Δημήτρης Μπουραντώνης στην «Κ»: Τολμηρές αποφάσεις για προστασία των ΑΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις για την προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου, της ασφάλειας των φοιτητών και του προσωπικού. Αυτό τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ο Δημήτρης Μπουραντώνης, ο πρύτανης του εμβληματικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) –πρώην ΑΣΟΕΕ–, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προπηλακίστηκε από ομάδα κουκουλοφόρων μέσα στο γραφείο του. «Τη στιγμή της εισβολής στο γραφείο μου αισθάνθηκα φόβο και αγωνία», λέει μιλώντας αποκλειστικά στην «Κ». Η φωτογραφία με τους θρασείς εισβολείς να κρατούν όμηρο τον πρύτανη προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην κοινωνία και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε δέσμη μέτρων για τη φύλαξη των ΑΕΙ, με τοποθέτηση κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και ειδικό σώμα φύλαξης.
«Εδώ και τρεις δεκαετίες η κοινωνία έχει σχεδόν συνηθίσει να βλέπει πρυτάνεις και καθηγητές να “χτίζονται”, να προπηλακίζονται, να τρομοκρατούνται. Τα πρόσφατα γεγονότα βίας στο ΟΠΑ και στο ΕΜΠ φαίνεται να προκαλούν την αντίδραση της κοινωνίας σε βαθμό που ακόμα κι αυτοί που έχουν υπάρξει θύματα της αδράνειας της συνήθειας να παραδέχονται πλέον ότι ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή», τονίζει ο κ. Μπουραντώνης.

– Πώς αισθανθήκατε κατά τη διάρκεια της επίθεσης;
– Δεν σας κρύβω ότι τη στιγμή της εισβολής στο γραφείο μου αισθάνθηκα φόβο και αγωνία. Στη συνέχεια αναλογίστηκα τις συνέπειες για το ίδρυμα και τους φοιτητές. Ετσι, σκέφτηκα τι πρέπει να γίνει ώστε τέτοια γεγονότα να μην ξανασυμβούν και κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη βιώσει ποτέ τη βιαιότητα που ασκήθηκε επάνω μου. Επιτρέψτε μου όμως να μην επεκταθώ.

– Πώς αξιολογείτε τη μεγάλη υποστήριξη που είχατε από τα κόμματα αλλά και την κοινωνία μετά το συμβάν; Τι δείχνει;
– Είναι ιδιαίτερα σημαντική και ελπίζω να αποτελέσει το κρίσιμο υπόβαθρο ώστε να ληφθούν τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό τόσο του ιδρύματος όσο και των υπόλοιπων ΑΕΙ στα οποία εκδηλώνονται ή και ενδημούν φαινόμενα άσκησης βίας και άλλες μορφές παραβατικής συμπεριφοράς.

Το μήνυμα από την τεράστια συμπαράσταση που δέχθηκα από αναρίθμητα μέλη ΔΕΠ και κυρίως από φοιτητές του ΟΠΑ, αλλά όχι μόνο, είναι ξεκάθαρο όσο ποτέ: Θέλουν να δουν το πανεπιστήμιο να λειτουργεί επιτέλους σε ένα πραγματικό περιβάλλον ελευθερίας για την παραγωγή και τη διάχυση της γνώσης. Οσο για τη διαφαινόμενη αφύπνιση της κοινωνίας, γνωρίζετε ότι εδώ και τρεις δεκαετίες η κοινωνία μας έχει σχεδόν συνηθίσει να βλέπει πρυτάνεις και καθηγητές να «χτίζονται», να προπηλακίζονται, να τρομοκρατούνται. Τα πρόσφατα γεγονότα βίας στο ΟΠΑ και στο ΕΜΠ φαίνεται να προκαλούν την αντίδραση της κοινωνίας σε βαθμό που ακόμα κι αυτοί που έχουν υπάρξει θύματα της αδράνειας της συνήθειας να παραδέχονται πλέον ότι ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή. Οι επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις βίας και η ανομία που επικρατεί σε χώρους των ΑΕΙ οδηγούν νομοτελειακά στην αναθεώρηση στερεοτύπων και πεποιθήσεων και στη μείωση των φοβικών συνδρόμων του παρελθόντος. Η υγιής αντίδραση της κοινωνίας θα πρέπει να καθοδηγήσει το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς της δημοκρατικής πολιτείας και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε τολμηρές αποφάσεις προστασίας του δημόσιου πανεπιστημίου, θωράκισης της ασφάλειας των φοιτητών του, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να παραμείνει φωτεινή κοιτίδα ζωής, φάρος πολιτισμού και παιδείας.

– Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη; 
– Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπικά ο ίδιος, όπως δήλωσε, πρωτοβουλία για την πάταξη της παραβατικότητας και της ανομίας στα ΑΕΙ. Ομως, οι εξαγγελίες από μόνες τους δεν αρκούν, διότι φαντάζουν, με βάση την ιστορική εμπειρία, με δηλώσεις προθέσεων. Θα πρέπει, έπειτα από ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι εξαγγελίες αυτές να πάρουν τη μορφή συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων μέτρων.

– Ποιες οι «υποχρεώσεις» του πρύτανη του ΟΠΑ υπό αυτές τις συνθήκες;
– Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τα βίαια γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου, ο πρύτανης έχει πρώτιστη υποχρέωση να προβεί άμεσα στις ενέργειες για να επανέλθει η κανονικότητα στην καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος. Εχει όμως και το χρέος να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες μέσω των οποίων η πανεπιστημιακή κοινότητα, ενωμένη, θα αντιμετωπίσει με βάση την ευθύνη που της αναλογεί κάθε προσπάθεια που θέλει να πλήξει το κύρος του ιδρύματος. Η υπέρτατη όμως υποχρέωση του πρύτανη είναι να οδηγήσει, σε συνεργασία με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε μια δυναμική και αναπτυξιακή πορεία προς το μέλλον, με πυξίδα την ιστορική του πορεία και γνώμονα την απαρέγκλιτη προσήλωσή του στην αριστεία.

– Η επίθεση έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάληψη του πρυτανικού θώκου από εσάς. Ωστόσο, είχατε διατελέσει αντιπρύτανης, τα γνωρίζατε. Μετανιώσατε που θέσατε υποψηφιότητα;
– Ούτε για μια στιγμή. Παραμένω προσηλωμένος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πρυτανικής αρχής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στον στόχο μας, να καταστήσουμε το ίδρυμα πρότυπο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε δεν πτοούν ούτε την πρυτανική αρχή ούτε τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Αντίθετα, χαλυβδώνουν τη θέλησή μας να καταστήσουμε το πανεπιστήμιο νησίδα ακαδημαϊκής αριστείας σε διεθνές επίπεδο.

Υψηλό επίπεδο

– Το ΟΠΑ συμπλήρωσε φέτος τα 100 του χρόνια. Είναι μεταξύ των καλύτερων ΑΕΙ διεθνώς στις οικονομικές σπουδές. Πού χρειάζεται βελτίωση; 
– Το ΟΠΑ έχει καταξιωθεί ως διεθνώς αναγνωρισμένο ΑΕΙ στις επιστήμες της οικονομίας, διοίκησης και πληροφορίας. Το υψηλής επιστημονικής κατάρτισης δυναμικό του και η άριστη ποιότητα των φοιτητών, το έχουν καταστήσει κοιτίδα αριστείας. Η ευρεία αναγνωρισιμότητα των –πιστοποιημένων στην ποιότητα– προπτυχιακών προγραμμάτων του στην κοινωνία και στην οικονομία καταδεικνύεται από τις υψηλές βάσεις εισαγωγής των φοιτητών και από την άμεση απορρόφηση των αποφοίτων σε απαιτητικές θέσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα κατακτούν κορυφαίες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Τα διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα προσελκύουν νέους ερευνητές υψηλών δυνατοτήτων. Τέλος, έχει αναπτύξει το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα διεθνούς κινητικότητας φοιτητών προς και από το Ιδρυμα στο πλαίσιο του Erasmus και έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Για να διασφαλιστεί η δυναμική πορεία του πρέπει: α) να εναρμονιστεί πλήρως με την πρόκληση της διεθνοποίησης μέσω της λειτουργίας, σε σύμπραξη με ξένα ΑΕΙ κύρους, νέων προγραμμάτων και της προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών, β) να στελεχωθεί με πρόσθετο ερευνητικό-διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και γ) να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Αλλάζω γραφεία και διαδρομές για να μη δίνω στίγμα…»

dimitris-mpoyrantonis-stin-k-tolmires-apofaseis-gia-prostasia-ton-aei0
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα πέντε κεντρικά ΑΕΙ που έχουν στοχοποιηθεί. (Φωτ. INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ)

Oχι οριζόντια μέτρα για τη φύλαξη των ΑΕΙ, όχι αστυνομία μέσα στα ιδρύματα. Σε αυτό συγκλίνουν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων ως προς το «δέον γενέσθαι» για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ. Ωστόσο, οι ηγεσίες των ΑΕΙ μοιάζει να αιφνιδιάστηκαν από την άμεση πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει εσπευσμένα τη Σύνοδο Πρυτάνεων για τη λήψη μέτρων, μετά την επίθεση κουκουλοφόρων στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίο Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη στο γραφείο του στις 29 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε, την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ και παρόντες την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τρία βασικά μέτρα: την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, την τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, και την αυστηροποίηση των ποινών για τα σχετικά αδικήματα.

Η πρώτη αντίδραση των πρυτάνεων στην κίνηση του πρωθυπουργού ήταν θετική, όπως αναμενόταν και από το μπαράζ ανακοινώσεων που είχαν προηγηθεί και καταδίκαζαν τα γεγονότα στο ΟΠΑ. «Η Σύνοδος θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις και τους αρμόδιους υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που έκαναν οι πρυτάνεις για να αξιολογήσουν τα όσα ακούστηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ δήλωσε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι ο ίδιος αναγκάζεται να αλλάζει γραφεία και διαδρομές για να μη δίνει το στίγμα του σε τυχόν άτομα που θέλουν να του επιτεθούν.

Ωστόσο, σε αυτή ακριβώς την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου διεφάνη μια προσπάθεια από τους πρυτάνεις να μη βιαστούν να υιοθετήσουν κάποιο από τα μέτρα, εάν δεν το καλοζυγίσουν.

Ενδεικτικά, ως προς την τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, η Σύνοδος ανέφερε ότι «τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος». Αρα δέχεται να μπει κάρτα στα κτίρια διοίκησης των ΑΕΙ, όπου και τα πρυτανικά γραφεία, καθώς και σε εργαστήρια και άλλους χώρους με σημαντικό εξοπλισμό, αλλά όχι γενίκευση της κάρτας εισόδου.

Επίσης, ως προς την πρόταση για αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα βίας εντός των ΑΕΙ, η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από τους πρυτάνεις για την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, ή «σώματος ασφαλείας» όπως ονομάστηκε. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στην «Κ», το σώμα ασφαλείας θα έχει έδρα σε κάθε ίδρυμα και θα έχει ενημέρωση για τη χωροταξία των χώρων εποπτείας του. Θα απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ θα έχει και προανακριτικά καθήκοντα εάν διαπράττονται αδικήματα. Τα μέλη του θα φορούν ειδική στολή, η οποία θα διαφέρει από των αστυνομικών. Iδιαίτερο στοιχείο είναι ότι ο αριθμός του σώματος θα αυξομειώνεται όχι μόνο με βάση τις ανάγκες κάθε ΑΕΙ (ανάλογα με το μέγεθος των χώρων του) αλλά και με βάση τις συνθήκες κάθε χρονικής περιόδου. Τα μέλη του σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ.

Οι αντίθετες απόψεις

«Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των ΑΕΙ, χρειάζεται η εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους», δήλωσε η Σύνοδος, σε μία παράγραφο που «κρύβει» τις αντίθετες απόψεις επί της πρότασης μέσα στη Σύνοδο. Χαρακτηριστικά, θεωρείται ότι η υπαγωγή του σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσκρούει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, και άρα είναι αντισυνταγματική. Εξ ου και η πρόταση το σώμα να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο. «Αλλωστε, αυτό το σώμα θα είναι σε επιχειρησιακή συμφωνία με την αστυνομία», όπως ανέφερε στην «Κ» πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ, ο οποίος «φωτογραφίζει» το μοντέλο της ανάθεσης της φύλαξης του ΑΕΙ σε ιδιωτική εταιρεία security.

Ορισμένοι όμως πρυτάνεις συμφωνούν με τη δημιουργία σώματος ασφαλείας με αστυνομικές αρμοδιότητες, καθώς θεωρούν ότι η Σύγκλητος και ο πρύτανης είναι αργοκίνητα όργανα και ότι λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια, και άρα δεν θα καλούν την αστυνομία. Η ομάδα αυτή προτείνει, για παράδειγμα, το σώμα ασφαλείας να έχει γραφείο εντός του ΑΕΙ και να υπάρχει ακαδημαϊκός υπεύθυνος φύλαξης, ο οποίος σε περίπτωση εκτρόπων να ειδοποιεί τον πρύτανη αλλά και την αστυνομία. Να σημειωθεί ότι προ ενός έτους, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες που είχαν ευθύνη τους πανεπιστημιακά κτίρια να καταστρώσουν επιχειρησιακά σχέδια ούτως ώστε να είναι έτοιμες να δράσουν εάν και όταν αυτό τους ζητηθεί, όπως επίσης και να  αποκτήσουν «συνδέσμους» εντός των ιδρυμάτων. «Είναι πράγματα που γίνονται παρότι δεν προβάλλονται, και άλλα που διακηρύσσονται αλλά στην πράξη δεν υλοποιούνται» ανέφερε με νόημα στην «Κ» πρύτανης.

Τελικά, η Σύνοδος αποφάσισε να συστήσει πενταμελή επιτροπή που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την πολιτεία. Η σύνθεση της επιτροπής –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποτελείται από πρυτάνεις πέντε κεντρικών ΑΕΙ που έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά βίας– υποδηλώνει και την πρόθεση τα μέτρα να εξειδικευθούν με βάση τις ανάγκες κάθε ιδρύματος.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα