Διαγραφή Μπογδάνου: Κόκκινη κάρτα, ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη για ανάλογες συμπεριφορές -Το παρασκήνιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κωνσταντίνος Μπογδάνος / Φωτογραφία: EUROKINISSΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

06/10/2021  07:02
Μετά την «κίτρινη κάρτα» του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο πολλοί ήταν αυτοί που στοιχημάτιζαν για το πότε θα βγει η «κόκκινη» και θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών πολύ σύντομα, μετά από μόλις 20 ημέρες, δικαίωσε όσους πόνταραν στην έλλειψη μέτρου και στο ακραίο των τοποθετήσεων του και επανέφερε στην πραγματικότητα αυτούς που πίστεψαν ότι θα μπει φρένο μετά τις παρατηρήσεις που του έγιναν. Έτσι, μετά τα όσα είπε χθες στη Βουλή, με μια ανακοίνωση 30 λέξεων έγινε γνωστή η διαγραφή του από την ΚΟ της κυβερνητικής παράταξης.

Η πρώτη «κίτρινη κάρτα»
Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Μπογδάνος αναπαρήγαγε στο διαδίκτυο μια λίστα με ονόματα παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο στο κέντρο της Αθήνας, στοχοποιώντας τα προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολείο. Μετά την θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, και αφού αρχικά επιχείρησε να δικαιολογηθεί ανεπαρκώς, μίλησε για λάθος του δημοσιεύματος που αναπαρήγαγε. Τότε δέχτηκε την αυστηρή προειδοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι «ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καταδίκασε την πράξη του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε προκαλέσει με ενέργειες ή δηλώσεις του, ήταν όμως το γεγονός που επέφερε την ουσιαστική ρήξη. Από εκείνη τη στιγμή τέθηκε υπό επιτήρηση καθώς η προειδοποίηση δεν αποτελούσε κενό γράμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου του έστειλε το σήμα ότι το μέλλον του στους κόλπους της ΝΔ δεν θα είναι ευοίωνο με αυτή την συμπεριφορά και ρητορική.

Διαγραφή από τη Σλοβενία
Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στη Σλοβενία για την Σύνοδο Κορυφής, ενημερώθηκε άμεσα για τις εμφυλιοπολεμικές αναφορές Μπογδάνου στη Βουλή και λίγο πριν μπει στο Δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες στην Αθήνα να ετοιμάσουν αμέσως την επιστολή του, με την οποία γνωστοποιούσε στον πρόεδρο της Βουλής ότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τίθεται εκτός ΚΟ της ΝΔ. Τα αντανακλαστικά υπήρξαν άμεσα, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αυτό που είχε πει το εννοούσε και έκλεισε τον κύκλο του νεαρού βουλευτή στα έδρανα της ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε» και χαρακτήριζαν τις απόψεις του βουλευτή «απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση από Μητσοτάκη
Η πρώτη διαγραφή βουλευτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό είναι και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ακραίες συμπεριφορές και δηλώσεις που θολώνουν το κυβερνητικό έργο και αφήγημα δεν θα γίνονται ανεκτές. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του «ο κ. Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται». Σημείωναν επίσης ότι «εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Σχετικά με την κριτική που προέρχεται από την αντιπολίτευση, γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη σημείωναν πως είναι η πολλοστή φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμπει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που περνά τα όρια. «Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ. Όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε την Νέα Δημοκρατία Παράταξη των δοσιλόγων ο Τσίπρας του έκανε χαρούλες», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.

Τα… παράπονα του Μπογδάνου στον Δένδια πριν τη διαγραφή
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν επικοινωνήσουν μαζί του ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μπούγας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για να του γνωστοποιήσουν την απόφαση του Πρωθυπουργού, ο κ. Μπογδάνος είχε τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και έκανε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παραπόνα για την σφοδρή παρατήρηση που του έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών εντός της Ολομέλειας και τον κ. Δένδια να του απαντά ότι «αυτά δεν λέγονται».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και το βεβαρημένο παρελθόν
Οι αναφορές Μπογδάνου σε «γιορτές» στο Βίτσι, αλλά και η επίκληση της φράσης που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ότι δηλαδή οι «κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους», έφεραν μια οργισμένη αντίδραση από τον Νίκο Δένδια. Σε πολύ αυστηρό ύφος και χτυπώντας το χέρι στο έδρανο είπε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία είναι επίσης απαράδεκτη».  Με την τελευταία φράση του επισήμανε εμμέσως δύο παλαιότερα ατοπήματα του νεαρού βουλευτή. Ο Κ. Μπογδάνος είχε προκαλέσει και τον περασμένο Αύγουστο, όταν παρέστη στην εκδήλωση στο Γράμμο και στο Βίτσι για τη λήξη του εμφυλίου το 1948, όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ τον Ιούλιο του 2020, είχε παραστεί επίσης στην Πλατεία Βικτωρίας, σε συγκέντρωση για το μεταναστευτικό, όπου παρίστατο και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα