Διάστημα: Εντοπίστηκε συντρίμμι στη Σελήνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES

Επειτα από μήνες ανάλυσης φωτογραφιών από την επιφάνεια της Σελήνης, επιστήμονες εντόπισαν το σημείο πρόσκρουσης ξεχασμένου τμήματος πυραύλου, το οποίο συνετρίβη στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου μας τον Μάρτιο

Διάστημα: Εντοπίστηκε συντρίμμι στη Σελήνη

Επειτα από μήνες ανάλυσης φωτογραφιών από την επιφάνεια της Σελήνης, επιστήμονες εντόπισαν το σημείο πρόσκρουσης ξεχασμένου τμήματος πυραύλου, το οποίο συνετρίβη στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου μας τον Μάρτιο.

Η επιστημονική ομάδα δεν έχει καταλήξει ακόμη από ποιον πύραυλο προήλθαν τα θραύσματα που εντοπίσθηκαν, ενώ την απορία τους προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόσκρουση δημιούργησε όχι έναν, αλλά δύο κρατήρες. «Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν απρόσμενο. Αυτό είναι πάντα πιο διασκεδαστικό από το να προβλέπει κανείς σωστά τη θέση, το βάθος και τη διάμετρο ενός κρατήρα», λέει ο Μαρκ Ρόμπινσον, επικεφαλής οπτικών μέσων του οχήματος τροχιάς Lunar Recon Orbiter της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, φωτογραφίζοντας την επιφάνειά της από το 2009.

Το μυστήριο με το θραύσμα του πυραύλου ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν ο Μπιλ Γκρέι, δημιουργός αστρονομικού λογισμικού, εντόπισε το τμήμα πυραύλου, που έμοιαζε να βρίσκεται σε πορεία συντριβής με την επιφάνεια της Σελήνης και συγκεκριμένα τη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου της Γης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γκρέι, το θραύσμα προέρχεται από το δεύτερο στάδιο πυραύλου SpaceX Falcon 9, που έθεσε σε τροχιά το διαστημικό παρατηρητήριο κλίματος DSCOVR τον Φεβρουάριο του 2015. Εκανε, όμως, λάθος.

Πρόκειται για τμήμα κινεζικού πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και συνετρίβη στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Επιστήμονες της NASA διέψευσαν τους υπολογισμούς του Γκρέι, ο οποίος κατέληξε ότι το συντρίμμι πυραύλου προήλθε από κινεζικό πύραυλο Μεγάλη Πορεία, που εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Κινέζος κρατικός αξιωματούχος διέψευσε, πάντως, την αμερικανική επιστημονική ομάδα, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος επανήλθε στην ατμόσφαιρα, όπου και ανεφλέγη κατά τη διαδικασία επανόδου, παρά τους αξιόπιστους υπολογισμούς των Αμερικανών.

Παρότι το παρατηρητήριο Lunar Recon Orbiter έχει αποτυπώσει φωτογραφικά σχεδόν το σύνολο της σεληνιακής επιφάνειας, ορισμένα σημεία «διέφυγαν» την προσοχή του. Οπως αποδείχθηκε, τελικά, το σημείο συντριβής βρισκόταν σε μία από αυτές τις «γκρίζες ζώνες». Ενθυμούμενος τον γνωστό νόμο του Μέρφι (σύμφωνα με τον οποίο ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά), ο δρ Ρόμπινσον θυμάται να αναφωνεί: «Ξέρω ακριβώς πού θα πέσει».

Ο διαφορετικός φωτισμός στις εικόνες του Lunar Recon Orbiter, ωστόσο, δεν επέτρεψε στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν λογισμικό σύγκρισης εικόνων. «Καθίσαμε κάτω και ψάξαμε οι ίδιοι αυτό που αναζητούσαμε ανάμεσα σε εκατομμύρια pixel φωτογραφιών», εξηγεί ο δρ Ρόμπινσον. Ο φοιτητής Αλεξ Ζόνκε, τεταρτοετής στη γεωλογική σχολή του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, θυμάται ότι δαπάνησε περισσότερες από 50 ώρες σκυμμένος πάνω από τις εικόνες. «Παρά τη ζάλη μου, εντόπισα σειρά εικόνων που έδειχναν την ύπαρξη ξεχωριστού γεωλογικού μορφώματος. Κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου και προσπάθησα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου, παρότι ήξερα ότι είχαμε βρει αυτό που ψάχναμε», σχολιάζει ο Ζόνκε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα