ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΡΤΕΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και ιστορικού συγγραφέα Δημοσθένη Κούκουνα για την πολύκροτη υπόθεση Μέρτεν, που είχε συνταράξει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα του 1960, φέρνει για πρώτη φορά στο φως τα άγνωστα παρασκήνια, ανέκδοτα στοιχεία και ποιες από τις ανατριχιαστικές καταγγελίες του κατοχικού Γερμανού γκαουλάιτερ της Θεσσαλονίκης ήταν πραγματικές ή σκηνοθετημένες. Μια θλιβερή εποχή με τους διωγμούς των Εβραίων και τις περιουσίες τους που λεηλατήθηκαν, τα απίστευτα διπλωματικά και πολιτικά παρασκήνια, τους πράκτορες του κατακτητή. Τι ακριβώς έγινε στη δίκη του Μαξ Μέρτεν στο ειδικό στρατοδικείο εγκληματιών πολέμου της Αθήνας, ακριβώς πριν από εξήντα χρόνια. Η πολιτική θύελλα που προκλήθηκε και οι απίστευτες καταγγελίες που ακολούθησαν μετά, όταν πλέον ο Μέρτεν είχε αμνηστευθεί και επιστρέψει στη Γερμανία, σε βάρος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, του υπουργού Δημητρίου Μακρή και της γυναίκας του Δοξούλας, καθώς και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γεωργίου Θεμελή. Άγνωστες πτυχές, συγκλονιστικές μαρτυρίες, ανέκδοτα ντοκουμέντα, πλούσιο εικονογραφικό υλικό, μία σε βάθος έρευνα σε κρατικά και ιδιωτικά αρχεία με στόχο την ιστορική αλήθεια.

Ανάμεσα στα περιεχόμενα του βιβλίου: Η Θεσσαλονίκη υπό Κατοχή, Επισιτισμός και σκάνδαλα, Η δίωξη των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και τι απέγιναν οι περιουσιίες τους, Ο παντοδύναμος Μέρτεν γίνεται γκαουλάιτερ της Θεσσαλονίκης, Ποια πραγματικά ήταν η πολιτεία του Κ. Καραμανλή κατά την Κατοχή, Η επανεμφάνιση του Μέρτεν μεταπολεμικά, η σύλληψη και η δίκη του, Η πολιτική θύελλα κ.ά.

Συγγραφέας: Δημοσθένης Κούκουνας

Τίτλος: Η Υπόθεση Μέρτεν

Υπότιτλος: Και η σύγκρουση με τον Καραμανλή

Σχήμα 17Χ25, Τιμή 28,00€

σελίδες 560, ISBN 978-2-940603-69-5

Εκδότης: Ariston Books, Λωζάννη

(Πληροφορίες: Τηλ.: 210 7255962)

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “γκαουλάιτερ της Θεσσαλονίκης”

    Υπήρξε ποτέ η Θεσσαλονίκη γερμανικό Gau, για να έχει Gauleiter; Με την αρχή τής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, άρχισαν να μιλούν συνεχώς για Γερμανούς γκαουλάιτερ, χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να πληροφορηθεί τι ήσαν ακριβώς οι φέροντες τον τίτλο αυτόν. Μονάχα τον πλήρη κατάλογο των Gau και των Gauleiter να διαβάσει κανείς, καταλαβαίνει πόσο άσχετος πρέπει να είναι κάποιος για να γράφει ότι η Θ/νίκη είχε … γκαουλάιτερ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα