«Για το θέμα των (τουρκικών) στρατευμάτων, ο Γενικός Γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) σημείωσε ότι «Μηδέν στρατοί, Μηδέν εγγυήσεις» ήταν κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, ενώ μακράς διάρκειας παραμονή τουρκικών στρατευμάτων παραμένει κόκκινη γραμμή για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Τα παραπάνω σημειώνει η πρακτικογράφος του ΟΗΕ, Σίλια Ρίτσαρσον, στο αυστηρώς εμπιστευτικό έγγραφο για το περίφημο Δείπνο στο Κραν Μοντάνα, την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

Σημειώνει ότι (ο Γ.Γ. του ΟΗΕ) «δεν βλέπει προοπτική για περαιτέρω μετακινήσεις σε αυτό το θέμα από κανένα μέρος και κατέληξε ως αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει σε ανώτερο επίπεδο (π.χ. με εμπλεκομένους τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας).

Τι αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγγραφο

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, το έγγραφο αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας ρώτησε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να σκεφτεί επανεξέταση της παρουσίας των στρατευμάτων και ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι δεν έχει ένσταση αυτό να συζητηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών.

Η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ήταν πως αυτό το θέμα μπορούσε, αληθώς, να συζητηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών αλλά δεν υπήρχε καμία εγγύηση για ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Από το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά το ανάρμοστο παιγνίδι που έπαιζε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος -σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες- ήταν εκνευρισμένος και ερειστικός. Σε κάποια στιγμή, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, που ζήτησε να παρουσιαστούν γραπτώς οι θέσεις της Τουρκίας, απάντησε θυμωμένος (σημειώνουμε ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα πρακτικά):

«Δεν είμαι υποχρεωμένος να σου δώσω τίποτα γραπτώς. Δεν είσαι το αφεντικό μου. Θα μοιραστώ (μαζί σας) ό,τι θέλω. Θα μοιραστώ ό,τι δίνει εντολή ο πρωθυπουργός μου και ο πρόεδρός μου. Δεν είσαι το αφεντικό μου. Ο πρωθυπουργός σου δεν είναι το αφεντικό μου και δεν μπορεί κανένας να μου ζητήσει γραπτό έγγραφο. Εντάξει; Μοιράστηκα τη γνώμη μου, είτε σας αρέσει είτε όχι, είτε τη δέχεστε είτε όχι. Χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας, πώς θα σας δώσω το δικαίωμα της επέμβασης. Δεν θα το δώσω αυτό», είπε αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΟΗΕ: «Ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η δήλωση του Γενικού Γραμματέα με την οποία το Μονομερές Δικαίωμα Επέμβασης παρουσιάζεται ως “μη βιώσιμο” έχει σημειωθεί καλά. Επίσης, σημειώθηκε η δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να μείνουν. Επανέλαβε ότι «Μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» δεν είναι σημείο αφετηρίας για την Τουρκία. Μοιράστηκε, είπε, μια πρόταση με τον Γενικό Γραμματέα, που αφορά και τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τη Συνθήκη Συμμαχίας. Έδειξε, είπε, περισσότερη ευελιξία και προσθέτοντας ένα καινούργιο στοιχείο, εισηγείται όπως το Μονομερές Δικαίωμα της Επέμβασης θα μπορούσε να επανεξεταστεί υπό την προϋπόθεση συμφωνίας επί άλλων θεμάτων».

Είναι φανερό, ότι ο Τούρκος υπουργός δεν προσφέρει τίποτα στον κ. Αναστασιάδη στα βασικά θέματα της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, απαιτεί να πάρει από πριν ό,τι ζητά, για να δει αν θα μπορεί να δείξει ευελιξία στα παραπάνω θέματα.

Περαιτέρω, είναι σαφές από το Πλαίσιο Παρακολούθησης και Εφαρμογής πως δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αναφορά για το θέμα των Εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.

Οι συζητήσεις ήταν το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης ημέρας διαβουλεύσεων και διμερών συναντήσεων μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και όλων των αντιπροσωπειών. Οι αντιπροσωπείες επικεντρώθηκαν στο θέμα για το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων καθώς και στο θέμα της παρουσίας ξένων στρατευμάτων. Στο τέλος, ο Γενικός Γραμματέας, βάσει της εκτίμησης του, θεώρησε καλύτερο να κλείσει τη Διάσκεψη, λέγοντας ότι τα απαραίτητα στοιχεία για λύση δεν μπορούν να επιτευχθούν. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα γύρω από το τραπέζι, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι μια λιτή δήλωση χρειάζεται να εκδοθεί για να εξηγεί πως η Διάσκεψη έκλεισε αφότου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

https://www.militaire.gr/den-eisai-afentiko-moy-eipe-o-tsavoysogloy-kai-ta-tinaxe-ola-ston-aera/