Διάλεξη στο ΑΠΘ για την απόδειξη της Εικασίας των Duffin-Schaeffer

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο απόφοιτος του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Δημήτρης Κουκουλόπουλος δίνει διαδικτυακή διάλεξη στο ΑΠΘ για την απόδειξη της Εικασίας των Duffin-Schaeffer

Θεσσαλονίκη, 25/6/2020

Διαδικτυακό Colloquium διοργανώνεται από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ με ομιλητή τον διεθνούς φήμης επιστήμονα και απόφοιτο του Τμήματος, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Δημήτρη Κουκουλόπουλο.

Η διάλεξη με τίτλο «Προσεγγίζοντας άρρητους αριθμούς με κλάσματα» δίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, στις 18.00, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Το καλοκαίρι του 2019 ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος μαζί με τον Καθηγητή James Maynard από την Οξφόρδη απέδειξαν την Εικασία των Duffin-Schaeffer, που είχε διατυπωθεί πριν από 78 χρόνια και αφορά την προσέγγιση των άρρητων αριθμών μέσω κλασμάτων.

Στη διαδικτυακή ομιλία του ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος θα εξηγήσει την Εικασία των Duffin-Schaeffer, όπως επίσης και την πρόσφατη απόδειξή της, η οποία συνδυάζει ιδέες από τη θεωρία γραφημάτων με πιο κλασικές μεθόδους από την αναλυτική και την πιθανοθεωρητική θεωρία αριθμών.

«Στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που απόφοιτός μας έλυσε ένα τόσο σημαντικό ανοικτό πρόβλημα και συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους ερευνητές της γενιάς του! Το επιστημονικό έργο που προσφέρει το Τμήμα μας είναι πολύ υψηλό και το κατατάσσει στα κορυφαία Τμήματα Μαθηματικών των ελληνικών Πανεπιστημίων. Στόχος του Τμήματος είναι η αριστεία στην εκπαίδευση και στην έρευνα», επισημαίνει η Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Χαρά Χαραλάμπους.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε κοινό με γνώσεις μαθηματικών και θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας zoom.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρακολούθηση της διάλεξης και για την περίληψή της παρέχονται στον σύνδεσμο
https://math.auth.gr/seminars/koukoulopoulos/

Σύντομο Βιογραφικό του Δημήτρη Κουκουλόπουλου

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στον Καναδά. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ το 2006, το Διδακτορικό Δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο του Illinois των ΗΠΑ το 2010, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Αναλυτική Θεωρία Αριθμών.

Οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα καλύτερα διεθνή περιοδικά των Μαθηματικών. Το 2013 έλαβε το βραβείο Paul R. Halmos-Lester R. Ford. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Κατανομή των Πρώτων Αριθμών», που εκδόθηκε από την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, το 2019.

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος και ο James Maynard απέδειξαν την 78χρονη Εικασία των Duffin-Schaeffer, το καλοκαίρι του 2019.

Επισυνάπτεται φωτογραφία.
Φωτογραφία: Ο ομιλητής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Δημήτρης Κουκουλόπουλος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα