εκλέγουν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τώρα βρισκόταν για μια ακόμη φορά στη Σίφνο για διακοπές.

Στις 20 Αυγούστου επιστρέφει στην άδεια πρωτεύουσα και συγκαλεί το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. 

Ανακοινώνει στα μέλη του πως έχει λάβει τις αποφάσεις του: 

«Πάμε για εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου». Πράγματι θα τις κερδίσει με 41,49% έναντι 38,12% που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Έβερτ. 

Έκτοτε κάθε καλοκαίρι στη Σίφνο ο Κώστας Σημίτης έκανε σχέδια, συνήθως για τις εξαγγελίες που θα προέβαινε λίγες εβδομάδες αργότερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟ

Από το 1990 έως το 2008, άρα και σχεδόν όλη την περίοδο της πρωθυπουργίας του (2004 – 2009) ο Κώστας Καραμανλής πήγαινε για διακοπές στο Μαγγανάρι της Ίου, μένοντας στο Club Hotel Μαγγανάρι, ένα μικρό θέρετρο που είχε πρόσβαση… μόνο από τη θάλασσα.

 Η ημέρα περνούσε με κολύμπι σε παραλίες που πήγαινε με βαρκάκι, ενώ για φαγητό προτιμούσε μια συγκεκριμένη ταβέρνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς σπάνια εγκαταλείπει την ιδιαίτερη πατρίδα του τα καλοκαίρια. 

Η Πύλος αποτελεί τον κύριο προορισμό του.

 Όταν έγινε πρωθυπουργός παρέμεινε στον ίδιο νομό, τη Μεσσηνία, αλλά κατέλυε πλέον στο πολυτελές resort, Costa Navarino, κληροδότημα του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας  δεν είχε και δεν έχει συγκεκριμένο τόπο διακοπών.

 Έχει θεαθεί κατά καιρούς στην Αίγινα όπου έχει σπίτι και ο τέως υπουργός Επικρατείας και στενός του συνεργάτης Αλέκος Φλαμπουράρης, στο Ροδάκινο του νότιου Ρεθύμνου που πέρασε κάποιες μέρες μαζί με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στους ήσυχους Αντίπαξους μαζί με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα δυο παιδιά τους, καθώς επίσης και στη βίλα του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Γιώτη στο Σούνιο.

Ποικιλοτρόπως πάντως σχολιάστηκαν οι ολιγοήμερες διακοπές που είχε περάσει ως πρωθυπουργός πρόπερσι το καλοκαίρι, λίγο καιρό μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στο σκάφος του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου και της συζύγου του Κατερίνας Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου. 

Για την κίνησή του αυτή επικρίθηκε έντονα.

 Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε όσους είχαν κάνει λόγο για διαπλοκή, επεσήμαινε τότε πως η κ. Παναγοπούλου «εδώ και 3 χρόνια είναι συνεργάτιδά μου και ο σύζυγός της δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή».

Πληροφορίες

Γεώργιος Σαρρής

newsbeast

https://www.militaire.gr/diakopes-politikon-archigon-me-quot-aroma-eklogon-quot/