Δήμαρχοι με θητείες αυτοκρατορικής διάρκειας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Απαράδεκτο οι θητείες Δημάρχων και Περιφερειαρχών να είναι πενταετείς

CAMERIQUE/CLASSICSTOCK VIA GETTY IMAGES

Οι θητείες των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών θα είναι πενταετείς! (Για σκεφθείτε: οι επόμενοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα εκλεγούν το 2028!). Απαράδεκτο, σε μια εποχή, που τρέχει με τέτοιες ταχύτητες, στην Ελλάδα υπάρχουν αιρετές θητείες …αυτοκρατορικής διάρκειας!

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή -την Ψηφιακή Εποχή, την εποχή του Internet, του ΙοΤ (του Ιnternet of Things), της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) – που το ένα (1) έτος πριν από δέκα (10) χρόνια ισοδυναμεί στις σημερινές συνθήκες τουλάχιστο με πέντε (5) έτη (λόγω ταχύτητας και πυκνότητας της πληροφορίας, λόγω των δυνατοτήτων ταχείας λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων και έργων κλπ), είναι απαράδεκτη αυτή η ρύθμιση για πενταετείς θητείες!

Αυτή η ρύθμιση, επιπλέον, δημιουργεί προϋποθέσεις καθεστωτικών καταστάσεων και συμπεριφορών. Βαθιά αρνητικές σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται κοντά στην κοινωνική βάση, και πρέπει να διακρίνονται από λειτουργίες ανοιχτής, αποτελεσματικής, άμεσης Δημοκρατίας και από μορφές Εναλλαγής με την ταυτόχρονη άσκηση ελέγχου, λογοδοσίας, συμμετοχικού προγραμματισμού και συμμετοχικής δράσης.

Επίσης, οι πενταετείς θητείες στους θεσμούς αυτούς (Δήμοι και Περιφέρειες) δημιουργούν προϋποθέσεις για επέκταση των διαβρωτικών φαινομένων χρηματισμού, πελατειακών αντιλήψεων και ρουσφετολογικών πρακτικών, για βαθύτερη αλλοτρίωση και αποσύνθεση των κοινωνικών αρμώ

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύγχρονες, αναπτυγμένες χώρες/κοινωνίες η θητείες των Τοπικών (Δημοτικών και άλλων) Αρχών είναι τριών ή/και δύο ετών. Και, πάντως, όχι αυτής της διάρκειας ( =5 έτη), αντίστοιχη με εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, της μόνης, εξάλλου, ευρωπαϊκής χώρας με αυτή τη διάρκεια προεδρικής θητείας.

Αποτελεί, λοιπόν, ελάχιστο αλλά κρίσιμο κριτήριο Δημοκρατικής αντίληψης και πραγματικής Δημοκρατικής λειτουργίας η τετραετής θητεία (το πολύ 4ετής) των Δημάρχων και Περιφερειαρχών!!

Θα έπρεπε να συζητηθεί, επίσης, (παλαιότερη πρόταση μου) για όριο αριθμού θητειών, π.χ., το μέγιστο δύο ή τρεις θητείες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επαναφορά της τετραετούς θητείας των Δημάρχων και Περιφερειαρχών είναι απολύτως αναγκαία. Στο κάτω-κάτω, ευθυγραμμίζει τις εκλογές στο ίδιο επίπεδο χρονικής διάρκειας ( =4 έτη) για κάθε αιρετό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας (Κοινοβούλιο, Δήμοι, Περιφέρειες) που ασκεί πραγματική εξουσία (και περιλαμβάνει τη διάθεση και διαχείριση παντοειδών πόρων, οικονομικών και πολλών άλλων, του Ελληνικού Λαού).

Αναμένουμε επ΄αυτών – και, εν πρώτοις, για την επαναφορά της τετραετούς θητείας: τις δεσμεύσεις, πρωτίστως, όλων των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, αλλά και των υποψηφίων Συμβούλων.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/demarchoi-me-theteies-aetokratorikes-diarkeias_gr_6516a451e4b0e237dcdfc492?utm_source=cordial&utm_medium=email&utm_campaign=hp-intl-gr-daily-brief_2023-09-30&utm_term=gr-daily-brief&email_hash=3ede2eb64d27811b9933e5c46548c26625ce5cc4
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ο κ. αρθρογράφος παρ’ότι μηχανικός -πρακτικός και όχι θεωρητικός δηλαδή-δεν εντόπισε την πρακτική αλλαγή από 4ετή σε 5ετή θητεία των εκλεγμένων ”αρχόντων” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , την οποίαν το ΠΑΣΟΚ -στο οποίο υπήρξε και υφυπουργός-έκανε 5ο (μπερδέψαμε τα βάθρα) εκλεγμένο βάθρο της Δημοκρατίας και από τότε χάσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση και στους Δήμους και τις Κοινότητες (με χίλια-μύρια προβλήματα που φέτος με τα φυσικά φαινόμενα είδαμε) , γιατί επακολούθησαν και οι ”φονιάδες” του Κράτους των Κοινοτήτων ”Καποδίστριας” και κυρίως ο ”Καλλικράτης” , που έκανε τους Δημάρχους ”κοτσαμπάσηδες” μιας απέραντης περιοχής.
  Το πρακτικό της 5ετίας -εύγε στην κυβέρνηση που το σκέφθηκε και το καθιέρωσε – φρονώ πως έγινε με πρακτικό μυαλό για να μη έχουμε στο εξής -όπως φέτος- γενικές εκλογές για ανάδειξη κυβέρνησης και αυτοδιοκητικές για ανάδειξη Περιφερειαρχών και Δημάρχων, χρόνος κατά το οποίο όλη η καλούμενη Ελληνική Πολιτεία ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ-ΟΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ο δε λαός ”τυραννιέται” για να εξασφαλίσουν το ”παντεσπάνι” τους οι εκλεγμένοι.
  Με την ρύθμιση της 5ετίας γενικές εκλογές θα έχουμε το 2027, ,αυτοδιοικητικές το 2028 και Ευρωεκλογές μετά το 2024 το 2029 ,οπότε θα μένει χρόνος ”για να δούμε και τα σπίτια μας” αγαπητέ κύριε Τζιόλα και άλλοι αναγνώστες των Ανιχνεύσεων.
  Εντάξει Δημοκρατία απολαμβάνουμε ,αλλά θέλουμε και εργασία και Πατρίδα.
  Υ.Γ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (5 ΑΝΤΙ 4) ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ”ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ” .
  ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ- ΠΟΥ ”ΝΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΑΝ ”ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ .
  ΘΗΤΕΙΕΣ ΟΧΙ ,ΑΛΛΑ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ (75 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ 80 ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΘΕΡΩΘΕΙ ) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ .
  Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα