Δανία: Μετάλλαξη του κορωνοϊού σε βιζόν

9/11/20 | 0 | 0 | 181 εμφανίσεις

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Δανία μετά από μια ανησυχητική εξέλιξη στο πεδίο της πανδημίας. Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που μόλυνε βιζόν σε πάνω από 200 εκτροφεία αυξάνει τους φόβους για μετάδοσή του σε ανθρώπους.

Μια ιδιαίτερη τροπή παίρνει η εξέλιξη της πανδημίας στη Δανία. Κι αυτή δεν αφορά απλώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που ήδη πλήττει πολλές χώρες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη νέα αυστηρά μέτρα για το βορειοανατολικό τμήμα της Δανίας, μετά τον εντοπισμό μιας μεταλλαγμένης εκδοχής του κορωνοϊού σε βιζόν, η οποία μάλιστα μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν σε δηλώσεις της ανέφερε ότι αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των ερευνών για πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Για την ώρα επτά επαρχίες της βόρειας Δανίας, όπου υπάρχουν τα περισσότερα εκτροφεία βιζόν (μινκ) έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία. H Φρέντρικσεν, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού, δήλωσε: «Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας».

Στις επίμαχες περιοχές παραμένουν κλειστά σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, δημόσιες πισίνες, μουσεία ενώ για τους εργαζομένους συνίσταται τηλεργασία. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

Φόβοι για κύμα μετάδοσης σε ανθρώπους

H πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε ΦρέντρικσενH πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν

Τα τοπικά λοκντάουν στη βόρεια Δανία έρχονται αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θανατωθούν όλα τα βιζόν που εκτρέφονταν για τη γούνα τους στα πληττόμενα εκτροφεία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά δεκάδες περιστατικά ανιθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με βιζόν και έχουν προσβληθεί από την νέα μορφή του κορωνοϊού. Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς από τον τομέα της υγείας, οι ασθενείς δεν έχουν εκδηλώσει πιο βαριά από τα ήδη γνωστά συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με τον υπουργό Διατροφής Μόγκενς Γένσεν τουλάχιστον 207 αγροκτήματα έχουν πλέον πληγεί, ενώ τον περασμένο μήνα ήταν μόνο 41.

Το θέμα όμως έχει πάρει και εκτεταμμένες οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, η θανάτωση των σχεδόν 15 εκατομμμυρίων βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 670 εκατομ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούνιο οι υγειονομικές αρχές ζητούν την θανάτωση των μολυσμένων βιζόν, λόγω της αυξητικής τάσης στην εμφάνιση κρουσμάτων σε εκτροφεία. Η Δανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο. Παράγει περίπου 17 εκατομμύρια γούνες βιζόν ετησίως και απασχολεί στον κλάδο περίπου 4.000 άτομα. Πέρυσι, η βιομηχανία βιζόν εκτοξεύτηκε στις εξαγωγές στα περίπου 800 εκατομ. δολάρια, ενώ η  Ένωση Δανών Κτηνοτρόφων χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως «μαύρη μέρα για τη Δανία». Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τους εκτροφείς.

Καθησυχάζει ο ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις

Συναγερμός σε όλα τα εκτροφεία βιζόν της βόρειας ΔανίαςΣυναγερμός σε όλα τα εκτροφεία βιζόν της βόρειας Δανίας

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιους Οργανισμός Υγείας καθησυχάζει λέγοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένους κινδύνους από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Δανία, ενώ ήδη είναι γνωστές πολλές άλλες μεταλλάξεις του Sars-Cov-2. Σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είναι γνωστές ήδη 170.000 γονιδιακές αλληλουχίες του ιού παγκοσμίως. Μάλιστα ειδική ομάδα επιστημόνων παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ΠΟΥ τονίζει ωστόσο ειδικότερα για την περίπτωση της Δανίας ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα εκτροφεία για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

DWdpataggeschau.de / Δήμητρα Κυρανούδη

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων

  16/5/21 | (0 σχόλια)
  Η ύπαρξη Επιτηρούμενων Zωνών (EZ), εντός της ελληνικής επικράτειας, χρονολογείται από τη δικτατορία του Μεταξά. Το καθεστώς Μεταξά, τον Δεκέμβριο του 1936, κύρωσε τον Αναγκαστικό Νόμο 736/1936 «περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων». Ο Νόμος αφορούσε έντεκα συνολικά παραμεθόριους ...

  16/5/21 | (0 σχόλια)
  Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ Η συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Ευάγγελος Βενιζέλος: Σημεία της τοποθέτησης του πρώην υπουργού για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τους κινδύνους κατά το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο πρώην υπουργός ...

  16/5/21 | (0 σχόλια)
  Φωτ. INTIME. Την ανησυχία του ότι πάντα είναι πιθανό ένα επεισόδιο όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Πάιατ επισήμανε ...

  15/5/21 | (0 σχόλια)
  Το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει το 90% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο δοκιμασμένα και επιτυχημένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, το Iron Dome (σ.σ. Σιδηρούς Θόλος). Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας