Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους στη Γερμανία δεν θέλει να προσκληθεί ο Ερντογάν λόγω της στάσης του για τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την DW Turkce, η περιγραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, ως «ομάδα μουτζαχεντίν» και όχι τρομοκρατική οργάνωση, προκάλεσε εντατικοποίηση των συζητήσεων για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.

Το 45% των συμμετεχόντων σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία έρευνας κοινής γνώμης “YouGov” πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στη γερμανική πρωτεύουσα επιθυμεί να αποσυρθεί η πρόσκληση που έκανε στον Ερντογάν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λόγω της στάσης του απέναντι στη Χαμάς.

Το 32 τοις εκατό όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Το 25 τοις εκατό των συμμετεχόντων δεν εξέφρασε καμία γνώμη. Η δημοσκόπηση του YouGov διενεργήθηκε μεταξύ 3 και 7 Νοεμβρίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.123 άτομα από όλη τη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία μετά από πέντε χρόνια, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Όλαφ Σολτς την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση Σολτς-Ερντογάν αναμένεται να γίνει την Παρασκευή.

Έρευνα πριν την επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία:
«Ένας στους δύο ανθρώπους

λέει «Ο Ερντογάν δεν πρέπει να έρθει»»

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές άλλες χώρες κατατάσσουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Στη δήλωσή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στις 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της».

Μετά την ομιλία, το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία.

Στη συγκέντρωση για τη Μεγάλη Παλαιστίνη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 28 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το Ισραήλ διέπραξε «έγκλημα πολέμου» και θεώρησε τη Δύση υπεύθυνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

—https://echedoros.blog/2023/11/11/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81/