Δίκη Χρυσής Αυγής: Μία νίκη και του κράτους δικαίου

8/10/20 | 3 | 0 | 276 εμφανίσεις

Η χθεσινή καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών χαιρετίστηκε προ πάντων ως νίκη της Δημοκρατίας. Και δικαίως, αφού η Χρυσή Αυγή, ως ναζιστική οργάνωση, δεν έκρυψε ποτέ ότι απώτερος σκοπός της είναι η κατάλυση της Δημοκρατίας και η εγκαθίδρυση καθεστώτος βίας και αυθαιρεσίας. Από αυτή τη σκοπιά, ο ελληνικός λαός, αφήνοντας τον Ιούλιο του 2019 εκτός Βουλής τους θλιβερούς μιμητές του Χίτλερ, κατέφερε το πρώτο πλήγμα. Η χθεσινή απόφαση το ολοκλήρωσε.

Ομως, η απόφαση αυτή είναι και μία νίκη του κράτους δικαίου. Οτι δηλαδή σε αυτή τη χώρα, πάνω από τους κυβερνώντες, υπάρχουν νόμοι, καθώς και δικαστές αρμόδιοι να τους εφαρμόσουν. Ετσι, από την πρώτη στιγμή δόθηκε στους κατηγορουμένους η δυνατότητα όχι μόνο να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά και να προβάλουν με κάθε μέσο τις θέσεις τους. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: τη στάση της κ. Ευτέρπης Κοτζαμάνη, εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και την πρόταση του κ. Χαρ. Βουρλιώτη, τις πρώτες και δυσκολότερες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Την εξονυχιστική ανάκριση της κ. Ιωάννας Κλάπα και της κ. Μαρίας Δημητροπούλου, που ήταν οι ηρωίδες εφέτες-ανακρίτριες της υπόθεσης; Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και την 700σέλιδη εισαγγελική πρόταση του κ. Ισίδ. Ντογιάκου, πάνω στην οποία αυτό στηρίχθηκε; Ή, τέλος, τον Γολγοθά της μεγάλης δίκης, όπου, χωρίς καν ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα, βρέθηκε να δικάζονται δεκάδες κατηγορούμενοι, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των υπερασπιστών τους, χωρίς ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις για τον αριθμό των μαρτυρικών καταθέσεων, ή έστω για τη διάρκεια των αγορεύσεων; Γιατί, ας μην το ξεχνούμε: αυτά τα 5,5 χρόνια, η πρόεδρος και τα άλλα μέλη του δικαστηρίου υπέμειναν τα πάνδεινα και κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα.

Για το πόσο παράτολμο και αβέβαιης έκβασης ήταν αυτό το εγχείρημα, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι τη Χρυσή Αυγή την ψήφισαν πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες. Διότι, μιμούμενη τους φασίστες στην Ιταλία και τους ναζιστές στη Γερμανία, είχε φορέσει και αυτή την προβιά πολιτικού κόμματος, προσδοκώντας οφέλη. Από τη στιγμή, ωστόσο, που το πολιτικό σύστημα της χώρας –με εκφραστή τότε τον Νίκο Δένδια– είπε το ώς εδώ και μη παρέκει, οι Ελληνες δικαστές έδειξαν τόλμη και γενναιότητα. Και έκαναν τη δουλειά τους. Δεν είναι λίγο.

* Ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Καθημερινή”

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 3 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Νομίζω πως είναι περιττά τα συγχαρητήρια του καθηγητού κ.Αλιβιζάτου προς τους συγκεκριμένους τρείς δικαστές της ”καθημένης” Δικαιοσύνης ,με την φράση ” οι Έλληνες δικαστές έδειξαν τόλμη και γενναιότητα και έκαναν την δουλειά τους. Δεν είναι λίγο”, γιατί όντας κρατικοί λειτουργοί αυξημένου καθήκοντος προς την ενάρετη Δικαιοσύνη πάντοτε δείχνουν τόλμη και γενναιότητα – ιδίως όταν τολμούν και αθωώνουν- ,παρά την λαική απαίτηση -καλυπτομένη από το δήθεν περί δικαίου αίσθημα- ,που αλλάζει ανά ώραν.
  Τί άκουσε η τολμηρή εισαγγελέας της έδρας-γυναίκα και αυτή -για την πρότασή της ότι δεν επείσθη ότι η Χρυσή Αυγή ,που ψηφίσθηκε σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από 500,000 Έλληνες πολίτες, ήταν εγκληματική οργάνωση κατά την κοινοβουλευτική της πορεία ,που ψήφισε σχεδόν όλα τα νομοσχέδια της Αριστεροδεξιάς συγκυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ,μέχρι να διευκολύνει και την απόρριψη της προτάσεως δυσπιστίας της Ν.Δ προ της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται δεκτές ,όταν μάλιστα δεν τελεσιδικούν αμέσως ,το δε ΑΣΤΙΚΌ κράτος Δικαίου είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους αδίκως διωχθέντες και καταδικασθέντες.
  Εν τέλει ,γιατί άραγε δεν καταδικάζονται όλα τα ακροδεξιά μορφώματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και μήπως αυτό προβληματίσει το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,στο οποίο μάλλον θα προσφύγουν οι πολιτικοί καταδικασθέντες;;;.
  Πάντως βρήκαμε λίμα ”να ακονίζουμε ‘ τα σπαθιά του διχασμού για πολλά χρόνια από τα Νηπιαγωγεία ακόμη” που θα μαθαίνουν τα Ελληνόπουλαγια τους ΑΝΤΙΦΑ και τα λοιπά ,τα οποία ”τρέμουν” οι μονίμως καλοκάγαθοι αριστεροπροποδευτικοί ,που έδωσαν το παρόν -όλοι- χθες από το Εφετείο.
  Ποιος Τούρκος και ποιος κορωνο-ιός είναι εχθρός;;.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  “οι Ελληνες δικαστές έδειξαν τόλμη και γενναιότητα”

  H εισαγγελέας όντως. Οι άλλοι υπέκυψαν στην μάζα και τις κομματικές πιέσεις. Μην κοροϊδευόμαστε.

  Η θέμις χωλαίνουσα

 3. 3
  maria Kouzaraki says:

  ΑΝ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΥΡΙΕ ΑΛΙΒΙΖΑΤΕ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΕ…….

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/10/20 | (1 σχόλια)
  ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ* 18.10.2020 • 09:59 Η νέα ΝAVΤEX της Τουρκίας για την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» κατέδειξε τα όρια της δεσμευμένης περιοχής, που εκτείνονται νοτίως του σημείου που απέχει 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλορίζου. Πρόκειται για περιοχή υφαλοκρηπίδας από ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας