Διαβήτης: Νέα επιστημονικά δεδομένα στην αντιμετώπισή του – Τι δείχνει σουηδική έρευνα που συμμετέχει 29χρονος Θεσσαλονικιός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Μια νέα σελίδα ανοίγουν τα αποτελέσματα έρευνας  που πραγματοποιήθηκε στο  Κέντρο Κλινικών Ερευνών  του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας για τα νέα γονιδιωματικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation που εκδίδεται από την  American Society for Clinical Investigation. Στην ερευνητική ομάδα του Lund  συμμετέχει κι ο 29χρονος Αλέξανδρος Καραγιαννόπουλος από τη Θεσσαλονίκη.

  • Η έδρα του Διαβητολογικού Κέντρου  (CLINICAL RESEARCH CENTER) του Πανεπιστημίου Lυnd της Σουηδίας

Η έρευνα βασίστηκε σε αναλύσεις κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη από 283 ανθρώπους με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2. Επί του παρόντος, ο διαβήτης ταξινομείται σε δύο κύριες μορφές, τον τύπο 1 και τον τύπο 2, όπου το 90% των διαβητικών ταξινομούνται στον τύπο 2.

  • Η πρόσφατη δημοσίευση  στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation  της επιστημονικής μελέτης  για τα νέα γονιδιωματικά δεδομένα για τη θεραπεία του διαβήτη

Στο Διαβητολογικό Κέντρο  του LUND UNIVERSITY DIABETES CENTER  εργάζεται κι ένας νέος επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξανδρος Καραγιαννόπουλος 29 ετών, ο οποίος στο προσεχές πεντάμηνο αναμένεται να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Lund με αντικείμενο την ενδοκρινολογία και την κλινική έρευνα στον διαβήτη (Endocrinology-Diabetes).

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου του Λουντ και ως υποψήφιος διδάκτορας  εργάζεται στην ερευνητική ομάδα του LUND UNIVERSITY DIABETES CENTER  που ερευνά την αποκρυπτογράφηση των αιτιών που οδηγούν στο διαβήτη τύπου 2 μέσω της συλλογής, επεξεργασίας και σύνθεσης γονιδιωματικών δεδομένων.

  • Αλέξανδρος Καραγιαννόπουλος, υποψήφιος Διδάκτωρ κλινικής έρευνας στην  ενδοκρινολογία/διαβήτη του Πανεπιστημίου Lυnd της Σουηδίας

Ο Αλέξανδρος Καραγιαννόπουλος  που υπογράφει ως δεύτερο όνομα μιας πολυμελούς επιστημονικής ομάδας τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation    αναφέρει δηλώνει αποκλειστικά στο e-farmako ότι: «Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 μια ομάδα παγκρεατικών κυττάρων που φυσιολογικά εκκρίνει ινσουλίνη αρχίζει να υπολειτουργεί. Αυτό έχει ως συνέπεια το σάκχαρο στο αίμα να παραμένει υψηλό (υπεργλυκαιμία) προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στον οργανισμό. Η έρευνα μας εντόπισε ένα γονίδιο που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη βλάβη των παγκρεατικών κυττάρων που εκκρίνουν ινσουλίνη, οδηγώντας έτσι σταδιακά στον διαβήτη τύπου 2. Το γονίδιο αυτό έχει συσχετιστεί με τη λευχαιμία στο παρελθόν αλλά η σημασία του για τον διαβήτη ήταν άγνωστη μέχρι τώρα. Η διαφορά αυτής της μελέτης με αντίστοιχες προηγούμενες είναι ότι σε αυτή επιβεβαιώσαμε με πειραματικές μεθόδους γονίδια που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν να σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2, ενώ εντοπίσαμε και πολλά άγνωστα μέχρι τώρα γονίδια. Ένα από αυτά, το PAX5, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων.  Σε επόμενο στάδιο θα δοκιμάσουμε να ‘’διορθώσουμε’’ τις βλάβες στο γονίδιο αυτό χρησιμοποιώντας το γονιδιακό ψαλίδι CRISPR/Cas 9”. 

Σύμφωνα με τον  κ. Καραγιαννόπουλο η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Lund μπόρεσε να εντοπίσει γονίδια που αποδείχτηκε να συνδέονται  πολύ στενά με βλάβη στην έκκριση ινσουλίνης τη στιγμή μάλιστα  που οι πιο πρόσφατες προβλέψεις εκτιμούν ότι μέχρι το 2045 το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζουν με διαβήτη και 9 στους 10 με διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς  είναι πολύ πιθανό μελλοντικές θεραπείες που θα αντικαθιστούν τα επίπεδα του γονιδίου PAX5 να αποδειχτούν ιδιαίτερα ωφέλιμες σε αυτή την ομάδα ασθενών».

www.e-farmako.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα