Δημοσκόπηση-Τουρκία: Το AKP του Ερντογάν «παίρνει κεφάλι» ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σημαντικό προβάδισμα δίνει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου, που υπενθυμίζεται πως θα διεξαχθούν παράλληλα με τις προεδρικές.

Ειδικότερα, στην έρευνα της Metropoll, που έγινε από 1 έως 3 Απριλίου, με δείγμα 2.610 ατόμων, το ΑΚΡ λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το δεξιό Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%.

Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μένουν κάτω του 1%, με εξαίρεση ίσως το αριστερό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΤΙΡ), που με 0,9% δίνει τη μάχη για να ξεπεράσει το όριο αυτό.

Στα ποσοστά αυτά δεν είναι ενσωματωμένο το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Με κατανομή ωστόσο και του ποσοστού των αναποφάσιστων, η δύναμη του ΑΚΡ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40,1%, του CHP στο 24,6%, του HDP στο 12,8%, του Καλού Κόμματος στο 9,6%, του ΜΗΡ στο 5,1% και του Κόμματος Πατρίδας του Ιντζέ στο 2,7%.

Image
Οι έδρες που απαιτούνται για αυτοδυναμία στην Τουρκία
Παρ’ όλο που στις εκλογές της 14ης Μαΐου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου, οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα κριθούν εν πολλοίς από τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης. Για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου.

Με δεδομένη μάλιστα και τη δέσμευση της «Συμμαχίας του Έθνους», που στηρίζει την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, απαιτείται πλειοψηφία 360 εδρών για να προωθηθούν οι απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ή ακόμη και 400 εδρών αν προκύψει διαφωνία μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Εθνοσυνέλευσης.

«Ντέρμπι» Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου για προεδρία δίνει η Metropoll – Ο «παράγοντας» Ιντζέ
Υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα της έρευνας της ίδιας εταιρείας, που αφορούσαν στις προεδρικές εκλογές και είχαν δοθεί προ ημερών στη δημοσιότητα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν, κάτι που οδηγεί σε επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Image
Καθοριστικός εν προκειμένω για μια μονομαχία Κιλιτσντάρογλου-Ερντογάν εν όψει της 28ης Μαΐου αναδεικνύεται ο ρόλος του Μουχαρέμ Ιντζέ, που συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων στην έρευνα της Metropoll, με το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του στο δεύτερο γύρο να μπορεί να γίνει καθοριστικό. Όπως αναφερόταν στην ίδια έρευνα, το 30,5% των ψηφοφόρων του θα επέλεγαν Κιλιτσντάρογλου, αν ο Ιντζέ αποχωρούσε από την κούρσα, έναντι του 23,4% που θα στήριζε Ερντογάν.

Image
https://www.iefimerida.gr/kosmos/ekloges-toyrkia-akp-erntogan-pairnei-kefali”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα