Δεν έβγαλε κυρώσεις η συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπουν το θέμα της Τουρκίας οι υπουργοί Εξωτερικών. Η Κύπρος μπλόκαρε την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Πολιτικές κατευθύνσεις από τους ηγέτες περιμένει ο Ζ. Μπορέλ.

Χωρίς πρόταση για κυρώσεις ούτε για την Τουρκία, ούτε για τη Λευκορωσία έληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ η Κύπρος δεν επέτρεψε να υπάρξει ομοφωνία επί της Λευκορωσίας και ταυτόχρονα δεν προχώρησε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τις προηγούμενες αποφάσεις των ΥΠΕΞ ο κος Μπορέλ διευκρίνισε ότι αποφασίσαμε ότι θα προσθέσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη λίστα που ήδη υπάρχει για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ το «συντομότερο δυνατό». Οσο δε για την Τουρκία και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκε να πει ότι στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα αναλύσουν την κατάσταση με την Τουρκία, ώστε να χειριστούν το θέμα. Θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα λάβουμε.

«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα» έσπευσε πάντως να πει. Απλά είπα ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί δεν συμφωνεί μια χώρα. Δεν μπορώ να πω πως θα λυθεί το θέμα από τους ηγέτες. Εχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας στο Βερολίνο και είπαμε στο Βερολίνο ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση -και δεν έχει αλλάξει στάση σε ότι αφορά την Κύπρο- θα πρέπει να σκεφτούμε τις κυρώσεις. ΤΗν ίδια στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και πολλά κράτη-μέλη σκέφτηκαν ότι πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής για να το εξετάσουμε.

Η Λευκορωσία

Οι υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν την νομιμότητα του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο. Θεωρούμε τις εκλογές νοθευμένες και εκφράζουμε την στήριξή μας στο λαό που ζητά νέες δίκαιες εκλογές, τόνισε ο κ. Μπορέλ και καταδίκασε τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στη χώρα. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, θέλουμε διεθνές διάλογο για να λυθεί η κρίση και να υπάρξουν δίκαιες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις δήλωσε ότι υπάρχει βούληση αλλά απαιτείται ομοφωνία που δεν υπήρξε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Ετσι το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ουσιαστικά παραδέχτηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η χώρα που δεν συμφωνεί είναι η Κύπρος, η οποία πιέζει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Είπε ότι ελπίζει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβληθούν οι κυρώσεις. Είναι μια «προσωπική ευθύνη» για τον ίδιο, όπως είπε για να υπάρξει αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λιβύη

Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη ο ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ εκτίμησε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας μετά την κατάπαυση του πυρός. Όπως είπε χρειάζεται μόνιμη και διατηρήσιμη κατάπαυση πυρός, κινητοποίηση για να σταματήσει το μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου που έχει κοστίζει τεράστια ποσά στη χώρα και πολιτικός διάλογος.

Σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Κανείς δεν κάνει όσα πρέπει, αλλά η Ευρώπη κάνει τα περισσότερα, δήλωσε και αναφέρθηκε στην «Επιχείρηση Ειρήνη». Όπως ανακοίνωσε, σε δυο πρόσωπα και τρεις εταιρείες (μία Τουρκική) επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

euro2day.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα