Δεν επήλθε συμφωνία της Τουρκίας με τη διοίκηση Τραμπ για το θέμα των Κούρδων

18/2/17 | 0 | 0 | 440 εμφανίσεις
  • Ντάνφορντ και Χουλουσί ανταλλάσσουν χειραψία

Η προσέγγιση της Τουρκίας για το θέμα του PYD/YPG (που ελέγχει το βόρειο τμήμα της Συρίας) δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του Τραμπ και έτσι δεν έχει επέλθει μέχρι στιγμής συμφωνία. Η κατάσταση αυτή βγήκε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά στις συζητήσεις που είχε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ με τον Αμερικανό ομολογό του, στρατηγό Ντάνφορντ.

 Στην ανακοίνωση που έγινε μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών, ενώ αναφέρθηκε το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν έγινε καμία αναφορά στο PYD/YPG. Οι ανακοινώσεις που γίνονται μετά από συναντήσεις τέτοιου είδους, εκδίδονται μετά από συμφωνία των δυο πλευρών –γι’ αυτό έχουν τη σημασία τους.

Η επίσημη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Ακάρ-Ντάνφορντ έγινε από πλευράς Τουρκίας, η οποία ήταν ο οικοδεσπότης. Όμως στην ανακοίνωση αυτή, ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, εναντίον των οποίων θα δράσουν από κοινού ΗΠΑ και Τουρκία, δεν αναφέρθηκε το όνομα του PYD/YPG, το οποίο από την Τουρκία θεωρείται «η φυσική συνέχεια της διασπαστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής επί λέξει: «Στις συζητήσεις επισφραγίστηκε η πλήρης συμφωνία σε ζητήματα που αφορούν τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία, με κύριες αυτές του ΡΚΚ και του ISIS». Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στην Ιεράπολη και τη Ράκκα.

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στη Ράκκα και την Ιεράπολη/Μένπετζ, παρότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα μέλη της κυβέρνησης δεν παραλείπουν να δηλώνουν ότι «μετά την Αλ Μπαμπ, σειρά έχουν η Ιεράπολη και η Ράκκα». Η απουσία της Ιεράπολης και της Ράκκα από την ανακοίνωση, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν καμία υπόσχεση και δέσμευση για το ζήτημα αυτό.

Ο Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο οι ΗΠΑ και η Τουρκία να επιχειρήσουν από κοινού εναντίον της Ράκκας, και να αποκλειστεί η συμμετοχή του YPG/PYD. Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς μετά τη συνάντηση με τον Ντάνφορντ, σημαίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι «η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον δεν συμφώνησαν στο θέμα της Ράκκας».

  • Πηγή: Sözcü.
    Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.
  • pontos-news.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας