Φωτ.: EPA© Παρέχεται από: LiFO

Ο αρχηγός της αστυνομίας, στην πόλη όπου καταστράφηκε το σπίτι του δημάρχου εξαιτίας των επεισοδίων, δηλώνει πως αυτή η κατάσταση των τελευταίων έξι ημερών στη Γαλλία «δεν είναι ταραχές, είναι πόλεμος».

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αστυνομίας, Έρικ Βέρνιε, στην πόλη της Γαλλίας, Λ’ Άι-λε-Ροζ, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη επεισοδίων μετά την επίθεση στο σπίτι του δημάρχου της δήλωσε στο Sky News ότι οι αστυνομικοί του συμμετέχουν σε «πόλεμο» εναντίον των ταραξιών που είναι εκεί «για να μας σκοτώσουν».

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για το ξέσπασμα των επεισοδίων στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας ήταν η δολοφονία 17χρονου από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια ελέγχου.

«Ο κόσμος μιλάει για ταραχές, αλλά για όσους από εμάς πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, δεν είναι ταραχές, είναι πόλεμος. Οι άνθρωποι που στέκονται μπροστά μας, είναι εδώ για να μας σκοτώσουν. Έχουν βόμβες μολότοφ, έρχονται σε απόσταση τριών μέτρων από εμάς» λέει ο αρχηγός της αστυνομίας στη γαλλική πόλη.

«Έχουν τεράστιες πέτρες που μας πετούν για να προσπαθήσουν να μας σκοτώσουν. Δεν θέλουν να παίξουν μαζί μας. Είναι εκεί για να μας τελειώσουν» προσθέτει, τονίζοντας ότι οι αξιωματικοί του ήταν αποφασισμένοι να τηρήσουν τον νόμο και να αποκαταστήσουν την τάξη στην περιοχή η οποία είναι ήσυχη. Μια κάτοικος, για παράδειγμα, η οποία ζει 45 χρόνια στην πόλη, είπε ότι «δεν έχω ξαναδεί τέτοιο έγκλημα».

Μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση, την πόλη επισκέφθηκαν τόσο η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν.

Ισχύουν και απόψε τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία

Τα μέτρα ασφαλείας που θεσπίστηκαν από τις ταραχές που ξέσπασαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας θα ισχύουν και απόψε, για όλη τη νύχτα, παρά την χαλάρωση των επεισοδίων, δήλωσε τη Δευτέρα η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες που κλήθηκαν για την αντιμετώπιση των ταραχών που ξέσπασαν στον απόηχο του θανάτου του Ναέλ M. την περασμένη εβδομάδα θα παραμείνουν στη θέση τους προς το παρόν, είπε η Μπορν, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην «τάξη».

Η εταιρεία δημόσιας συγκοινωνίας RATP του Παρισιού ανέστειλε τα δρομολόγια των λεωφορείων και του τραμ μετά τις 21:00 στην πόλη και πέριξ. Ορισμένα προάστια του Παρισιού έχουν επίσης θέσει απαγόρευση κυκλοφορίας για να αποτρέψουν νέα κρούσματα βίας.

Σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ αποτιμώνται οι ζημιές στα ΜΜΜ του Παρισιού

Οι ταραχές έχουν προκαλέσει  ζημιές «τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού.

Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται «τα λεωφορεία και το τραμ που κάηκαν, δύο τραμ που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τα σπασμένα παγκάκια στις στάσεις», διευκρίνισε η IDFM, η εταιρεία συγκοινωνιών,  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 39 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Κάθε λεωφορείο κοστίζει σχεδόν 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Παρότι οι ταραχές έχουν περιοριστεί σημαντικά πλέον, λεωφορεία και τραμ επέστρεψαν στα αμαξοστάσια στις 21:00 «για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών», όπως υπογραμμίζει η IDFM.

Με πληροφορίες από SkyNews, France24, AFP,newsroom