Υπό το σκληρό και ανεξίτηλο αποτύπωμα των καταστροφών στη Θεσσαλία και τον Εβρο θα βρεθεί σήμερα στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κλίμα λόγων των τελευταίων εξελίξεων δεν θα είναι πανυγηρικό όπως άλλες χρονιές. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από μικρό αριθμό υπουργών και θα απευθύνει ομιλία στην οποία δεσπόζουσα θέση θα έχει η οικονομία.

Οι τρεις άξονες της πρωθυπουργικής ομιλίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η ομιλία του Πρωθυπουργού θα κινηθεί σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα: α) στη θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής β) στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους όσον αφορά την υγεία, τη δικαιοσύνη και τη παιδεία, γ) προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκ. ευρώ.

– Ο πρώτος άξονας αφορά την περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής. Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

– Ο δεύτερος άξονας δεν θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και των δομών του. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τίθενται η Υγεία, η Δικαιοσύνη και η Παιδεία.

– Ο τρίτος άξονας της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα αναπτυχθεί γύρω από τις οικονομικές εξαγγελίες οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο. Ετσι θα χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

«Βασικό διακύβευμα η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών»

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει ότι βασικό διακύβευμα παραμένει για την κυβέρνηση η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όχι μέσα από επιδόματα, αλλά από μόνιμες αυξήσεις που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της φορολογίας.

Π. Μαρινάκης: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών.

Δεν αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

«Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης .

ΔΕΘ: Οι τρεις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη